03 Μάι 2024
READING

Είναι το App Store της Apple ένα μονοπώλιο;

2 MIN READ

Είναι το App Store της Apple ένα μονοπώλιο;

Είναι το App Store της Apple ένα μονοπώλιο;

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, θα συμφωνούσαν ότι οι τιμές που χρεώνονται για την λήψη εφαρμογών από το App Store της Apple είναι μέτριες, όταν δεν είναι δωρεάν.

Εντούτοις, μια μήνυση αντιμονοπωλιακής κατηγορίας που ασκήθηκε εναντίον του γίγαντα της τεχνολογίας υποστηρίζει ότι η Apple χρησιμοποιεί μονοπωλιακή ισχύ για να αυξήσει τις τιμές στις εφαρμογές που πωλούνται στην πλατφόρμα της.

Όπως αποδεικνύεται, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύει ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει τουλάχιστον να έχουν την ευκαιρία να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Με ψηφοφορία, το ανώτατο δικαστήριο εναντιώθηκε στην Apple κατά την ακρόαση. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά την απόφαση του Ανώτατου Εφετείου των ΗΠΑ για την ενάτη διάταξη ότι οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν την Apple επειδή είναι διανομέας προϊόντων μέσω του App Store.

Εκείνοι που φέρνουν την υπόθεση εναντίον της Apple ισχυρίζονται ότι η εταιρεία εμπλέκεται με τους κατασκευαστές των εφαρμογών για τον καθορισμό τιμών, χρεώνει προμήθειες έως και 30% επί των πωλήσεων και αποτρέπει τους προγραμματιστές από την πώληση σε άλλες πλατφόρμες.

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι προγραμματιστές μερικές φορές διαμαρτύρονταν για τον έλεγχο των εφαρμογών της Apple στην αγορά της. Ενώ μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Netflix και η Spotify προσφέρουν τις εφαρμογές τους στις δικές τους ιστοσελίδες ανεξάρτητα από την Apple, ορισμένες μικρότερες εταιρείες μπορεί να μην αισθάνονται ότι έχουν την ίδια ελευθερία να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε άλλα μέρη.

Κατά την κατάθεσή της, η Apple ισχυρίστηκε ότι το App Store “έχει εξομοιωθεί ευρέως, έτσι ώστε σήμερα τα καταστήματα εφαρμογών είναι όπως τα συνηθισμένα, διανέμοντας όχι μόνο εφαρμογές iOS για iPhones και iPads, αλλά εφαρμογές για συσκευές Android, λογισμικό εφαρμογών για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, πλατφόρμες και πολλά άλλα. “

Οι καταγγέλλοντες, αναφέρει η Apple, κατέθεσαν ότι υπάρχουν πολλά άλλα μέρη για πρόσβαση σε εφαρμογές και ανέφεραν ότι οι περιορισμοί και οι αμοιβές τους συνδέονται άμεσα με τη διασφάλιση ότι οι εφαρμογές που πωλούνται για iOS δεν περιέχουν κακόβουλους ιούς ή άλλα εχθρικά χαρακτηριστικά.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αρνήθηκε ότι ορίζει τιμές για τους προγραμματιστές των εφαρμογών και ισχυρίζεται ότι λειτουργεί μόνο ως πράκτορας για τους προγραμματιστές στην πώληση εφαρμογών.

Τα μοντέλα iPhone της Apple αντιπροσωπεύουν λιγότερα από τα μισά smartphones που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Αμερική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.