18 Ιούν 2025
READING

Gen Χ: Μια «αόρατη» γενιά που δεν της αξίζει να χαθεί

5 MIN READ

Gen Χ: Μια «αόρατη» γενιά που δεν της αξίζει να χαθεί

Gen Χ: Μια «αόρατη» γενιά που δεν της αξίζει να χαθεί

Ανάμεσα στους θορυβώδεις boomers, τους πληγωμένους millennials και τους ψηφιακά γεννημένους Gen Z, υπάρχει μια γενιά σχεδόν αόρατη, η λεγομένη Gen x.

Πρόκειται για τους ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980 και συχνά παραλείπεται από τις συζητήσεις, τα κοινωνικά αφηγήματα, ακόμα και από τα memes.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για τη “χαμένη γενιά” του σήμερα. Και όσο περνούν τα χρόνια, αυτή η σιωπή μοιάζει λιγότερο με σύμπτωση και περισσότερο με επιβεβαίωση.

Η γενιά που κανείς δεν θυμάται

Σπάνια θα δει κανείς εκπομπές, podcast ή αναλύσεις που να αφορούν τη Gen Χ. Αντίθετα, οι millennials έχουν γίνει αντικείμενο κοινωνικής ψυχανάλυσης, η Gen Z παρακολουθείται σαν κοινωνικό πείραμα που εξελίσσεται, και οι boomers είναι διαρκώς στο στόχαστρο για τις ευθύνες και τα προνόμιά τους. Η Gen Χ; Σχεδόν απούσα.

Μια ανάλυση του Economist υπογραμμίζει αυτή την «αόρατη παρουσία» αλλά και το υπαρξιακό βάρος που κουβαλάει η γενιά. Σε αντίθεση με τον στωικό Σενέκα, λέει η ανάλυση, η Gen Χ δεν φιλοσοφεί απλώς τον πόνο της. Τον ζει. Και τον ζει σιωπηλά.

Πιο μελαγχολική από ποτέ

Σε παγκόσμια δημοσκόπηση της Ipsos, το 31% των ανθρώπων της Gen Χ δήλωσε πως είναι «καθόλου» ή «όχι πολύ» ευτυχισμένοι, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη γενιά.

Βρίσκονται στη μέση ηλικία, στη λεγόμενη “καμπύλη U” της ζωής. Δεν είναι ούτε οι ιδεαλιστές της νιότης, ούτε οι ήρεμοι της τρίτης ηλικίας. Είναι οι κουρασμένοι του σήμερα.

Είναι η γενιά που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της και ταυτόχρονα να φροντίσει τους γονείς της. Που βλέπει τη ζωή της να πιέζεται από δύο πλευρές. Οικονομικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά.

Οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος τους

Παρά τα στατιστικά που δείχνουν αυξήσεις στα εισοδήματα από γενιά σε γενιά, η Gen Χ σημείωσε τη μικρότερη πρόοδο. Σύμφωνα με μελέτη του American Enterprise Institute, τα νοικοκυριά της Gen Χ είχαν μόλις 16% υψηλότερα πραγματικά εισοδήματα από τους προκατόχους τους στην ίδια ηλικία, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται μόνο η προσωπική στάση. Η οικονομική συγκυρία δεν ήταν με το μέρος τους. Όταν βρίσκονταν στην πιο παραγωγική τους δεκαετία, χτυπήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

Αντί για επαγγελματικές προαγωγές, βίωσαν απολύσεις, περικοπές και στασιμότητα.

Ούτε πλούτος, ούτε σπίτια

Η γενιά αυτή απέτυχε και στη δημιουργία πλούτου. Τη στιγμή που οι boomers κέρδιζαν από ραγδαία άνοδο στις μετοχές και οι millennials επωφελούνταν από τις ισχυρές αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας, η Gen X μπήκε στην αγορά λίγο πριν τη φούσκα των dotcom και έχασε τα όποια κέρδη της με την οικονομική κρίση.

Ακόμα και η απόκτηση κατοικίας, ένα από τα παραδοσιακά σύμβολα οικονομικής ασφάλειας, παρέμεινε μακρινό όνειρο.

Τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης μειώθηκαν σημαντικά στη Gen Χ σε σχέση με τους boomers, με πολλούς να επιστρέφουν στο ενοίκιο, ειδικά μετά από κατασχέσεις και οικονομικά χτυπήματα.

