03 Μάι 2024
READING

Μια πρώτη ματιά στο ουτοπικό αστικό κηπουρικό έργο της Ikea

3 MIN READ

Μια πρώτη ματιά στο ουτοπικό αστικό κηπουρικό έργο της Ikea

Μια πρώτη ματιά στο ουτοπικό αστικό κηπουρικό έργο της Ikea
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Ο τίτλος της Ikea για το πείραμα αστικής καλλιέργειας του σχεδιαστή Tom Dixon, το οποίο άνοιξε στο Λονδίνο στο Flower Show της Chelsea, είναι το “Gardening Will Save the World”. Η επίδειξη είναι μια εντυπωσιακή ματιά στο πώς να το κάνουμε αυτό – ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι στις πόλεις μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στις κουζίνες και στις στέγες τους με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Ενώ η σουηδική εταιρεία έχει ήδη στον κατάλογό της κάποιες «μονάδες καλλιέργειας» στο σπίτι, οι υδροπονικοί δίσκοι είναι υπερβολικά μικροσκοπικοί και πολύ περιορισμένοι ώστε να παρέχουν συνεχή διατροφή σε άτομα ή οικογένειες. Σίγουρα, είναι καλοί για την καλλιέργεια ορισμένων μαρουλιών και βοτάνων, αλλά θα ξεμείνετε γρήγορα και δεν θα έχετε καμία τύχη στην προσπάθεια για μεγαλύτερα προϊόντα όπως τα αγγούρια ή το κουνουπίδι. Ευτυχώς, η Ikea δεν θέλει να σταματήσει εκεί.

Ο λιανικός γίγαντας φαίνεται να επικεντρώνεται τώρα στο πέρασμα της αστικής γεωργίας στο επόμενο επίπεδο. Ξεκινώντας με τον εαυτό του, στην πραγματικότητα: Η Ikea χρησιμοποιεί τεχνικές αστικής καλλιέργειας στα δικά της καταστήματα.

Τον Μάρτιο, η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι καλλιεργεί μαρούλι σε εμπορευματοκιβώτια στα καταστήματά της στο Malmö και το Helsingborg της Σουηδίας, με σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το “υπερ-ντόπιο” (hyper-local ) προϊόν στα εστιατόρια του καταστήματος.

Στο Chelsea Flower Show, η Ikea που δουλεύει μαζί με τον Dixon εμπλουτίζεται περαιτέρω με την έννοια του υπερ-ντόπιου καλλιεργούμενου φαγητού: τα λαχανικά που φυτεύετε στο σπίτι σας ή στην αυλή σας ως ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να μειώσετε τις εκπομπές που έρχονται με τη βιομηχανική γεωργία.

Διαθέτει δύο περιοχές κηπουρικής: ένα ανυψωμένο σπονδυλωτό τοπίο με βρώσιμα και φαρμακευτικά φυτά και έναν κλειστό κήπο τροφοδοτούμενο από υδροπονικά συστήματα και ελεγχόμενο φωτισμό. Τα δύο επίπεδα φιλοξενούν πάνω από 4.000 φυτά.

Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάζει την τεχνολογία και πόσο όμορφη μπορεί να φανεί χάρη στον καλό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον Dixon, «στοχεύουν να δώσουν πίσω στις πόλεις και να δημιουργήσουν παραγωγικά τοπία μέσα στις αστικές ζώνες», αν και αυτές οι ιδέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην προαστιακή γεωργία.

Οι αστικές περιοχές σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το Παρίσι προτιμούν να πάνε στις αγορές στις οποίες οι παρακείμενοι αγρότες φέρνουν τα προϊόντα τους, το γάλα, το κρέας και τα ψάρια. Αυτά τα προϊόντα, που προέρχονται από κοντινές περιοχές, είναι συχνά φρέσκα και φέρουν πολύ μικρότερη ετικέτα αποτύπωσης άνθρακα από ό, τι μπορείτε να βρείτε στα σούπερ μάρκετ, τα οποία συχνά ταξιδεύουν εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια σε μεταφορές με ψυγεία πριν φτάσουν στο σπίτι σας.

Οι αστικοί κήποι θα εξαλείψουν πολλά από αυτά τα απόβλητα λόγω της τοποθεσίας και μόνο. Για να μην αναφέρουμε τα απορρίμματα συσκευασίας που θα εξαλειφθούν αν οι άνθρωποι μπορούν απλώς να κόβουν ένα αγγούρι ή λίγες ντομάτες για να κάνουν μια σαλάτα από μια υδροπονική μονάδα στην κουζίνα τους ή σε μια στέγη.

Το έργο, το οποίο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2018, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο Dixon και η Ikea εργάζονται σε πραγματικά αρθρωτά προϊόντα σχεδιασμένα να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με την Ikea, αυτή η γκάμα προϊόντων θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα καταστήματα Ikea παγκοσμίως ξεκινώντας το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.