19 Σεπ 2024
READING

Τρέμε ΙΚΕΑ!

8 MIN READ

Τρέμε ΙΚΕΑ!

Τρέμε ΙΚΕΑ!

Η startup Bumblebee Spaces “διαταράσσει” την ιδέα του χώρου μετακινώντας έπιπλα και αντικείμενα κατόπιν εντολών.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα χόμπι στο γκαράζ, εξελίχθηκε στη Bumblebee Spaces, που ξεκίνησε επίσημα το περασμένο έτος. Το Bumblebee περιλαμβάνει ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και ένα σύστημα αποθήκευσης, το οποίο διπλασιάζει και τριπλασιάζει το χώρο σε ένα δωμάτιο, χωρίζοντάς το σε μονάδες οροφής, που στη συνέχεια ανυψώνουν και χαμηλώνουν τις μονάδες με ανυψωτικά οχήματα. Τη νύχτα, ο κάτοχος ενημερώνει μια εφαρμογή στο τηλέφωνό του ή σε ένα iPad στον τοίχο ότι θέλει να κοιμηθεί. Έτσι κατεβαίνει το κρεβάτι. Το πρωί: κρεβάτι επάνω, στρώμα yoga κάτω. Όταν έρθει η ώρα να δουλέψει; γραφείο κάτω. Επίσης, κάνει κρύο εδώ, Bumblebee. Μπορείς να φέρεις τη γκρι ζακέτα μου;

“Αντί για τετραγωνικά πόδια αρχίζεις να βλέπετε το ακίνητο ως όγκο”, λέει ο Sankarshan Murthy, ο πρώην μηχανικός σε εταιρείες όπως η Black&Decker και η Apple, ο οποίος εμπνεύστηκε και δημιούργησε το πρότζεκτ. “Πληρώνετε ήδη για όλο αυτό τον κενό χώρο και την οροφή που δεν χρησιμοποιείτε καν”.

Οι πρώτοι αγοραστές του συστήματος είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να  το εγκαταστήσουν σε νέες κατασκευές. Ενώ το Bumblebee είναι επίσης σε θέση να αναβαθμίσει τα  ήδη υπάρχοντα δωμάτια, οι κατασκευαστές κτιρίων θα επιτύχουν μεγαλύτερη τιμή επειδή είναι σε θέση να εξαλείψουν ντουλάπες, ερμάρια και άλλους αποθηκευτικούς  χώρους.

Η επιχείρηση έχει πουλήσει μονάδες σε πελάτες για εγκατάσταση σε πολυκατοικίες, σε εργατικές κατοικίες και χώρους εστίασης. Θα κάνει σύντομες διαδικασίες κατασκευής ενώ θα τελειοποιήσει τη μηχανική και το σχεδιασμό, λέει ο Murthy, και θα επεκταθεί στη μαζική παραγωγή έως τα μέσα του 2019.

Το Bumblebee έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων από διάφορους επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Loup Ventures, μια εταιρεία VC με έδρα τη Μινεάπολις που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και άλλες τεχνολογίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Loup, Gene Munster, λέει ότι η Bumblebee χρειάζεται να βάλει μερικές εκατοντάδες εγκαταστάσεις στην αγορά ως απόδειξη ότι η ιδέα λειτουργεί για τους προγραμματιστές. Μόλις συμβεί αυτό, «μπορεί να αλλάξει τη θεμέλια ιδέα της δόμησης», λέει. Με την πάροδο του χρόνου, το ρομποτικό σύστημα οροφής “θα είναι τόσο στάνταρ όσο οι ντουλάπες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον θέλει κάποιος”.

Από την Apple στην Tesla και πίσω στο γκαράζ

Ο Murthy ξεκίνησε δύο επιχειρήσεις ενώ ήταν φοιτητής στην Ινδία. Αρχίζοντας από το γυμνάσιο, συναρμολογούσε και πωλούσε υπολογιστές. Στο κολέγιο ανακάλυψε ότι ο σχεδιασμός ιστοσελίδων ήταν πιο προσοδοφόρος. Αποσπασμένος από αυτές τις δραστηριότητες, ο Murthy έπρεπε να επαναλάβει ένα εξάμηνο, “το οποίο στην Ινδία είναι ένα τεράστιο ταμπού”, λέει. Αλλά χρησιμοποίησε το χρόνο για να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2003 μετακόμισε εκεί.

