19 Μάι 2024
READING

Η Zara μειώνει τα καταστήματα αλλά ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στην Ισπανία, τη χώρα καταγωγής της

4 MIN READ

Η Zara μειώνει τα καταστήματα αλλά ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στην Ισπανία, τη χώρα καταγωγής της

Η Zara μειώνει τα καταστήματα αλλά ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στην Ισπανία, τη χώρα καταγωγής της

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της  Zara έχει συρρικνώσει το δίκτυο της στην εγχώρια αγορά της στην Ισπανία – μακράν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο καταστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο – με 297 καταστήματα ή το 15% του συνόλου από το 2012.

Μερικά κλεισίματα οδήγησαν τους επενδυτές και τους αναλυτές να ανησυχούν για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε μια εταιρεία της οποίας η δραστηριότητα έχει γρήγορα επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, παρά το κλείσιμο καταστημάτων, η εταιρεία έχει αυξήσει τον συνολικό χώρο πώλησης στην Ισπανία από το 2012, ανοίγοντας ή επεκτείνοντας τα flagship καταστηματά της σε προνομιούχες περιοχές.

Ο καθαρός χώρος λιανικής πώλησης της Inditex στην Ισπανία αυξήθηκε επίσης στο τελευταίο οικονομικό έτος.

Κανένας υπάλληλος του καταστήματος δεν απολύθηκε λόγω κλεισίματος, ενώ οι υπάλληλοι αφομιώθηκαν σε άλλες αγορές, σύμφωνα με τους υπαλλήλους των εταιρειών και των συνδικάτων.

Η στρατηγική της Inditex για την επέκταση του καθαρού χώρου θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη σε μια εποχή που οι αγοραστές κυνηγούν όλο και περισσότερο τις αγορές online, τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας μειώνονται και η Amazon έχει γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής ειδών ένδυσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Ο έμπορος λιανικής προσαρμόζεται στην τάση σε μια βιομηχανία όπου οι εταιρείες συρρικνώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, είτε κλείνοντας καταστήματα είτε μειώνοντας τα μεγέθη των καταστημάτων.

Η αμερικανική εταιρεία Gap Inc δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα κλείσει 230 καταστήματα της, ακολουθώντας μια σειρά από εμπόρους ειδών ένδυσης από τη Victoria’s Secret μέχρι το New Look που έχουν κλείσει καταστήματα χωρίς να επεκτείνουν το διαδικτυακό τους αποτύπωμα.

Η επιτυχία ή η αποτυχία του σχεδίου της Inditex θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί εάν ο συνδυασμός των online πωλήσεων με ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων μπορεί να επικρατήσει στη μαζική αγορά.

Οι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες αγορών. Αντί να ψωνίζουν σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, κάνουν αγορές στο διαδίκτυο, αλλά εξακολουθούν να εκτιμούν τα κορυφαία καταστήματα.

Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τη στρατηγική της Inditex – να κλείσουν τα δευτερεύοντα καταστήματα και να διευρυνθούν και να βελτιωθούν τα καταστήματα της ναυαρχίδας.

Στο Μπιλμπάο, για παράδειγμα, η Zara άνοιξε πέρυσι ένα τριώροφο κατάστημα σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης – γεμάτο πολυελαίους, μαρμάρινους κίονες και βιτρό – κλείνοντας τρία μικρότερα καταστήματα στην πόλη.

Η Inditex έχει συνολικά 7.500 καταστήματα παγκοσμίως, πάνω από το ένα τέταρτο των οποίων είναι Zara, με τις άλλες μάρκες της, όπως οι Bershka, Stradivarius,Pull & Bear να ακολουθούν.  

Η Ισπανία έχει μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο της με περισσότερα από 1.600 καταστήματα και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των πωλήσεων του ομίλου, αλλά η μείωση των αριθμών των καταστημάτων δεν περιορίζεται στην εγχώρια αγορά.

Πέρυσι, για πρώτη φορά, η Inditex έκλεισε καταστήματα σε περισσότερες αγορές από ό, τι άνοιξε στην Κίνα – το μεγαλύτερο της δίκτυό της εκτός Ισπανίας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, όμως, η Inditex εξακολουθεί να αυξάνει τους συνολικούς αριθμούς των καταστημάτων, αλλά το ποσοστό επιβραδύνεται και η εταιρεία εξέπληξε τους επενδυτές τον Μάρτιο, όταν δήλωσε ότι είχε κλείσει περισσότερα καταστήματα από τα αναμενόμενα κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

Είπε ότι είχε προγραμματίσει να ανοίξει 300 με 400 καταστήματα και να κλείσει 200, αλλά κατέληξε με 370 ανοίγματα και 355 κλεισίματα.

“Για εμάς, η ποιότητα του χώρου είναι εξίσου σημαντική με τον ρυθμό ανάπτυξης”, δήλωσε τότε ο διευθυντής αγορών της, Marcos Lopez. Τον ίδιο μήνα, η Zara άνοιξε ένα μεγάλο διώροφο κατάστημα στην Νέα Υόρκη στην πολυτελή περιοχή του Hudson Yards στο Μανχάταν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καθαρός χώρος λιανικής πώλησης αυξήθηκε κατά 4,7% το τελευταίο οικονομικό έτος. Φέτος, η εταιρεία αναμένει αύξηση περίπου 4%.

Το επιταχυνόμενο κλείσιμο των καταστημάτων πρόσθεσε στις ανησυχίες ότι η Inditex έχει χάσει μέρος της λάμψης της, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό και πτώση των περιθωρίων.

Τα λειτουργικά περιθώρια της Inditex μειώθηκαν καθένα από τα τελευταία έξι χρόνια, από 19,5% το 2013 σε 16,7% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv. Ο αριθμός, ο οποίος έχει πληγεί από τις επιπτώσεις ενός ισχυρού ευρώ, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από πολλούς από τους ανταγωνιστές του.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων πέρυσι ήταν ο χαμηλότερος από το 2001. Ωστόσο, οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία και η αύξηση των πωλήσεων κατά 7% σε τοπικά νομίσματα πέρυσι συγκριτικά με ανταγωνιστές όπως η H & M, η οποία κατέγραψε αύξηση 3%.

“Είναι σίγουρα πιο ώριμοι από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, οπότε η ανάπτυξη του χώρου θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο”, δήλωσε ο fund manager της Vontobel Asset Management, Ramiz Chelat, ο οποίος κατέχει μετοχές της Inditex. “Αλλά η αύξηση των εσόδων κατά 7% σε ένα δύσκολο λιανικό περιβάλλον είναι πραγματικά πολύ ελκυστική”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.