27 Ιούλ 2024
READING

Ευκολία | το πιο δυνατό στοιχείο στο retail

4 MIN READ

Ευκολία | το πιο δυνατό στοιχείο στο retail

Ευκολία | το πιο δυνατό στοιχείο στο retail

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Walter Loeb στο περιοδικό Forbes, η Walmart το 2018 δημιούργησε μια τεράστια έκρηξη. Μέσα στο προηγούμενο έτος οι συγκριτικές πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 4,2% , ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου σημείωσαν άνοδο 43%. Αυτά είναι εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία, ωστόσο η μεγάλη αλλαγή δεδομένων επήλθε με την αποκάλυψη της εταιρείας Gartner L2 ότι η Walmart επένδυσε το 53% των τηλεοπτικών δαπανών Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου στις διαφημίσεις που σχετίζονται με μηνύματα που ωθούν τους καταναλωτές στην πραγμάτωση των αγορών τους ηλεκτρονικά, την παραλαβή των προϊόντων από το κατάστημα, ή και την δωρεάν αποστολή των προϊόντων στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται συνδρομή μέλους.

Έτσι, μια επιχείρηση που βασίζεται στη λογική EDLP(Every Day Low Prices) έχει πλήρη κλίση προς την EDHC(Every Day High Prices) και αντηχεί με τους καταναλωτές. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon, σχετικά με τα αστραπιαία αποτελέσματα του Q4: “Είμαστε ενθουσιασμένοι για το έργο που κάνουμε για να προσεγγίσουμε τους πελάτες μας με έναν πιο ψηφιακά συνδεδεμένο τρόπο. Η δέσμευσή μας είναι ξεκάθαρη: θα είμαστε εκεί όταν, όπου και όπως  θέλουν να ψωνίσουν και θα παραδίδουμε νέες, βολικές εμπειρίες που είναι μοναδικά η Walmart”.

Η καινοτομία στις “βολικές εμπειρίες” εκτείνεται και στις  Easy Reorder και Express Returns.

Φαίνεται ότι σε αυτή τη σύγχρονη εποχή του λιανικού εμπορίου, οι καταναλωτές είναι εξίσου επικεντρωμένοι στο πώς τοποθετείται και εκπληρώνεται μια παραγγελία όσο και για το τι αγοράζουν και πόσο κοστίζει. Το γεγονός αυτό διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις απλούστερες πρακτικές του παρελθόντος, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Sam Walton ο οποίος δημιούργησε κατάστημα στο Rogers του Αρκάνσας το 1962, τοποθετώντας μια σήμανση πάνω από την πόρτα που έγραφε: “Πουλάμε για Λιγότερο” (“We sell for less”). Σήμερα, η υπάρχουσα κατάσταση του εμπορίου μπορεί να περιγραφεί με 2 λέξεις: “ναι, και”. “Ναι”, φυσικά θέλω ένα καλό προϊόν σε μια καλή τιμή, “και” το θέλω στους δικούς μου όρους, στο δικό μου χρονικό πλαίσιο.

Ο αγώνας των νέων όπλων στο λιανικό εμπόριο είναι η ευκολία και ο “καταλύτης για την ευκολία” είναι η Amazon. Η επιρροή της περιοριζόταν αρχικά μόνο στο διαδίκτυο, αλλά η κίνηση της Amazon να δημιουργήσει φυσικό κατάστημα έχει επικεντρωθεί στην άρση των τριβών στον φυσικό κόσμο με τρόπους που είναι ελκυστικοί και διασκεδαστικοί. Στα καταστήματα Amazon Go (ήδη λειτουργούν 10), οι καταναλωτές παίρνουν ένα μεγάλο λάκτισμα βγαίνοντας έξω “χωρίς να πληρώνουν”. Στην πραγματικότητα, ένας εκπρόσωπος της Amazon έχει δηλώσει πρόσφατα ότι οι άνθρωποι γοητεύονται από την εμπειρία αγορών – προσπαθώντας να δουν πόσο γρήγορα μπορούν να μπουν μέσα  να ολοκληρώσουν τις αγορές τους και να βγουν έξω από το κατάστημα.

Η Amazon Fresh Pickup (ακόμα βρίσκεται σε στάδιο δοκιμής σε δύο τοποθεσίες του Σηάτλ) επιτρέπει στους καταναλωτές να παραγγέλνουν μέσω του κινητού τους, ενώ οδηγούν, ώστε να μπορούν να παραλάβουν τις αγορές τους μόλις  15 λεπτά αργότερα. Η αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας σημαίνει ότι η σειρά αντιστοιχεί αυτόματα στο όχημα, έτσι ώστε να μπορεί να βγει ο κορμός, να μπουν τα παντοπωλεία και να πάμε καλά.

Αναμένεται περισσότερη καινοτομία στην προσπάθεια ομαλοποίησης και διευκόλυνσης των λειτουργιών από τους μεγάλους παίκτες της λιανικής αγοράς. Όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου της Walmart: “τι είναι” εύκολο “το 2018 μπορεί να θεωρείται ντεμοντέ το 2028.” Ελέγξτε τα “μίνι παντοπωλεία” της Stop & Shop, δοκιμή της Walmart σε συνεργασία της Ford και της Kroger με την Nuro στην Αριζόνα, η οποία ήδη πραγματοποιεί τις παραδόσεις στους πελάτες της.

Eνας από τους “πρώτους πελάτες” στο βίντεο Kroger/ Nuro λέει: “Η ευκολία είναι το μέλλον, σωστά”. Οι πελάτες επιθυμούν ευκολία, τοποθετούν απίστευτα υψηλή αξία στην ευκολία της παραγγελίας και της συλλογής / παράδοσης και ψηφίζουν με τα πορτοφόλια τους. Το προϊόν και η τιμή είναι και τα δύο σημαντικά, αλλά όλα τα πράγματα είναι ίσα, η διαδικασία είναι αυτή που τελικά τους κερδίζει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.