03 Μάι 2024
READING

Μια ματιά στη στρατηγική retail της Lush

5 MIN READ

Μια ματιά στη στρατηγική retail της Lush

Μια ματιά στη στρατηγική retail της Lush

Εμπειρία & Αλληλεπίδραση

Η λιανική στρατηγική της Lush έχει να κάνει με τη μετατροπή της συνηθισμένης διαδικασίας αγορών καλλυντικών. Συνήθως τα ψώνια για προϊόντα μπάνιου ή καθαριστικά προσώπου είναι συνήθως απλοί διάδρομοι, με προϊόντα που μπορεί κανείς να κάνει εύκολα σύγκριση της συσκευασίας. Σε αντίθεση, τα καταστήματα Lush είναι μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων.

Σύμφωνα με την «γυμνή» πολιτική της εταιρείας, πολλά προϊόντα πωλούνται χωρίς καν συσκευασία, που καθιστά τα φωτεινά τους χρώματα ως κεντρικό χαρακτηριστικό για να τα αγοράσει κανείς. Ενθαρρύνει επίσης τους πελάτες να εξερευνούν και να αλληλεπιδρούν με τα προϊόντα περισσότερο, καθώς μπορούν να τα παραλάβουν, να τα μυρίσουν και ακόμη και ίσως να τα δοκιμάσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Έτσι η Lush είναι σε θέση να κάνει τους πελάτες να πληρώνουν πολλές φορές περισσότερο για βασικά προϊόντα υγιεινής, όπως μέχρι και £ 9.00 για σαπούνι και £ 6.00 για οδοντόκρεμα. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τα προϊόντα, οι πελάτες αγοράζουν τα προιόντα που προσφέρονται στα καταστήματα Lush και όλα εκείνα που υπόσχονται και στη συνέχεια τα ερωτεύονται. Υπάρχει η υπόσχεση της έκπληξης και της μαγείας με τα προϊόντα Lush, που το κοινό προιόν δεν έχει.

Το προσωπικό έχει προστεθεί σε αυτό, με την τακτική των “εκρήξεων” κάποιων “βομβών μπάνιου” και άλλων προϊόντων σε μπασίνες, στα καταστήματα Lush. Οι πελάτες καλούνται να συγκεντρωθούν και να συμμετάσχουν. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη στιγμή που θα μπορούσε κανείς να μοιραστεί online, που σημαίνει ότι οι πελάτες θέλουν να την “αιχμαλωτίσουν”.

Ενδυνάμωση προσωπικού

Το προσωπικό της Lush είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του brand. Είναι απίστευτα ενθουσιώδεις για την εταιρεία και τα προϊόντα της. Αυτό το φυσικό πάθος είναι μεταδοτικό, καθώς δεν αισθάνεστε ότι κάποιος προσπαθεί να σας πωλήσει προιόντα, αλλά σαν ένας φίλος να σας μιλά για κάτι σπουδαίο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ό, τι τους συστήνεται. Το προσωπικό έχει πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του και είναι στην ευχάριστη θέση να συνομιλήσει με τους πελάτες, αντί να σπεύσει να πωλήσει. Η εταιρεία τους εξουσιοδοτεί να ξοδεύουν χρόνο με τους πελάτες, να θέτουν ερωτήσεις και να χτίζουν σχέσεις, οι οποίες αποδίδουν μακροπρόθεσμα.

Επιτρέπεται επίσης να δίνουν προϊόντα σε πελάτες με «τυχαίες πράξεις καλοσύνης». Το προσωπικό δεν χρειάζεται να ρωτήσει πρώτα κάποιον υψηλότερο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διακριτική τους ευχέρεια για να προσφέρει περιστασιακά δωρεάν προϊόντα σε πελάτες, όταν γιορτάζουν μια ιδιαίτερη περίσταση, όταν έχουν καλή αύρα και πολλά άλλα. Οι τυχαίες πράξεις βοηθούν τους πελάτες να αισθάνονται εκτίμηση, καθώς και πιο “θερμοί” προς την μάρκα, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να γυρίσουν ξανά στο κατάστημα.

Κοινότητα

Η Κοινότητα είναι ένα τεράστιο στοιχείο της στρατηγικής της Lush, που οδηγείται σε ίσα μέρη, τόσο από τους οπαδούς του brand ή «Lushies», όσο και της ηθικής στάσης της. Η Lush προσπαθεί πάντα να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά συστατικά στα προϊόντα της, να μειώνει τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, να μειώνει τις συσκευασία (και να το καθιστά επαναχρησιμοποιήσιμα τα προιόντα όπου γίνεται) και πολλά άλλα. Φορολογεί ακόμη και το ίδιο το carbon footprint. Η εταιρεία είναι επίσης μια σημαντική φωνή για πολλές δεοντολογικές συζητήσεις, όπως οι δοκιμές σε ζώα και τακτικά συνεργάζεται με εκστρατείες για μεγάλα ζητήματα.

Αυτό το μήνυμα της Lush μεταδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της, έως τη συσκευασία του προϊόντος και σε οθόνες που βρίσκονται στα καταστήματα. Η εταιρία χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της ως πλατφόρμα για να ασχοληθεί με το κοινό σε βασικά ζητήματα, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει, να κάνει συζητήσεις. Δεν φοβάται να έχει γνώμη.Αυτό κάνει τη Lush κάτι σαν κόμβο για πελάτες με ίδιες απόψεις. Είναι ένας χώρος  να ξεφύγουν και να μιλήσουν με  ομοϊδεάτες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από την όλη εμπειρία;

Όπως τα προϊόντα μπάνιου της, η Lush μοιάζει με ένα πράγμα που επιπλέει στην επιφάνεια, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμβαίνουν κάτω από αυτή. Είτε πρόκειται για casual αγοραστές που αναζητούν προιόντα για πιο διασκεδαστικό μπάνιο, είτε για λάτρεις της μάρκας που αγοράζουν όλα τα καλλυντικά προϊόντα τους, η Lush είναι μια παιδική χαρά που οι άνθρωποι θέλουν να εξερευνήσουν.

Η μάρκα δείχνει ότι μπορείτε να έχετε μια στάση και να χρησιμοποιήσετε το brand σας ως πλατφόρμα και ταυτόχρονα να συνεχίσετε την πορεία σας με επιτυχία. Δείχνει ότι το προσωπικό σας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας και εξανθρωπισμός του εμπορικού σας σήματος, είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για την οικοδόμηση σχέσεων με τους πελάτες.

Δείχνει ότι η διασκέδαση και η αλληλεπίδραση πωλείται και ότι αν το κάνετε σωστά, μπορείτε να χρεώνετε περισσότερα για τα προϊόντα και ακόμα να δίνετε στους πελάτες αξία για τα χρήματα που ξοδεύουν σε εσάς. Οι πελάτες επιθυμούν να αγοράσουν την τεχνογνωσία και τα ποιοτικά προιόντα της μάρκας. Η αλληλεπίδραση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπειρίας Lush, με την εταιρεία να σχεδιάζει τα καταστήματά της ώστε οι πελάτες να τα αγκαλιάσουν, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν τα προϊόντα.Συνδυάζοντας όλα τα διαφορετικά στοιχεία της στρατηγικής της, η Lush έχει επιτύχει τον τελικό στόχο της μάρκας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.