Με τα πτυχία του Πανεπιστημίου του Maryland και του Wharton, ο Murthy ξεκίνησε μια εταιρική οδύσσεια για επιχειρηματική τεχνολογία. Στο Dewalt Division της Black & Decker έμαθε τα εργαλεία και τους κινητήρες – αλλά και την επίβλεψη και την ανάπτυξη της ηγεσίας. Στην Apple, όπου toy ανατέθηκε το ρολόι του iPhone 5c, ο Murthy αφοσιώθηκε σε αυτή την εμμονή της κουλτούρας της εμπειρία του χρήστη και την εξαντλητική προσοχή στη λεπτομέρεια. Η ικανότητα της Tesla να οργανώνει χιλιάδες αλλαγές σε μια επιχειρησιακή γραμμή συναρμολόγησης τον έσπρωξε ενώ εργαζόταν στο Μοντέλο 3 και στο Μοντέλο Υ. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια ομάδα ειδικών πρότζεκτ εκεί, ο Murthy απέκτησε επίσης τη φιλοδοξία του Elon Musk να αλλάξει τον κόσμο. “Αυτός θα είχε αυτές τις τρελές ιδέες και θα έλεγε:” Είναι ακόμη κι αυτό δυνατό; Τρέχα, γύρευε “, λέει ο Murthy.

Ο Murthy ξεκίνησε να κατασκευάζει το πρωτότυπο ρομποτικό του σύστημα δωματίων ενώ ήταν ακόμα στο Tesla. “Το Tesla ήταν αρκετά ζωηρό, αυτό ήταν σαν αποτοξίνωση”, λέει. Ο συνιδρυτής Garrett Rayner, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το υλικό στο Bumblebee, δούλευε κι εκείνος για την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι δυό τους ήρθαν κοντά , μέσα από ιστορίες για τις αστρονομικές τιμές των σπιτιών και τις εξαντλητικές μετακινήσεις στην πόλη.

Ο Murthy είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει τοίχους που έπεφταν κάτω για να δημιουργήσουν ιδιωτικούς χώρους. “Τότε συνειδητοποίησα ότι τα σπίτια τόσους σωρούς από πράγματα”, λέει. “Αν μπορούσα να κάνω τα παπούτσια μου να εξαφανιστούν, θα εξασφάλιζα περισσότερο χώρο”. Η οροφή του μίλησε. Οι άνθρωποι τοποθετούν θερμοσίφωνες σε οροφές και κρεμούν πολυελαίους εκεί. “Όσο έμενα μέσα στον κώδικα του κτιρίου, θα μπορούσα να τον κάνω τόσο πυκνό όσο ένα ρολόι της Apple”, λέει.

Παπούτσια, φύγετε. Παπούτσια, επιστρέψτε.

Η πυκνότητα δεν ήταν αρκετή. Ο Murthy και ο Rayner έπρεπε να προγραμματίσουν και έξυπνα. Στο όραμα του Murthy, όταν κάποιος που ζει σε μια αίθουσα Bumblebee, στείλει την καφέ του μπλούζα σ το ανώτατο όριο, θα μπορούσε να την ανακτήσει με φωνητική εντολή. Χρειαζόταν μια έκδοση λογισμικό. Για να το δημιουργήσει, Murthy δελεάσει τον Prahlad Athreya, έναν φίλο από την Wharton, που έγινε ο τρίτος ιδρυτής του Bumblebee.

Σε συνεργασία με τον εμπειρογνώμονα AI Aaron Licata, ο Athreya ανέπτυξε τεχνολογία που κατευθύνει το ρομπότ του ανώτατου ορίου να μετακινηθεί γύρω από τις μονάδες και να λειτουργεί επίσης σαν κέντρο κίνησης. Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την επισήμανση κάθε στοιχείου όταν είναι αποθηκευμένο και καταγράφεται κάθε φορά που κινείται μέσα ή έξω. “Θα πει ότι αυτό το κόκκινο συρραπτικό αποθηκεύτηκε από τον Sankarshan την Τετάρτη το πρωί στις 11 το πρωί, οπότε την επόμενη φορά που ψάχνω για το συρραπτικό μου έρχεται κάτω”, λέει ο Murthy. Οι ενότητες προσαρμόζονται ώστε να χρησιμεύουν ως ράφια βιβλίων, συρτάρια ρούχων, δοχεία παιχνιδιών, δοχεία ηλεκτρονικών ειδών – ό, τι χρειάζεται ο χρήστης.

Και η Bumblebee κάνει το σύστημα ακόμα πιο έξυπνο. Σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, για παράδειγμα, οι γείτονες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με τα υπάρχοντά τους, ώστε να διευκολύνουν το δανεισμό. Τελικά, οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν τις λειτουργικές μονάδες επισημαίνοντας παρά μιλώντας. Οι ενότητες περιλαμβάνουν επίσης αισθητήρες ασφαλείας, ώστε να μην πέφτουν τυχαία σε παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Η Olson Kundig, μία εταιρεία σχεδιασμού στο Σιάτλ, της οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μουσεία και ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, συνεργάζεται με τη Bumblebee για μια ιδιωτική κατοικία στη Νάπα της Καλιφόρνια. Ο πελάτης αγωνιζόταν με τις ανταγωνιστικές ανάγκες των μελών της οικογένειας, οπότε ο Olson Kundig πρότεινε ότι αντί για ένα σπίτι, θα σχεδιάσει κάτι σαν μικρό κάμπινγκ, με κάθε μία από τις μονάδες του Bumblebee να αυξάνουν τα τετραγωνικά του πλάνα. (Για λόγους που δεν σχετίζονται με το Bumblebee, το έργο είναι προσωρινά σε αναμονή.)

