27 Ιούλ 2024
READING

MAPIC | Εμπορικές οδοί εναντίον εμπορικών κέντρων

5 MIN READ

MAPIC | Εμπορικές οδοί εναντίον εμπορικών κέντρων

MAPIC | Εμπορικές οδοί εναντίον εμπορικών κέντρων

Ανάμεσα στη ζεστή παραθαλάσσια αύρα, την σχεδόν αναπόφευκτη θέα των σούπερ-γιοτ και τη μυρωδιά του δυνατού καφέ, ένας συνεχής ήχος κυριάρχησε στις αίθουσες στο φετινό συνέδριο MAPIC.

Για τρεις ημέρες, οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες retail πώλησης ακινήτων, οι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες είχαν μια λέξη στα χείλη τους: αλλαγή.

Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, οι αλλαγές στην εμπιστοσύνη των εμπόρων λιανικής, οι αλλαγές στις προσδοκίες των δύο μερών και, κυρίως, ο τρόπος κατανόησης και οδήγησης του “κύματος” αυτής της αλλαγής για να εξασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύουν να μείνουν πίσω και να παραγνωνιστούν από τα αυξανόμενα κινήματα.

Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, εκείνοι που προσέφεραν τις πιο εμπνευσμένες και θεωρημένες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα προέρχονταν από τον τομέα των εμπορικών κέντρων, παρά το γεγονός ότι απέχουν πολύ από τις “ανοιχτές κεραίες” που διαπερνούν τους κεντρικούς δρόμους.

“Πρώτον, είναι αλήθεια ότι τα δύο αυτά πεδία της λιανικής βιομηχανίας ,εμπορικοί δρόμοι και εμπορικά κέντρα τείνουν να είναι πολύ διαφορετικά αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο διευθυντής περιφερειακών λύσεων της Shoppertrak, EMEA Murray Wright.

“Ιδιαίτερα στην αγορά εμπορικών κέντρων υψηλού επιπέδου, όπου είναι πραγματικά επικεντρωμένα στην κατασκευή ενός προορισμού, είναι απαραίτητο το να σχεδιάζεις για τους ανθρώπους με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από ό, τι η τυπική πρόταση υψηλής αξίας για το δρόμο”.

Ο γενικός διευθυντής της Shoppertrak EMEA, Gary Whittemore, πρόσθεσε ότι αυτή η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των δύο οφειλόταν στα εμπορικά κέντρα που είχαν ξεκινήσει σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών να δημιουργήσουν μια ολιστική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Neil Barber της Cain International, ο οποίος συμβάλλει επί του παρόντος στην ανάπτυξη ενός συστήματος λιανικής πώλησης 170.000 τετραγωνικών μέτρων στο Islington Square του Βόρειου Λονδίνου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμπορικά κέντρα είναι πιο ικανά να αναλάβουν κινδύνους.

“Σε έναν μέσο δρόμο, θα έχετε μεμονωμένους ιδιοκτήτες με μεμονωμένα καταστήματα”, είπε.

“Για πολλούς από αυτούς είναι η σύνταξή  τους ή μια υποθήκη και πρέπει να μισθώσουν το κατάστημα σε κάποιον αξιόπιστο. ”

 

“Εάν έχετε μια μεγαλύτερη περιοχή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε κινδύνους, μπορείτε να κοιτάξετε πιο μακροπρόθεσμα. Αν πάτε σε περιοχές που ελέγχονται από έναν μεγαλύτερο ιδιοκτήτη, είναι σε θέση να πάρουν την πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση και να αναλάβουν κινδύνους, ενώ οι μικρότεροι εμπορικοί δρόμοι είναι λιγότερο ικανοί να το κάνουν αυτό. ”

Μια βασική πτυχή και το επαναλαμβανόμενο θέμα στο MAPIC ήταν η εισαγωγή χώρων μικτής χρήσης, η ανάμιξη καταστημάτων αναψυχής και λιανικής πώλησης, ώστε να δημιουργηθεί μια προσφορά η οποία ξεπερνά την πρόταση “μόνο τα προϊόντα στα ράφια”.

