17 Μάι 2024
READING

Τα Boots προειδοποιούν για πιθανά κλεισίματα καταστημάτων

3 MIN READ

Τα Boots προειδοποιούν για πιθανά κλεισίματα καταστημάτων

Τα Boots προειδοποιούν για πιθανά κλεισίματα καταστημάτων

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της αλυσίδας φαρμάκων Boots προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κλεισίματος καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς προσπαθεί να μειώσει το κόστος. Η Walgreens Boots Alliance δήλωσε ότι θα κάνει “αποφασιστικά βήματα” για τη μείωση του κόστους στο πλαίσιο μιας “σημαντικής αναδιάρθρωσης” σε εταιρικό επίπεδο.

Η κίνηση έρχεται αφού η αλυσίδα δήλωσε ότι είχε υποστεί το “πιο δύσκολο τρίμηνο” από τότε που σχηματίστηκε η εταιρία, με τις πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώνονται κατά 2,3%. Η αλυσίδα διαθέτει 2.485 καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολώντας περίπου 56.000 υπαλλήλους.

Η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανασκόπηση του χαρτοφυλακίου των καταστημάτων σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά, αλλά τα Boots στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν ότι δεν υπήρχαν σχέδια για σημαντικές μειώσεις, προσθέτοντας ότι κατάφερε να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά το τελευταίο τρίμηνο.

“Προς το παρόν δεν διαθέτουμε κάποιο σημαντικό πρόγραμμα, αλλά, όπως θα περιμένατε, πάντα αναθεωρούμε τα καταστήματα με χαμηλή απόδοση και αναζητούμε ευκαιρίες για ενοποίηση”, ανέφεραν.


“Πιο επιθετικά”

Ο διευθύνων σύμβουλος, Stefano Pessina, δήλωσε ότι οι προκλήσεις της αγοράς είχαν «επιταχυνθεί» κατά τους τρεις μήνες έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα “έχοντας ως αποτέλεσμα ένα απογοητευτικό τρίμηνο”.

“Θα είμαστε πιο επιθετικοί στην ανταπόκρισή μας σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες τάσεις”, πρόσθεσε.

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν τη “βελτιστοποίηση του αποτυπώματος του καταστήματος” και την αύξηση της προβλεπόμενης ετήσιας εξοικονόμησης κόστους από $ 1δις σε $ 1,5δις. Οι περικοπές δαπανών ακολουθούν την ανακοίνωση της Boots τον Φεβρουάριο ότι 350 θέσεις εργασίας κινδύνευαν στην έδρα της στο Nottingham, εν μέσω σχεδίων για μείωση του κόστους κατά 20%.

Τα συνολικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο της εταιρείας μειώθηκαν κατά 14,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εταιρεία δήλωσε ότι τώρα αναμένει το κέρδος να είναι επίπεδο για ολόκληρο το έτος, από την προηγούμενη άνοδό της από 7% σε 12%.

Ο κ. Maureen Hinton, παγκόσμιος διευθυντής λιανικής έρευνας στην εταιρεία έρευνας αγοράς GlobalData, δήλωσε ότι η Boots στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνιζόταν να ανταγωνιστεί με εμπορικά σήματα ομορφιάς όπως οι Charlotte Tilbury, Chanel και Dior, οι οποίες είχαν αναπτύξει τα δικά τους καταστήματα που προσφέρουν μια πιο καλή και πολυτελή εμπειρία.

“Τα  Boots ένα βασικό μέρος, οι άνθρωποι πηγαίνουν για πρακτικά θέματα όπως η υγεία και τα προϊόντα περιποίησης, αλλά δεν εκμεταλλεύονται πραγματικά τις τάσεις στην ομορφιά. Τα καταστήματα επίσης φαίνονται λίγο κουρασμένα”, πρόσθεσε.


Σκληρές συνθήκες

Τα Boots είναι μια ακόμη εταιρεία από γνωστά ονόματα που υποφέρουν στο σκληρό περιβάλλον των High Street.

Πέρυσι, το Poundworld, το ToysRUs και το Maplin έκλεισαν. Άλλα brands – Homebase, Mothercare, Carpetright και New Look – αναγκάστηκαν να αναδιαρθρώσουν τις συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους, κλείνοντας εκατοντάδες καταστήματα. H μουσική αλυσίδα HMV “έπεσε” πρόσφατα διοικητικά πριν εξαγοραστεί.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών αγορών, τα υψηλότερα επιτόκια των επιχειρήσεων, το αυξανόμενο κόστος εργασίας και η πτώση της λίρας μετά την ψηφοφορία του Brexit – το οποίο αύξησε το κόστος των εισαγόμενων αγαθών – έχουν κατηγορηθεί ότι συμβάλουν στα δεινά των εμπόρων.

Η Walgreens Boots Alliance δημιουργήθηκε το 2014, αφού η Walgreens αγόρασε το 55% της Boots Alliance στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία, που δεν είχε ήδη στην κατοχή της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.