20 Μάι 2024
READING

Η Coca-Cola είναι η μεγαλύτερη μάρκα παγκοσμίως και η Unilever ο πιο δυνατός κατασκευαστής

2 MIN READ

Η Coca-Cola είναι η μεγαλύτερη μάρκα παγκοσμίως και η Unilever ο πιο δυνατός κατασκευαστής

Η Coca-Cola είναι η μεγαλύτερη μάρκα παγκοσμίως και η Unilever ο πιο δυνατός κατασκευαστής

Η Coca-Cola, η Colgate και η Maggi παραμένουν οι μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο. Η ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων FMCG, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το κλειδί είναι να επικεντρωθούν στη διείσδυση και να μην ξεχνούν τους καταναλωτές.

Η Unilever κυριαρχεί

Κάθε χρόνο, οι ερευνητές από την Kantar Worldpanel κυκλοφορούν τον κατάλογο των 50 πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων στον κόσμο. Για την έβδομη έκδοση του Brand Footprint Report, ανέλυσαν πάνω από 21.400 μάρκες και ένα δισεκατομμύριο νοικοκυριά σε 49 χώρες σε όλες τις ηπείρους, από το Νοέμβριο του 2017 έως το Νοέμβριο του 2018. Διερεύνησαν πόσα είδη από κάθε μάρκα αγοράζονται σε όλο τον κόσμο και πόσο συχνά. Δεν υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στην κορυφή της λίστας: η Coca-Cola, η Colgate και η Maggi συμπληρώνουν τις τρεις κορυφαίες θέσεις, όπως συνέβη και το περασμένο έτος. Οι πέντε ισχυρότερα αναπτυσσόμενοι του προηγούμενου έτους ήταν οι Vim, Kinder, Brooke Bond, Dettol και Doritos. Η Unilever είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής στην κατάταξη, που αντιπροσωπεύεται από δεκαεπτά μάρκες. Έξι από αυτές αγοράστηκαν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές το 2018: οι Lifebuoy, Sunsilk, Knorr, Dove, Lux και Sunlight.

Η σημασία της ηλικιακής ομάδας άνω των πενήντα ετών

Η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για τα εμπορικά σήματα FMCG: η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,1% και το 54% των ερευνών σημείωσε χειρότερες επιδόσεις από ό, τι το προηγούμενο έτος. Το 84% των σημάτων στην κορυφή των 50 ήταν ήδη εκεί πριν από πέντε χρόνια, αλλά μόνο τέσσερα εμπορικά σήματα κατάφεραν να αναπτυχθούν κάθε χρόνο: τα Dettol, Dove, Nivea και Vim. Είναι αξιοσημείωτο ότι και τα τέσσερα είναι εμπορικά σήματα που υπάρχουν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, επομένως δεν είναι ακριβώς «digital natives».

Οι έμποροι λιανικής πώλησης και τα εμπορικά σήματα πρέπει να κατασκευάσουν μια ισχυρή ηλεκτρονική παρουσία. Ωστόσο, μια εξίσου σημαντική διορατική κίνηση είναι η συνειδητοποίηση ότι η ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών έχει μεγαλύτερη σημασία για τις μάρκες FMCG από ό, τι οι millennials και η generation Z σε συνδυασμό. Μια άλλη τάση είναι η ασάφεια μεταξύ των διαφόρων καναλιών, πιο συγκεκριμένα μεταξύ του retail και του out-of-home. Και ένας νέος κόσμος είναι σε άνοδο: δέκα μάρκες από την Ινδία και την Κίνα θα μπορούσαν εύκολα να μπουν στο top-25 εάν ξεκινούσαν παγκόσμια επέκταση, σύμφωνα με την Kantar.

Το κλειδί για την ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι η διείσδυση: η προσέγγιση περισσότερων αγοραστών, η παρουσία τους σε περισσότερες αγορές και κατηγορίες και η προσέλκυση νέων αναγκών και ευκαιριών κατανάλωσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.