02 Μάι 2024
READING

7 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν γίνει Franchisee

7 MIN READ

7 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν γίνει Franchisee

7 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν γίνει Franchisee

Ο Gordon Tredgold, πρώην business και IT transformation, διηγείται ένα περιστατικό που συνέβη σε εκείνον πρόσφατα. Ενώ καθόταν και απολάμβανε έναν παγωμένο latte macchiato σε γνωστή αλυσίδα καφέ, η σύζυγός του ξαφνικά τον ρώτησε, “Λοιπόν, περνάμε τόση πολύ ώρα εδώ μέσα, που ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε να ανοίξουμε ένα δικό μας. Πάντα ήθελα να «τρέχω» τη δική μου επιχείρηση, και εν τέλει: Πόσο δύσκολο να είναι να φτιάχνεις καφέ; Όπου κι αν πάμε, έχει ανοίξει και ένα νέο μαγαζί franchise αυτή η αλυσίδα. Φαντάζομαι θα είναι πιο εύκολο από το να ξεκινήσω από την αρχή τη δική μου επιχείρηση, έτσι δεν είναι”;

Ε, όχι ακριβώς!

Η σύζυγός του σίγουρα δεν είναι η μόνη που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του franchise το 2017 ξεπέρασαν και πάλι τους ρυθμούς αύξησης των επιχειρησεων και συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 2,6% ετησίως. Υπάρχει λόγος για αυτό και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν απεριόριστες επιχειρηματικές επιλογές franchise αυτή τη στιγμή που καλύπτουν ήδη δέκα ξεχωριστές επιχειρηματικές περιοχές (αυτοκινητοβιομηχανία, επιχειρηματικές υπηρεσίες, εμπορικές και οικιστικές υπηρεσίες, καταλύματα, προσωπικές υπηρεσίες, εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης, ακίνητα, λιανική πώληση τροφίμων, εστιατόρια full-service).

Όχι μόνο υπάρχουν πολλές κατηγορίες και εταιρείες franchise, που μπορεί να επιλέξει κάποιος ανάμεσα, αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα για το άνοιγμα ενός καταστήματος franchise, σε αντίθεση με το να αρχίσει κάποιος μια επιχείρηση από το μηδέν.

Ακόμα όμως, αυτές οι επιλογές και τα πλεονεκτήματα δεν κάνουν σίγουρο ότι ένα κατάστημα franchise εγγυάται και την επιτυχία της επιχείρησης. Για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, πρέπει ακόμα να κάνετε τη απαραίτητη μελέτη, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τις προκλήσεις του franchise, ο Gordon συναντήθηκε με τον Tom Portesy, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MVF Expositions, ο οποίος πραγματοποιεί εκθέσεις franchise σε όλο τον κόσμο. Ζήτησε από τον Portesy, να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με το τι θα έπρεπε να γνωρίζει ένας νέος επιχειρηματίας πριν αναλάβει αυτή την πρόκληση του Franchise.

Παρακάτω ακολουθούν τα επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν μπει σε αυτή τη διαδικασία

Ποιο θα είναι το κόστος;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς, είναι πόσο ανέρχεται η συνολική επένδυση για να αγοράσει το franchise, αλλά και να το θέσει σε λειτουργία την επιχείρηση. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το κόστος αγοράς, το αρχικό απόθεμα και το ποσό κεφαλαίου κίνησης που θα χρειαστείτε προτού καν ανοίξετε ακόμα. Η κατανόηση αυτών των δαπανών είναι άκρως κρίσιμη, καθώς κανείς δε θέλει να εξαντληθούν τα χρήματά του όταν βρίσκεται στα πρόθυρα της επιτυχίας.

Επιπλέον, πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει την επιχείρηση, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια μεγαλύτερη ευκαιρία franchise από όσο νομίζουν.

Σε τι είστε καλοί ; Τι είναι αυτό που σας παθιάζει;

Δεν χρειάζεται να αγαπάει κανείς τον καφέ για να ανοίξει το δικό σου franchise καφέ. Ούτε πρέπει να κάνει όλη τη δουλειά μόνος του.

Όταν μιλάμε για τη λειτουργία του καταστήματος, εσείς είστε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και μπορείτε να προσλάβετε άτομα που θα παρέχουν υπηρεσίες ή θα πωλούν προϊόντα. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Η επιτυχία εξαρτάται από το πόσο καλά εργάζεστε πάνω στην επιχείρηση, όχι μόνο όταν βρίσκεστε μέσα στην επιχείρηση.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλοι φτιαγμένοι franchisee, να μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στο σύστημα που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει.

Ο Portesy αναφέρει σχετικά με το θέμα: “Πριν αγοράσει ένα franchise, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι εάν έχεις την κατάλληλη προσωπικότητα για να γίνεις ιδιοκτήτης franchise. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και έτσι είναι και τα καταστήματα franchise. Ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα franchise, ενώ δεν είστε κατάλληλοι να είστε franchisee ή συμβατοί με την επιχείρηση”.

