27 Ιούλ 2024
READING

Ο πρώην CEO της Ford, Alan Mulally, αναφέρει: “Η λειτουργία μιας επιχείρησης είναι μια δουλειά σχεδίασμού”

5 MIN READ

Ο πρώην CEO της Ford, Alan Mulally, αναφέρει: “Η λειτουργία μιας επιχείρησης είναι μια δουλειά σχεδίασμού”

Ο πρώην CEO της Ford, Alan Mulally, αναφέρει: “Η λειτουργία μιας επιχείρησης είναι μια δουλειά σχεδίασμού”

Το “American Icon: Alan Mulally and the Fight to Save Ford Motor Company”, από τον Bryce G. Hoffman, είναι ένα μεγάλο βιβλίο για έναν από τους καλύτερους διευθυντές όλων των εποχών. Είναι επίσης η ιστορία ενός επιχειρηματικού ηγέτη ο οποίος σκέφτεται σαν designer.

“Η λειτουργία μιας επιχείρησης είναι μια δουλειά του σχεδιασμού. Χρειάζεστε ένα όραμα για το μέλλον, ένα πολύ καλό σχέδιο για να το εκτελέσετε αυτό στο μέλλον και στη συνέχεια μια αμείλικτη εφαρμογή”, ανέφερε ο Mulally στον συγγραφέα.

Αν έχετε αισιοδοξία, ενσυναίσθηση, ολιστική σκέψη, συνεργασία και ανοιχτό μυαλό – τότε σκέφτεστε σαν designer. Έχετε ένα υψηλό πηλίκο σχεδίασης (design quotient ή DQ), όπως και ο Alan Mulally.

Εδώ είναι οι πέντε αρχές για το πώς μπορείτε να σκέφτεστε όπως Mulally, ο σχεδιαστής επιχειρήσεων.

Σκεφτείτε θετικά.

Η αισιοδοξία του Mulally είναι διάσημη. Όπως σημειώνει ο Hoffman στο American Icon, «H Ford αντιμετώπιζε μια μακρά, άνιση μάχη για κερδοφορία – μια τρομακτική προοπτική για όλους, εκτός από τον Mulally. Αψηφώντας τις δυσοίωνες προβλέψεις της αμερικανικής βιομηχανίας αυτοκινήτων, φάνηκε να διασκεδάζει περισσότερο από ποτέ. ” Ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της Ford, ο Mulally προσέγγισε κάθε πρόβλημα με την πεποίθηση ότι μια καλύτερη λύση σίγουρα κάπου υπάρχει. Αυτό έχει κεντρική σημασία αν σκέφτεστε σαν designer.

Πως:

Παρόλο που μπορεί να είναι αλήθεια ότι ο Mulally γεννήθηκε αισιόδοξος, δύο στρατηγικά εργαλεία τον έκαναν θετικό στοχαστή ως ηγέτη. Το ένα ήταν η πίστη του στη διαδικασία, αυτό που ονομάζει «συναισθηματική ανθεκτικότητα» που προέρχεται από την εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία θα λειτουργήσει. Το άλλο είναι η στάση «υπάρχει άλλη λύση» που αφορά στην πρόταση ενός σχεδίου, παρά στον υπερτονισμό του προβλήματος.

Να έχετε ενσυναίσθηση.

Η αυτοσυγκράτηση βάζει τον εαυτό σας στα παπούτσια άλλων ανθρώπων για να δείτε τα πράγματα από την οπτική τους. Όταν ενθυμείστε, είστε ανθρωποκεντρικός. Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι που μπορείτε να αναπτύξετε και να προωθήσετε στην ασφάλεια του γραφείου σας. Πρέπει να βγείτε έξω, να συναντήσετε ανθρώπους, να μιλήσετε με αυτούς και να τους παρατηρήσετε – να αφαιρέσετε τα επίπεδα της ιεραρχίας μεταξύ εσάς και των πελατών σας μέχρι να είστε κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πως:

Ο Mulally το έκανε αυτό με το να εργάζεται ως πωλητής σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Ο A. G. Lafley, πρώην διευθύνων σύμβουλος της P&G, το έκανε πλένοντας τα ρούχα με τους πελάτες. Η οικοδόμηση της ενσυναίσθησης με τους πελάτες δημιουργεί επίσης εμπιστοσύνη, όπως η περιγραφή του Mulally από τον Hoffman αποδεικνύει: “Λίγα λεπτά αργότερα, ο Mulally είχε κάνει την πρώτη του πώληση, σε λιγότερο από μία ώρα, έκανε άλλες δύο και μία που εκκρεμούσε. Δεν ήταν η μοναδική φορά που έκανε τον πωλητή αυτοκινήτων. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να δει από πρώτο χέρι πώς οι πελάτες της Ford προσέγγιζαν τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά της. Αλλά δημιουργούσε επίσης ένα τεράστιο ποσό καλής θέλησης για όλη την εταιρεία. Όλοι όσοι συναντιόνταν με τον Mulally αποχώρησαν με μια θετική άποψη για τη Ford. Είχε αυτή την επίδραση στους ανθρώπους. “

Σκεφτείτε ολιστικά.

