27 Ιούλ 2024
READING

Aλλαγές στις πιο εμπορικές οδούς της Νέας Υόρκης, καθώς πέφτουν οι τιμές ενοικίασης

4 MIN READ

Aλλαγές στις πιο εμπορικές οδούς της Νέας Υόρκης, καθώς πέφτουν οι τιμές ενοικίασης

Aλλαγές στις πιο εμπορικές οδούς της Νέας Υόρκης, καθώς πέφτουν οι τιμές ενοικίασης

Μετά από χρόνια ασταμάτητων αυξήσεων, τα ενοίκια πέφτουν, επιτέλους, σε μερικές από τις σημαντικότερες εμπορικές συνοικίες του Μανχάταν, ανοίγοντας το δρόμο για κάποιες συναρπαστικές αλλαγές.

Από την περασμένη άνοιξη, η μέση τιμή ενοικίασης υποχώρησε, σε εννέα από τις 17 μεγαλύτερες οδούς retail του Μανχάταν, με τη μεγαλύτερη πτώση (κατά 27%) στο Broadway, ανάμεσα στους δρόμους Broome και Houston στο SoHo, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Πώλησης Ακινήτων της Νέας Υόρκης (REBNY).

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του REBNY, Michael Slattery, δήλωσε ότι, ως επί το πλείστον, οι ιδιοκτήτες μειώνουν τα ενοίκια για να καλύψουν τις κενές θέσεις και βοηθούν τα φυσικά καταστήματα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που επέφεραν ηλεκτρονικές αγορές.

“Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προσαρμόσουν τη ζήτησή τους για να προσελκύσουν κόσμο”, ανέφερε.

Οι ιδιοκτήτες είναι, επίσης, πιο πιθανό να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις για να επιτρέψουν στα pop-up καταστήματα να δοκιμάσουν τις αγορές και να δουν αν θα ήθελαν να μείνουν για δέκα χρόνια ή περισσότερο, πρόσθεσε ο Slattery.

 Η έκθεση του REBNY διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι retailers προσανατολίζονται, περισσότερο, προς την ποιότητα αντί της ποσότητας, επιλέγοντας να ανοίξουν έναν μεγάλο χώρο, αντι διαφόρων μικρότερων τοποθεσιών και χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως η ρομποτική και  το data mining για να προσελκύσουν πελάτες. Για παράδειγμα, η Nike σκέφτεται πολύ σοβαρά, να ανοίξει ένα κατάστημα-ναυαρχίδα 64.000 τετραγωνικών μέτρων, στις 52nd Street και Fifth Avenue στις αρχές του 2019.

Στο Broadway, στο SoHo, η έλλειψη τοποθεσιών, όπως εστιατόρια και μουσεία,  εμποδίζει το δρόμο να γίνει ένας τοπ προορισμός, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά λιγότερο ελκυστική την οδό για νέους retailers, σημειώνει ο Jared Epstein, αντιπρόεδρος της Aurora Capital Associates, η οποία κατέχει αρκετές ιδιοκτησίες στην περιοχή.

“Όταν δεν υπάρχουν πολιτιστικά ιδρύματα και μέρη να συγκεντρωθεί και να γευματίσει ο κόσμος, προκύπτει έλλειψη ενδιαφέροντος επισκεψιμότητας”, δήλωσε ο Epstein. “Δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν στο SoHo εκτός από το να ψωνίσουν.” Η περιοχή του retail πρέπει να γίνει περισσότερο όπως η περιοχή Meatpacking, όπου η Aurora κατέχει, επίσης, ακίνητα και δεν έχει πρόβλημα να καλύψει τις κενές θέσεις, είπε.

Από το High Line park μέχρι το Whitney Museum of American Art υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για φαγητό και ποτό, οι τουρίστες και οι κάτοικοι της πόλης έχουν πολλά να κάνουν στην περιοχή, ενώ οι retailers ευδοκιμούν από μια απλή βόλτα που θα κάνουν. Σύμφωνα με μια έκθεση του μεσιτικού γραφείου Cushman & Wakefield, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή Meatpacking πηγαίνουν τόσο καλά, που τα ενοίκια των καταστημάτων ανέβηκαν κατά 1,8% εκεί από την περασμένη άνοιξη.

Ο Epstein είπε ότι ελπίζει ότι τα χαμηλότερα ενοίκια και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στο SoHo θα οδηγήσουν σε αναζωογόνηση της περιοχής. “Θα επαναφέρουν το SoHo”, δήλωσε.

Μέσα στην πόλη, στο Madison Avenure, όπου το REBNY διαπίστωσε ότι τα ενοίκια υποχώρησαν  κατά 4% σε ετήσια βάση μεταξύ των ανατολικών 57th και 72nd Street, άνοιξαν, πρόσφατα, περισσότερες από δώδεκα νέες επιχειρήσεις, από καταστήματα όπως ο Alexandre Birman, μέχρι γκαλερί, όπως η Carlton Fine Arts.

Και ακόμα περισσότεροι εγκαθίστανται στον δρόμο, συμπεριλαμβανομένων των Ralph & Russo, που σχεδίασαν το φόρεμα που φωτογραφήθηκε στον αρραβώνα της Meghan Markle, και ο Aquatalia, ένας από τους αγαπημένους σχεδιαστές υποδημάτων της Kate Middleton, δήλωσε ο Matthew Bauer, πρόεδρος της Madison Avenue Business Improvement District.

Ωστόσο, η πτώση των ενοικίων δεν είναι ο μόνος παράγοντας που προσελκύει νέες επιχειρήσεις, είπε. Τα πολυτελή brands προτιμούν να βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, οπότε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν όλα τα ψώνια τους σε μια διαδρομή.

“Ανοίγουν επειδή αισθάνονται ότι η αγορά που βρίσκεται εδώ στη Madison Avenue, είναι μια αγορά που θα κάνει τις επιχειρήσεις τους να έχουν ευημερία “, δήλωσε ο Bauer.

Πρόσθεσε ότι, και μόνο τα Upper East Siders παρέχουν επαρκή κυκλοφορία για τις επιχειρήσεις στη Madison. “Είναι μια περιοχή κατοικημένη που έχει σημαντική αγοραστική δύναμη, ενώ στους κατοίκους αρέσει να ψωνίζουν τοπικά”, είπε ο Bauer. “Τα καταστήματα θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή την τοπική αγορά και να βρίσκονται σε ένα μέρος όπου υπάρχουν πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις”.

Δείγμα ενοικίων επιχειρήσεων Retail

Ακολουθούν οι μέσες μειώσεις ενοικίων σε εννέα εμπορικούς διαδρόμους του Μανχάταν μεταξύ της άνοιξης του 2017 και του 2018, σύμφωνα με το REBNY:

  • Broadway μεταξύ των οδών Houston και Broome: -27% στα $595
  • Third Avenue μεταξύ των οδών 60th  και 72nd  : -26% στα $264
  • West 34th street μεταξύ των λεωφόρων Fifth και Seventh:-18% στα $604
  • Columbus Avenue μεταξύ των οδών 66th  και 79th: -12% στα $304
  • Bleecker Street ανάμεσα στην Seventh Avenue South και στην οδό Hudson : -11% στα $332
  • Fifth Avenue between 14th and 23rd streets: -7% to $422
  • Fifth Avenue between 42nd and 49th streets: -6% to $1,097
  • 14th Street between Ninth and Tenth avenues: -6% to $313
  • Madison Avenue between 57th and 72nd streets: -4% to $1,390
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.