Πόσο χρόνο χρειάζεται να επενδύσεις;

Μπορεί το να ξεκινά κάποιος ένα κατάστημα franchise να είναι διαφορετικό από το να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, εξακολουθεί όμως να είναι μια επιχείρηση και δεν θα είναι ο πρώτος που αλλάζει μια δουλειά 10 ωρών την ημέρα που μισούσε,  για μία δουλεία 16 ωρών τη μέρα που θα μισεί.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τι εμπλέκεται. Υπάρχουν εποχιακά καταστήματα franchise, που απαιτούν να εργάζεστε αρκετά σκληρά για ορισμένες περιόδους του έτους. Εξακολουθεί όμως να είναι η επιχείρησή σας που πρόκειται να διαχειρίζεστε και θα πρέπει να έχετε αποφασίσει και να είστε σαφής σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί να επενδύσετε για να το κάνετε την επιχείρηση επιτυχημένη.

Tι χαρακτηριστικά έχει ένας franchisor;

Όλοι οι πάροχοι franchise δεν είναι οι ίδιοι, έτσι θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας και να μάθετε ό,τι μπορείτε γύρω από τα χαρακτηριστικά ενός franchisor. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία όπως πόσο καιρό έχει αυτή η επιχείρηση στην αγορά, ποιο είναι το μέσο ποσοστό επιτυχίας και πόσο καιρό κατά μέσο όρο παραμένουν όσοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη αλυσίδα για να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα franchise.

Eπειδή ένας πάροχος Franchise είναι καινούργιος στην αγορά, δε σημαίνει ότι μπορεί η περίπτωσή του να μην είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συλλέξετε, τόσο πιο ενημερωμένη θα είναι και η απόφασή σας.

Τι απαιτείται για να τρέξετε ένα επιτυχημένο κατάστημα franchise;

Όταν πραγματοποιήσετε τη δέουσα επιμέλεια, σιγουρευτείτε πως μιλάτε με άλλους franchisees και όχι μόνο με τους πιο επιτυχημένους. Μπορείτε να τους ρωτήσετε:

  • Ποιοι ήταν οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας που οδήγησαν στην επιτυχία;
  • Ποιες ήταν μερικές από τις προκλήσεις και πώς κατάφεραν να τις ξεπεράσουν όταν αυτό ήταν απαραίτητο;
  • Αν ξεκινούσαν σήμερα, γνωρίζοντας αυτή τη στιγμή ό,τι έχουν αποκομίσει από την εμπειρία τους μέχρι τώρα, τι θα έκαναν διαφορετικά;
  • Για όσους απέτυχαν, ποιοι ήταν οι παράγοντες που το προκάλεσαν αυτό, π.χ. κακή τοποθεσία, αδύναμο μάρκετινγκ κ.λπ .;
  • Πόσο καιρό χρειάστηκε ώστε να αρχίσουν να έχουν κέρδη;

Είναι υπέροχο να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Ακόμα καλύτερο όμως, αν μπορείτε να μάθετε από τα λάθη των άλλων, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβετε.

Τι είδους βοήθεια παρέχει ο πάροχος Franchise;

Όταν αναλαμβάνετε ένα κατάστημα franchise δεν είστε μόνοι σε αυτό, σε αντίθεση με το αν θα δημιουργούσατε τη δική σας επιχείρηση από την αρχή. Το γεγονός αυτό σας χαρίζει σίγουρα περισσότερη άνεση. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόση υποστήριξη θα λάβετε από τον πάροχο του Franchise, ποιες ήταν οι εμπειρίες άλλων ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε αυτό και πόση βοήθεια προσέφερε η εταιρεία σε άλλους ιδιοκτήτες, όταν προέκυψαν τα δύσκολα.

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να ζητάς βοήθεια, όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Αλλά αν μπορείτε να βεβαιωθείτε πως θα υπάρχει υποστήριξη εκεί και ότι ο πάροχος του Franchise είναι πρόθυμος να βοηθήσει, η διαδικασία σίγουρα θα είναι λίγο πιο εύκολη να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κατάσταση.

Ποιο είναι το παιχνίδι του τέλους;

Ξεκινήστε με το τέλος στο μυαλό.

Αυτό ισχύει για το franchising. Πριν αναλάβετε ένα κατάστημα franchise, να γνωρίζετε ποια θα είναι η στρατηγική εξόδου σας από την αγορά. Σκοπεύετε να κληροδοτήσετε το κατάστημα franchise στα παιδιά σας, ψάχνετε να το πουλήσετε ή σχεδιάζετε να το τρέξετε μόνο για μερικά χρόνια και στη συνέχεια να φύγετε από αυτό;

Όσο καλύτερα γνωρίζετε και καταλαβαίνετε το τέλος του παιχνιδιού σας, τόσο πιο εύκολο είναι να επιλέξετε το σωστό είδος ευκαιρίας για δημιουργία καταστήματος franchise, το οποίο θα σας ταιριάζει βραχυπρόθεσμα και θα υποστηρίζει τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Το να τρέχετε ένα κατάστημα franchise, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε τη δική σας επιχείρηση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους εισέρχεστε σε αυτό, σε τι κατάσταση πρόκειται να εμπλακείτε, ποιον θα εμπλέξετε και φυσικά πώς σκοπεύετε να βγείτε από αυτό όταν είναι απαραίτητο. Όσο καλύτερα απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η επιλογή του τμήματος franchise και της εταιρείας που θα σας το παρέχει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.