Το να σκέφτεστε σαν designer είναι να ανοίγετε την οπτική σας γωνία για να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Είναι το να βλέπετε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, έτσι ώστε να μπορείτε να συνδέσετε τις κουκίδες με νέους και πολύτιμους τρόπους. Συγκεντρώστε έμπνευση και πληροφορίες όπως μια μέλισσα επικονιάζει πολλά λουλούδια.

Πως:

Ο Mulally συνδέθηκε με ένα ευρύ δίκτυο για να δει τη μεγάλη εικόνα – μίλησε με εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, βετεράνους δημοσιογράφους και ακόμη και με τους ανταγωνιστές του (όπως τον τότε CEO της GM, Rick Wagoner). Διάβασε αναφορές, επιστημονικά papers, άρθρα εφημερίδων, πήγε στο Τμήμα Δοκιμών Αυτοκινήτων του Consumer Reports. Μίλησε με τους πελάτες, τους εμπόρους, τους επενδυτές και τους υπαλλήλους. Εξέτασε τα αρχεία της Ford για έμπνευση, όπως περιγράφει ο Hoffman, “σαν ανθρακωρύχος πεπεισμένος ότι υπάρχει χρυσό κάπου κοντά στο τούνελ”.

Συνεργαστείτε.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή των ανθρώπων, πρέπει να συνεργαστείτε. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το εγχείρημα για να το αναλάβετε μόνοι τους. Η εργασία με απομόνωση διαφόρων τμημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη που μπορούν να αποφευχθούν μέσω της συνεργασίας. Η αξία της αλληλοβοήθειας μεταξύ των κλάδων, των τμημάτων, των περιφερειών είναι απαραίτητη. Συνεργασία σημαίνει σχεδιασμός, μηχανική, κατασκευή, αγορές, πωλήσεις – όλοι οι κλάδοι έχουν κυριολεκτικά μια θέση στο τραπέζι μαζί.

Πως:

O Mulally πραγματοποιούσε ανασκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου (BPR) κάθε εβδομάδα, την ίδια ώρα, τόπο και ημέρα, με υποχρεωτική συμμετοχή, όπου η συνεργασία δεν ήταν μόνο καλοδεχούμενη, αλλά απαραίτητη. Η κατοχή ενός BPR, ή μια παραλλαγή του, είναι ένα εργαλείο που πρέπει να έχει κάθε ηγέτης που είναι σοβαρός προς τη συνεργασία. Όπως δήλωσε ο Mulally στον Hoffman, “Η δουλειά από κοινού λειτουργεί παντού και πάντοτε, όλοι πρέπει να είναι στην ομάδα, πρέπει να αλληλεξαρτώνται μεταξύ τους”.

Να έχετε ανοιχτό μυαλό.

Η σκέψη σαν designer είναι να έχετε αρκετά ανοιχτό μυαλό για να φανταστείτε το μέλλον χρησιμοποιώντας αυτά που γνωρίζετε σήμερα. Να αναρωτιέστε “τι θα γίνει αν” για να διερευνήσετε τι μπορεί να αλλάξει σε σχέση με αυτό που ήδη υπάρχει.

Πως:

Παρά την απίστευτη επιτυχία και την εμπειρία του στη Boeing, ο Mulally έφερε μυαλό αρχάριου στη Ford. Δεν φοβόταν να θέτει ερωτήσεις σαν αρχάριος και να μαθαίνει σαν φοιτητής. “Ο Mulally ήξερε ότι είχε ακόμα πολλά να μάθει πριν τελειοποιήσει το σχέδιό του και έπεσε με τα μούτρα σε αυτό σαν τελειόφοιτος πριν την τελευταία εβδομάδα των εξετάσεων. “

Ο Mulally λέει: “Ο ηγέτης κρατά τον εαυτό του και όλους τους συμμετέχοντες υπεύθυνους για την παρακολούθηση της συμφωνηθείσας διαδικασίας και των αναμενόμενων συμπεριφορών, με μηδενική ανοχή για την παραβίασή τους”.

Μεταξύ των πολυάριθμων εξαιρετικών ικανοτήτων ηγεσίας του, ο Mulally έχει ένα εξαιρετικά υψηλό DQ, την ικανότητα να σκέφτεται σαν designer. Μπορείτε να αυξήσετε το DQ σας, οικοδομώντας αυτές τις αρχές στις ικανότητες ηγεσίας σας και εφαρμόζοντας τες όλες μαζί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.