18 Ιούν 2025
READING

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ψηφιακό κόμβο με ραγδαία ανάπτυξη των data centers

4 MIN READ

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ψηφιακό κόμβο με ραγδαία ανάπτυξη των data centers

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ψηφιακό κόμβο με ραγδαία ανάπτυξη των data centers

Την γεωστρατηγική της θέση και τον ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ενισχύει η Ελλάδα με την ανάπτυξη επενδύσεων σε τεχνολογικές υποδομές.

Η επένδυση σε data centers, που μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένη και μάλλον διστακτική, έχει πλέον περάσει σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης, με τα επενδυτικά κεφάλαια να ξεπερνούν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην προσεχή πενταετία και την συνολική ισχύ των υποδομών να εκτινάσσεται από τα περίπου 30 MW που είναι σήμερα, στα 300 MW.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στους πλέον ελκυστικούς κόμβους ψηφιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας όχι μόνο την τεχνολογική της ισχύ, αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσέλκυση πολυεθνικών και την καθιέρωσή της ως κέντρου διαχείρισης δεδομένων για τρεις ηπείρους.

Οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν ήδη δείξει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά. Η Microsoft πρωτοστατεί με μια επένδυση ύψους 977 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων data centers στην Ανατολική Αττική. Το έργο αυτό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028, εκτός από την ισχυρή ώθηση που θα δώσει στην εγχώρια αγορά cloud και υπηρεσιών δεδομένων, θα λειτουργήσει και ως μαγνήτης για καινοτόμες επιχειρήσεις και startups που χρειάζονται σύγχρονες υποδομές για να αναπτυχθούν.

Παράλληλα, η Google έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη υποδομών data centers στη χώρα μας, με συζητήσεις για πιθανή συνεργασία με την κοινοπραξία Gemini (ΑΔΜΗΕ και Serverfarm) που θα φιλοξενήσει τις υποδομές της ισχύος έως 130 MW. Αντίστοιχα, η Digital Realty συνεχίζει την επέκτασή της στην Αττική με την κατασκευή του τέταρτου data center της, ενώ εγκαινίασε το πρώτο της κέντρο δεδομένων στην Κρήτη, ενισχύοντας περαιτέρω την αποκέντρωση των υποδομών.

Σημαντικό ρόλο στο νέο τοπίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 5,75 δισ. ευρώ για τη δημιουργία πράσινων ενεργειακών υποδομών και mega data centers επόμενης γενιάς στη Δυτική Μακεδονία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός mega data center στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ισχύος 300 MW, με δυνατότητα επέκτασης έως και 1.000 MW, ένα έργο που θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους διαχείρισης δεδομένων στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η γαλλική Data4, από την πλευρά της, ξεκινά την παρουσία της στην Ελλάδα με την κατασκευή του πρώτου της data center στην Παιανία, ενώ εταιρείες όπως η Lancom ενισχύουν το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη και κατασκευάζουν νέο κέντρο στην Κρήτη, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας.

Η γεωγραφική κατανομή των data centers δεν περιορίζεται στην Αττική. Παρόλο που η περιοχή των Μεσογείων παραμένει η καρδιά των επενδύσεων, νέες υποδομές αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη, τη Δυτική Μακεδονία, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, ενισχύοντας την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό ενισχύει την Ελλάδα ως ψηφιακό σταυροδρόμι που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση.

Η λειτουργία τέτοιων κέντρων δεδομένων, εκτός από την τεχνολογική δυναμική που προσθέτει στη χώρα, προκαλεί ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, καθώς οι απαιτήσεις σε ενέργεια και νερό είναι υψηλές. Αυτό αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα.

Για το λόγο αυτό, η ΔΕΗ, στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, σχεδιάζει την παροχή ενέργειας στα mega data centers αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό δίκτυο, ώστε η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών να συνοδεύεται από χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αναφορικά με το νερό, η λειτουργία τους απαιτεί τεράστιες ποσότητες, κυρίως για την ψύξη των διακομιστών, που λειτουργούν αδιάκοπα και παράγουν υψηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, ένα κέντρο δεδομένων ισχύος 1 MW μπορεί να καταναλώνει έως και 25 εκατομμύρια λίτρα νερού τον χρόνο, ενώ μεγάλα hyperscale data centers φτάνουν να χρησιμοποιούν έως και 5 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα. Με γνώμονα αυτές τις ανησυχίες και τους κινδύνους, αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες ψύξης που μειώνουν την εξάρτηση από το νερό, ενώ πολλές εταιρείες δεσμεύονται να γίνουν υδατικά θετικές έως το 2030.

Οι επενδύσεις σε data centers δεν αποτελούν απλώς έναν ακόμα τομέα ανάπτυξης, αλλά τον βασικό πυλώνα για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, του cloud computing και της ανάλυσης big data. Εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, προσελκύουν ξένες άμεσες επενδύσεις και βελτιώνουν τη θέση της χώρας στους παγκόσμιους δείκτες ψηφιακής ανταγωνιστικότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.