20 Μάι 2024
READING

Μια οικονομία ουράνιου τόξου ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται στην Κίνα

5 MIN READ

Μια οικονομία ουράνιου τόξου ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται στην Κίνα

Μια οικονομία ουράνιου τόξου ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται στην Κίνα

Είναι 11 και στο AMO, ένα υπόγειο λεσβιακό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Chengdu, και 17 γυναίκες, με ανδρόγυνα ρούχα και κοντοκουρεμένα μαλλιά, ευθυγραμμίζονται στην μπροστινή πόρτα για να καλωσορίσουν το κοινό.

Μεταξύ αυτών είναι η Yang Yang, 25 ετών, που ξεκίνησε να εργάζεται στο AMO πριν από τρία χρόνια, όταν μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Sichuan στα νοτιοδυτικά της Κίνας.

Τότε έβγαζε αρκετά ώστε να αγοράσει μια σοφίτα 200 τετραγωνικών μέτρων. «Μπορώ να διασκεδάσω και να πίνω ενώ κερδίζω χρήματα», λέει η Yang, η οποία έχει σπουδάσει νηπιαγωγός. “Τι καλύτερο από αυτό;”

Η Yang, ο χώρος εργασίας της και το διαμέρισμά της αποτελούν μέρος της οικονομίας “ουράνιου τόξου” της Κίνας που αναπτύσσεται: το οικοσύστημα των καταναλωτών, των εταιρειών και των εργαζομένων που εξυπηρετούν τον πληθυσμό του LGBT του έθνους.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι αυτό το τμήμα της οικονομίας της Κίνας έχει αξία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως μετά την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., λένε, τροφοδοτώντας μια βάση καταναλωτών που οι εταιρείες προσπαθούν να κερδίσουν με ανυπομονησία.

Πολύ μακριά από το Πεκίνο, το Chengdu έχει γίνει καταφύγιο για την κοινότητα των LGBT, των οποίων τα μέλη έλκονται από τη χαλαρή, ανοιχτή ατμόσφαιρα.

Η πόλη κάθεται σε ένα λεκανοπέδιο που περιβάλλεται από βουνά, τα οποία την κράτησαν απομονωμένη εδώ και αιώνες.

Το εύφορο έδαφος και οι άφθονες φυσικές πηγές, της επέτρεψαν να παραμείνει ως επί το πλείστον αυτοδύναμη, με μια στάση προς τα πράγματα τόσο “κοιτάξτε τη δουλειά σας” όσο και “ό,τι κάτσει”.

Η πόλη των 16 εκατομμυρίων, παγκοσμίως γνωστή για τα πάντα της, ψηφίστηκε η ομοφυλοφιλική πρωτεύουσα της Κίνας σε πρόσφατη ψηφοφορία από την gay dating εφαρμογή, Blued.

Τα λιγότερο ακριβά ενοίκια έχουν προσελκύσει νέους ανθρώπους, καλλιεργώντας μια μοντέρνα, προοδευτική κουλτούρα που δημιούργησε καφέ σε στυλ του Σαν Φρανσίσκο γεμάτα με millennials.

Η οικονομική ανάπτυξη έρχεται αβίαστα, με την περσινή επέκταση κατά 8% πολύ υψηλότερη από την εθνική ανάπτυξη.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό του LGBT του Chengdu, το ψευδώνυμο “Gaydu” έχει κολλήσει.

Μια μελέτη του 2018 από το Tongle Health Counseling Service Center, τον παλαιότερο μη κυβερνητικό οργανισμό που υπηρετούσε την ομοφυλοφιλική κοινότητα, εκτιμά ότι στην πόλη υπήρχαν 140.500 ομοφυλόφιλοι.

Παρόλο που η Κίνα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1997 και την κατάργησε από επίσημη λίστα ψυχικών διαταραχών το 2001, οι γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ άτομα εξακολουθούν να ζουν σε γκρίζα ζώνη.

Δεν υπάρχει κανένας νόμος κατά του LGBT, αλλά κανένας κανόνας δεν προστατεύει από τις διακρίσεις. Η Κίνα δεν αναγνωρίζει τον ομοφυλοφιλικό γάμο.

Δεδομένης αυτής της κινητικότητας, οι καθιερωμένες εταιρείες προσπάθησαν να προσεγγίσουν με λεπτό τρόπο.