Κουλτούρα αντί καριέρας

Η ίδια η κουλτούρα της Gen Χ μοιάζει να έχει παίξει τον ρόλο της. Μεγαλωμένοι σε μια εποχή αποδόμησης των παραδοσιακών δομών, πολλοί προτίμησαν την ανεξαρτησία και την ισορροπία ζωής αντί για σκληρή, εταιρική πειθαρχία.

Ταινίες-τοτέμ της εποχής τους, όπως το Fight Club ή το The Matrix, μιλούσαν για αφύπνιση, επανάσταση και αποστασιοποίηση από το «σύστημα». Μόνο που το σύστημα ήταν εκείνο που πληρώνει τις συντάξεις.

Κι αν ήθελαν, δεν πρόλαβαν

Η κρίσιμη στιγμή για την οικονομική εξέλιξη ενός ανθρώπου είναι η δεκαετία των 30 και 40.

Εκεί δομείται ο πλούτος, οι επενδύσεις, η κατοικία, η επαγγελματική σταθερότητα. Η Gen Χ μπήκε σ’ αυτή την περίοδο με την αγορά να καταρρέει και τις ευκαιρίες να περιορίζονται.

Οι στατιστικές είναι αδιάψευστες. Η αύξηση κερδών στην Ιταλία, για παράδειγμα, ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ στον Καναδά, οι μέσοι μισθοί για ανθρώπους 35-44 ετών έμειναν στάσιμοι για έξι χρόνια. Η Gen Χ είχε ελάχιστο περιθώριο να «πιάσει την καλή».

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η Gen Z και οι millennials δείχνουν να έχουν ήδη αποκτήσει περισσότερο πλούτο από την Gen X στην ίδια ηλικία.

Οι αριθμοί της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν τη διαφορά. Το παιχνίδι της οικονομικής εξέλιξης παίζεται πια αλλού.

Τι φέρνει το μέλλον;

Αν τα πράγματα είναι δύσκολα σήμερα, η συνταξιοδότηση μοιάζει ακόμα πιο ζοφερή.

Το αμερικανικό ταμείο κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται πως θα εξαντληθεί έως το 2033, ακριβώς την περίοδο που θα αρχίσει να αποσύρεται η Γενιά Χ. Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 20-25%.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Γερασμένοι πληθυσμοί, προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία, ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Και ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα νιώσουν τις περικοπές; Οι πιο αθόρυβοι, οι πιο αγνοημένοι. Οι άνθρωποι που δεν τους κάναμε ποτέ hashtags.

Το βάρος του ενδιάμεσου

Η Gen Χ ζει σε μια ιδιότυπη παύση, ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις, δύο κόσμους, δύο εποχές.

Μεγάλωσε χωρίς Ίντερνετ και εργάζεται μέσα σε αυτό. Έμαθε να γράφει σε χαρτί και σήμερα γράφει κώδικα. Δεν ζητάει πολλά, αλλά της έχουν δοθεί λίγα. Δεν φώναξε, δεν έκανε φασαρία, δεν διεκδίκησε όπως άλλοι.

Κι όμως, βρίσκεται στο τιμόνι. Πολλά ανώτερα στελέχη, decision-makers, επιχειρηματίες, δάσκαλοι και γιατροί σήμερα προέρχονται από αυτή τη γενιά.

Μια γενιά που κάνει τη δουλειά, χωρίς παραστάσεις, χωρίς hashtags, χωρίς φανφάρες. Μια γενιά που υποφέρει ήσυχα.

Μια γενιά-γέφυρα

Η Gen X εκτός από «χαμένη», είναι ίσως η πιο απαραίτητη. Σαν γέφυρα ανάμεσα στον αναλογικό και τον ψηφιακό κόσμο, μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης, ανάμεσα στο τότε και στο τώρα.

Η Gen X δεν αξίζει να ξεχαστεί

Είναι αυτοί που καταλαβαίνουν τη γραφειοκρατία, αλλά και το user experience. Που θυμούνται τον κόσμο πριν το internet, αλλά ξέρουν να κάνουν login.

Η Gen Χ δεν φωνάζει για να γίνει αισθητή αλλά δεν έχει ξεχαστεί. Κουβαλάει τις αλλαγές στην πλάτη της  και, όσο κι αν την παραβλέπουμε, είναι μάλλον εκείνη που τις στηρίζει περισσότερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.