18 Μάι 2024
READING

Η Ikea προβαίνει σε ριζικές αλλαγές

3 MIN READ

Η Ikea προβαίνει σε ριζικές αλλαγές

Η Ikea προβαίνει σε ριζικές αλλαγές

Το Exhibit A είναι το ολοκαίνουργιο κατάστημα Ikea που άνοιξε στις 15 Απριλίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο 999 της 3ης Λεωφόρου, περίπου τέσσερα τετράγωνα ανατολικά της νοτιοδυτικής γωνίας του Central Park, στη μέση μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ίσως να αναρωτιέστε πως κατάφερε η Ikea να βρει μια τεράστια θέση λιανικής πώλησης 60.000 τετραγωνικών μέτρων, με πάρκινγκ;

Είναι μακράν το κατάστημα στην πιο πυκνοκατοιμένη περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι το πρώτο σημάδι της διαφορετικότητας. Αυτό είναι ένα Ikea όπως κανένα Ikea δεν υπήρξε ποτέ πριν: πιο μικρό, πιο αφαιρετικό και με ένα ελαφρώς διαφορετικό όνομα “Ikea Planning Studio”.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ακινήτων Curbed: Οι πελάτες θα μπορούν να περιηγούνται σε δημοφιλή προϊόντα και σειρές ενώ θα έχουν επίσης πρόσβαση σε ειδικούς του ΙΚΕΑ με ηλεκτρονικό ραντεβού για βοήθεια σχετικά με το σχεδιασμό χώρων και έργων. Το καλύτερο μέρος για τους αγοραστές; Όλες οι αγορές που γίνονται στο IKEA Planning Studio θα παραδίδονται εύκολα με κάποιο κόστος στο σπίτι του πελάτη.

Η όλη αλλαγή αντικατοπτρίζει την παγκόσμια αντίληψη της Ikea ότι ο τρόπος με τον οποίο οι πελάτες ψωνίζουν, αλλάζει γρήγορα. Το Ikea είναι πολύ πιο δημοφιλές σε αστικές περιοχές από λιγότερο αστικές, αλλά η στρατηγική της για την τοποθεσία λιανικής εκτός πόλεων δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα βολική.

Αυτό το νέο κατάστημα της Νέας Υόρκης είναι το πρώτο από τα 30 παρόμοια που σχεδιάστηκαν για μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Το Σαν Φρανσίσκο και η Ουάσινγκτον είναι προφανώς επόμενες στον κατάλογο και όλα βασίζονται σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει δοκιμάσει ήδη στο Λονδίνο και τη Μόσχα.

Μεταξύ των άλλων μεγάλων διαφορών αυτού του νέου καταστήματος Ikea του μέλλοντος και των μεγάλων καταστημάτων-κουτιών είναι:

  1. Πολύ λιγότερα προϊόντα στην έκθεση.
  2. Πολύ περισσότερο χώρο που αφιερώνεται σε mockups χώρου. Για παράδειγμα, το κατάστημα της Νέας Υόρκης έχει ψεύτικα διαμερίσματα με τις ίδιες μικροσκοπικές διαστάσεις με πολλά κοντινά διαμερίσματα.
  3. Πολλοί σύμβουλοι πωλήσεων στο χώρο, των οποίων η δουλειά είναι να βοηθήσουν τους πελάτες να σχεδιάσουν τα διαμερίσματά τους και να επιλέξουν τα σωστά πράγματα.
  4. Μεγάλη έμφαση στην παράδοση.Οι πελάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το πώς θα βάλουν τα προϊόντα στο μετρό ή πως θα κυκλοφορήσουν έξω με πολλές τσάντες, γιατί μπορούν να παραδοθούν άμεσα σε αυτούς.
  5. Ενθάρρυνση να προσλαμβάνουν άτομα από το TaskRabbit (που τώρα ανήκει στην Ikea) και έρχονται να εκτελέσουν οποιεσδήποτε ανάγκες συναρμολόγησης.
  6. Δεν υπάρχουν κεφτέδες. Ούτε καφετέρια, στην πραγματικότητα.

Και ο αριθμός θέσεων εργασίας είναι ακόμα περίπλοκος. Από τη μία πλευρά, όταν η Ikea ανακοίνωσε αυτά τα σχέδια πέρυσι, έκοψε αμέσως 7.500 θέσεις σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη όμως, το άνοιγμα νέων θέσεων σημαίνει ότι θα προσληφθούν τουλάχιστον νέοι εργαζόμενοι. Αυτό το μικρό κατάστημα της Νέας Υόρκης θα έχει περίπου 25 υπαλλήλους, οι μισοί από τους οποίους προσλήφθηκαν τώρα και οι μισοί έρχονται από άλλα καταστήματα.

Σε ένα σημείο, η Ikea προφανώς έπαιξε με την ιδέα να πουλήσει όλα τα προϊόντα της στο Amazon. Αλλά αυτό φαίνεται σαν μια μεσαία στρατηγική – και ειλικρινά μια καλύτερη σκέψη: άλλαξε τα καταστήματα αλλά και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι καλύτεροι και οι πιο πιθανότατοι πελάτες της Ikea σκέφτονται για αυτή σε όλο τον κόσμο.

“Βλέπουμε βεβαίως ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και θέλουμε να είμαστε μέρος του”. Ο Tolga Oncu, επικεφαλής λιανικής πώλησης της Ikea, δήλωσε σε συνέντευξή του το περασμένο φθινόπωρο, προσθέτοντας: «Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να εξασφαλίσουμε την Ikea στο μέλλον».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.