Όχι μόνο αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός προορισμού, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Intu για τον νότο, Rebecca Ryman, δήλωσε ότι ήταν αποτελεσματικό στην σημαντική αύξηση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών και συνεπώς των πωλήσεων.

“Υπάρχουν πολλά ερευνητικά έργα που δείχνουν ότι όταν έχετε περισσότερα Food & Beverage σημεία & καταστήματα και ασχολίες για τον ελεύθερο χρόνο, το εμπόριο είναι ισχυρότερο επειδή οι άνθρωποι μένουν περισσότερο”, ανέφερε.

“Κάποιος με ρώτησε πρόσφατα αν έβλεπα τον ελεύθερο χρόνο ως ανεξάρτητο σε αυτό το περιβάλλον επιχειρηματικότητας ή σε συνδυασμό με το λιανικό εμπόριο.

“Στην πραγματικότητα, τώρα βλέπω ότι συνδυάζεται περισσότερο με το λιανικό εμπόριο, ενώ πριν από πέντε χρόνια θα έλεγα ότι τα διαχωρίζαμε. Πολλή χρήση αναψυχής σημαίνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν εμπειρίες, οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται περισσότερο ».

Επιπλέον, πολλά από τα δεινά του εμπορικού δρόμου εξυπηρετούν πραγματικά τα πολλά εμπορικά κέντρα. Για παράδειγμα, ο διευθυντής της Intu για τη Δύση, Colin Flinn, δήλωσε ότι η κατάρρευση του BHS έδωσε την ευκαιρία για βελτίωση.

“Σε γενικές γραμμές, σχεδόν πάντοτε στην πραγματικότητα, έχουμε αφήσει εκ νέου αυτόν τον χώρο σε καλύτερους μισθωτές, για καλύτερα ενοίκια και καλύτερες χρήσεις”, είπε.

“Αυτό είναι συμπτωματικό αυτής της πορείας προς την ποιότητα, αυτή η πόλωση προς τα μεγαλύτερα κέντρα. Έχουμε έναν αρκετά μεγάλο καμβά στα περισσότερα μέρη, μπορούμε να ελέγξουμε το περιβάλλον, μπορούμε να προχωρήσουμε με τις τάσεις και να εξασφαλίσουμε ότι οι προορισμοί είναι σχετικοί και μπροστά από το παιχνίδι και να προσελκύουμε έναν μεταβαλλόμενο αγοραστικό πληθυσμό ».

Ο διευθυντής ανάπτυξης του Real Estate, Martin Perry, ο οποίος συμβάλλει επί του παρόντος στην ανάπτυξη του έργου St James του Εδιμβούργου ύψους 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε φάση αύξησης.

“Οι περισσότεροι retailers, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν κάποιου είδους μεγάλης παρουσίας, και πιθανότατα επιλέγουν 40 τοποθεσίες τώρα σε σχέση πριν από 10 χρόνια που θα ήταν 200 τοποθεσίες”, δήλωσε ο Perry.

“Τώρα επιλέγουν αυτές τις 40 τοποθεσίες και θέλουν τις πιο δυνατές και συχνά αυτές οι τοποθεσίες είναι εμπορικά κέντρα.

“Αν πήρατε τις καλύτερες τοποθεσίες που υπάρχουν, τότε συνειδητοποιείτε ότι οι λιανοπωλητές τώρα δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε τίποτα εκτός από αυτές τις τοποθεσίες. Σε αυτό προσβλέπει αυτή η μετατόπιση, όλες αυτές οι κορυφαίες θέσεις είναι τα εμπορικά κέντρα. ”

Φαίνεται ότι παρόλο που τα εμπορικά κέντρα είναι μακριά από την τρέχουσα λιανική καταιγίδα, η ικανότητά τους να διεκδικούν μεγαλύτερο έλεγχο επί της περιουσίας τους, τα επιλεκτικά καταστήματα δημιουργούν μια πιο εστιασμένη προσφορά και θα μπορούσαν να τα βάλουν  μπροστά από τις ανεξάρτητες εμπορικές οδούς.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.