Νωρίτερα φέτος, η Starbucks πούλησε κούπες και θερμός με το ουράνιο τόξο. Τα αντικείμενα περιελάμβαναν τη φράση “Love Is Love”, χωρίς ρητή αναφορά στα δικαιώματα των LGBT.

Το 2015, μετά την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων από την Αμερική, η Alibaba Group Holding Ltd., το online κατάστημα Taobao και η Blued διοργάνωσαν έναν διαγωνισμό για να στείλουν επτά ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο Χόλιγουντ για να παντρευτούν.

Έλαβαν περισσότερες από 400 συμμετοχές. Φέτος, μάρκες όπως οι Bayer, Coach, Diesel, Old Navy και Shake Shack υποστήριξαν την ετήσια εβδομάδα ShanghaiPRIDE.

Στο Τσενγκντού, οι μικρές επιχειρήσεις φτιάχνουν τα πάντα, από θήκες κινητών τηλεφώνων με χρώματα ουράνιου τόξου μέχρι προφυλακτικά διάσημων σχεδιαστών, και ένας επιχειρηματίας ξεκίνησε δύο πολυκατοικίες φιλικές προς τις λεσβίες το 2016.

Τα μέλη της κοινότητας LGBT λένε ότι μερικές φορές αισθάνονται ότι πρέπει να κρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τους ιδιοκτήτες .

Τα καταστήματα του Taobao φροντίζουν για τις λεσβίες όπως η Yang, οι οποίες αποκαλούν τους εαυτούς τους T’s από το Tomboys – αγοροκόριτσα, και πωλούν ανδρικά ρούχα σε γυναικεία μεγέθη.

Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες τέτοιου είδους συχνά μοιράζουν φυλλάδια σε εκδηλώσεις LGBT.

Η σωστή προσέγγιση είναι το κλειδί, ειδικά επειδή η κυβέρνηση μπορεί να είναι απρόβλεπτα υποστηρικτική κατά περιόδους ή τιμωρητική όταν οι λεπτές γραμμές διασχίζονται.

Το 2017 το δημοφιλές λεσβιακό dating app, Rela, έκλεισε αφότου υποστήριξε μία εκδήλωση στη Σαγκάη για να ευαισθητοποιήσει τα δικαιώματα των LGBT. Άνοιξε ξανά αργότερα.

Σε άλλες εποχές, οι αστυνομικές αρχές έκαναν προσπάθεια να τονίσουν την ανοχή τους. Όταν η Κίνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έτρεξε μια καμπάνια που προωθούσε το κλαμπ Destination ως το «πιο hot gay club του Πεκίνου».

Η Blued αναφέρει ότι υπήρχαν περίπου 70 εκατ. LGBT στην Κίνα το 2016, με βάση την εκτίμηση ότι περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι LGBT.

Όμως, οι περισσότεροι δεν ζουν με τον out-and-proud τρόπο ζωής: Μια μελέτη του United Nations Development Programme για το σεξουαλικό προσανατολισμό στην Κίνα εκείνη την χρονιά διαπίστωσε ότι μόνο το 5% των σεξουαλικών μειονοτήτων έχουν δηλώσει ανοιχτά την προτίμησή τους.

Σε μια έρευνα σε πάνω από 7.500 άτομα LGBT στην Κίνα που διεξήχθη από την οργάνωση Danlan για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η υποστήριξη των εταιριών στις πολιτικές LGBT διαδραματίζει τον μεγαλύτερο ρόλο επηρεάζοντας τις αποφάσεις αγοράς τους.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική LGBT Capital, οι καταναλωτές έχουν αγοραστική δύναμη 541 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια εταιρεία που στοιχηματίζει σε αυτή την οικονομία του ουράνιου τόξου είναι η AMO, η οποία έχει επίσης σωματεία στο Πεκίνο, το Shenzhen και το Chongqing.

Σχεδιάζει να ανοίξει άλλο ένα υποκατάστημα στη Σαγκάη φέτος και να επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις ως το 2020. «Όταν άνοιξαμε για πρώτη φορά, δεν περίμενε κανείς ότι η ζήτηση θα ήταν τόσο μεγάλη, αν και το Chengdu ονομάστηκε «κράτος των LGBT », λέει ο Xiao Bai, ο οποίος διαχειρίζεται τις λέσχες σε εθνικό επίπεδο.

“Η επιθυμία να βρεθεί ένα μέρος για να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε, και να βγείτε ραντεβού, είναι πολύ ισχυρή.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.