«Παραδοσιακά, προσπαθούμε να παρέχουμε κάποια ευελιξία, αλλά αυτό δεν έχει όριο και επιτρέπει στους ανθρώπους να προσαρμόζουν τους χώρους τους καθώς εξελίσσονται οι οικογένειές τους και το γούστο τους», λέει ο Chris Gerrick, διευθυντής της Olson Kundig. Η εταιρεία μιλά επίσης με τη Bumblebee σχετικά με τις μη οικιακές εφαρμογές και τις ευκαιρίες εξυπηρέτησης διαφορετικών πληθυσμών. “Για παράδειγμα, οι μονάδες αποθήκευσης που είναι σε ένα ψηλό ράφι μπορούν να μειωθούν δυναμικά σε ένα χρηστικό ύψος για κάποιον που βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα”, λέει ο Gerrick. “Αυτό είναι κάτι που είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε μαζί τους.”

Ένα πλυντήριο πιάτων στην οροφή

Το Bumblebee, το οποίο απασχολεί οκτώ άτομα, λειτουργεί σε ένα γραφείο 600 τετραγωνικών και ένα μηχανουργείου στη συνοικία Dogpatch του Σαν Φρανσίσκο. Ο Murthy αναζητά ένα εκθετήριο, πιθανώς κοντά AT & T Stadium.

Οι πηγές της εταιρείας παγκοσμίως: αισθητήρες από την Ευρώπη, εξαρτήματα μηχανών από την Κίνα,  κινητήρες από την Ιαπωνία. Οι τοπικοί εργολάβοι κατασκευάζουν έπιπλα με τις προδιαγραφές του Bumblebee έτσι ώστε να διπλώνουν σε χώρους όχι πολύ βαθύτερα από ενά μέτρο. Μέχρι σήμερα, η επιχείρηση έχει κατασκευάσει ένα κρεβάτι, ένα ντουλάπι και ένα γραφείο που αναδιπλώνουν στον τοίχο. Αργότερα μπορεί να προσθέσει συσκευές, οι οποίες θα απαιτούν ελαφρώς βαθύτερες ενότητες. “Δεν κάνουμε καναπέδες ή τραπέζια καφέ, επειδή αυτά θεωρούνται ως home decor”, λέει ο Murthy. «Κάνουμε τα πράγματα που οι άνθρωποι θέλουν να διώξουν μακριά».

Μόλις η παραγωγή ξεκινήσει, ο Murthy αναμένει να κερδίσει νέους πελάτες και να επεκτείνει τις πωλήσεις στους υπάρχοντες. Η τιμή για τις μονάδες και τα έπιπλα είναι από $ 6,000 έως $ 10,000 ανά δωμάτιο, ανάλογα με το μέγεθος. Οι πελάτες πληρώνουν επίσης τη Bumblebee από $ 199 έως $ 399 το μήνα για συντήρηση, ενημερώσεις λογισμικού και άλλες υπηρεσίες. Σε κλίμακα, η επιχείρηση θα αναθέσει την εγκατάσταση σε εργοδότες, αλλά θα εκτελεί τις δικές της δοκιμές διασφάλισης ποιότητας για κάθε πελάτη.

Το μεγάλο όραμα του Murthy για το Bumblebee είναι να βοηθά στη διατήρηση της ζωτικότητας στα αστικά κέντρα. Δεδομένου ότι περίπου 12 εκατομμύρια νοικοκυριά δαπανούν περισσότερο από το 50% των εισοδημάτων τους για τη στέγαση, «πρέπει να είμαστε σε θέση να βελτιστοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία», λέει.

Ο Murthy υποστηρίζει ότι οι ενοικιαστές θα επωφεληθούν οικονομικά από το να έχουν περισσότερες επιλογές στην αγορά: για παράδειγμα, τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου γίνονται μονάδες Bumblebee δύο υπνοδωματίων κατάλληλα για οικογένειες που μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα παραδοσιακό διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην πόλη. Επιπλέον, “επιλέγουμε συνεργάτες που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας για την ενίσχυση της αστικής ζωής και της οικονομικής ευημερίας”, λέει ο Murthy.

“Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πάντα τους τέσσερις τοίχους και το πάτωμα, το οποίο είναι σαν ένας πέμπτος τοίχος”, λέει ο Murthy. “Ο έκτος τοίχος είναι το ανώτατο όριο. Θέλουμε να μπορέσουμε να ζήσουμε και στον έκτο τοίχο”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.