18 Μάι 2024
READING

Το 500ο Κατάστημα Whole Foods στην Ατλάντα | Το τελευταίο από τα Flagship

4 MIN READ

Το 500ο Κατάστημα Whole Foods στην Ατλάντα | Το τελευταίο από τα Flagship

Το 500ο Κατάστημα Whole Foods στην Ατλάντα | Το τελευταίο από τα Flagship

Το Whole Foods είναι μία από τις πιο αξιόλογες επιτυχίες του τομέα της λιανικής διατροφής. Λίγο πριν από 40 χρόνια, ο John Mackey άνοιξε το Safer Way Foods στο Ώστιν του Τέξας και ξεκίνησε μια ιστορική διαδρομή που αναμόρφωσε την αμερικανική βιομηχανία σούπερ μάρκετ. Μέχρι το 1999, η Whole Foodsείχε φθάσει σε 12 καταστήματα και περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Πολλά έχουν συμβεί από τότε.

Η δεκαετία του 2000 επέφερε μια απίστευτη πορεία οργανικής ανάπτυξης και αποκτήσεων που καθόριζε και επαναπροσδιόρισε τι θα σήμαινε το εμπορικό σήμα Whole Foods. Οι εξαγορές, όπως η Fresh Field’s, το Mrs.Gooch’s, το Bread and Circus, επέτρεψαν στην εταιρεία να αναπτυχθεί γρήγορα, αλλά και να κερδίσει πόρους και δυνατότητες σε αναλώσιμα και παρασκευασμένα τρόφιμα που μετέφεραν την εταιρεία πολύ πέρα ​​από τον ιστορικό φυσικό και βιολογικό χώρο.

Τέλος, τα μνημειώδη καταστήματα Flagship, τα πρώτα στην πατρίδα τους του Ώστιν το 2005 και αργότερα στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, δημιούργησαν μια νέα εποχή βιωματικής λιανικής πώλησης τροφίμων που αντιγράφηκε γρήγορα από άλλους.

Φυσικά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα προς τον Ιούνιο του 2017 και την απόκτηση της εταιρείας από την Amazon ύψους 13 δισ. δολαρίων. Το Whole Foods αγωνιζόταν σκληρά να επιβιώσει σε αυτό το σημείο. Η φήμη των υψηλών τιμών, οι σκληροί ανταγωνιστές όπως οι Sprouts και Trader Joe και η επικρατούσα βιομηχανία σούπερ μάρκετ να παίζει στο φυσικό και οργανικό χώρο, οδήγησαν σε βραδύτερη ανάπτυξη. Η εταιρεία πειραματίστηκε με μια σειρά καταστημάτων χαμηλότερης τιμής, τα 365 by Whole Foods, και απομακρύνθηκε από τα ακριβά και επικίνδυνα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών.

Ο αντίκτυπος της ιδιοκτησίας από το Amazon, μέχρι σήμερα, είχε μικτά συναισθήματα. Το Whole Foods μείωσε τις τιμές, συνδέθηκε με τα μέλη του Amazon Prime και πρόσθεσε ανέσεις όπως ντουλάπια και γρήγορη παράδοση. Το Whole Foods επίσης συγκέντρωσε τις λειτουργίες, έχασε μέρος της “τοπικής” κοινότητας και έβαλε τέλος στο πείραμα των 365. Υπάρχουν φήμες σχετικά με το άνοιγμα ενός ακόμα εμπορικού καταστήματος Amazon, το οποίο πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην mainstream επιχειρηματική δραστηριότητα, κόντρα στους Kroger και Walmart.

Έτσι, το 500ο κατάστημα στην Ατλάντα είναι πολύ συμβολικό. Αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την εταιρεία, ενώ επίσης ενδεχομένως σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής των καταστημάτων Flagship Whole Foods. Το κατάστημα των 20.000 τετραγωνικών μέτρων καλύπτει πολλαπλά επίπεδα, με κήπο στον τελευταίο όροφο. Το κατάστημα είναι κατά κάποιον τρόπο ένας γύρος πίσω στις μεγάλες παλιές, καλές μέρες του Whole Foods. Το επίκεντρο είναι η τοπική κοινότητα και η ώθηση στα όρια της υπηρεσίας τροφίμων.

Φαγητό στο κατάστημα. Υπάρχουν τέσσερα fast-casual εστιατόρια που απλώνονται σε όλο το κατάστημα εκτός από τις πολλαπλές επιλογές διατροφής στο κατάστημα. Υπάρχουν επίσης pop-up σταθμοί για μεσημεριανό, ένα wine bar και ένα μπαρ με χυμούς στην κεντρική είσοδο, ένα καφέ με είσοδο στο δρόμο που οδηγεί σε ένα BBQ τύπου κοντέινερ στην ταράτσα. Μέσα, υπάρχει η μια μεγάλη ποικιλία από σταθμούς τροφίμων, από πίτσα ως ramen.


Έμφαση στην αυτοεξυπηρέτηση. Το αυτόνομο αρτοποιείο μεταμορφώθηκε σε μια μεγαλύτερη προσφορά self-service και υπάρχουν πέντε ζεστά και κρύα μπαρ με έμφαση στο self-service. Ένα μπαρ χειροποίητων ζυμαρικών είναι επίσης διαθέσιμο.


Οι κρεοπώλες γίνονται απαραίτητοι. Υπάρχει ένας veggie κρεοπωλείο που πωλεί λαχανικά παραγωγής, καθώς και ένα πλήρες τμήμα κρέατος με κάθε είδους κρέας, που καλύπτουν άρτια τη γκάμα από vegan ως carnivore.

Amazon, όχι τόσο. Η διείσδυση του Amazon είναι κατάλληλα υποτιμημένη εδώ για την ώρα. Ναι, υπάρχουν ενδείξεις που υπονομεύουν τις αποταμιεύσεις του Amazon Prime και υπάρχουν κάποιες κρυφές και σιωπηρές θυρίδες σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά η επιρροή του Amazon που παρατηρείται σε άλλα καταστήματα (Alexa gear, αφθονία των μπλε σημαδιών Prime) είναι ιδιαίτερα απούσα ή υποεκτιμημένη. Με αυτό τον τρόπο, αυτή είναι μια σύνδεση με το παρελθόν και μια έκφραση της αυτονομίας του Whole Foods.

Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του τμήματος ομορφιάς και πρόσθετες υπηρεσίες, όπως γυμναστήριο στην ταράτσα. Το κατάστημα της Ατλάντα φέρνει λίγη από την παλιά αίγλη, αλλά μάλλον αυτή είναι μια εξαίρεση παρά κανόνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.