19 Μάι 2024
READING

Η διαμάχη της Nike για τη σημαία Betsy Ross

4 MIN READ

Η διαμάχη της Nike για τη σημαία Betsy Ross

Η διαμάχη της Nike για τη σημαία Betsy Ross

Μια προφανής απόπειρα να γιορτάσει την ιστορία της Αμερικής μετατράπηκε σε πολιτική αγανάκτηση όταν η Nike απέσυρε τα παπούτσια της που απεικονίζουν μια πρώιμη έκδοση της αμερικανικής σημαίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώην ποδοσφαιριστή της NFL, Colin Kaepernick, ότι η εικόνα είναι προσβλητική και δεμένη με τη δουλεία.

Η αντιπαράθεση που αντιμετωπίζει η Nike είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του κινδύνου να στηρίζεσαι σε ιστορικές εικόνες, καθώς η σύγχρονη ερμηνεία αλλάζει μαζί με την πολιτική αντιπαράθεση.

Η σημαία των 13 αστεριών, η οποία ήταν η πρώτη της Αμερικής, λέγεται ότι σχεδιάστηκε από μία μοδίστρα από τη Φιλαδέλφεια, την Betsy Ross αν και οι ιστορικοί σημειώνουν ότι η λαϊκή παράδοση αυτή διαδόθηκε από τον εγγονό της και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Ενώ η Ross ζούσε κατά τη διάρκεια της δουλείας, η σχέση της σημαίας της με την λευκή υπεροχή δεν ήταν άμεσα σαφής σε πολλούς ιστορικούς.

Οι πολιτικές κλίσεις της Ross είναι άγνωστες, αλλά η Φιλαδέλφεια, με τον μεγάλο πληθυσμό Quaker(χριστιανο-δημοκρατικών), είχε ουδέτερες κλίσεις κατά τη διάρκεια του επαναστατικού πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια, η σημαία, όπως και πολλά παλαιά αμερικανικά σύμβολα, έχει υιοθετηθεί από ομάδες για να αναβιώσει σε μια εικόνα της Αμερικής πριν δημιουργηθεί η μεγάλη κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ένα από τα πιο διάσημα πρόσφατα παραδείγματα είναι η χρήση του Tea Party της σημαίας Gadsden “rattlesnake” που έχει τη φράση “Μην με καταπατάτε”.

“Πρόκειται πιθανότατα κυρίως για τις προσπάθειες αυτών των ομάδων να προσαρμόσουν και να μετατρέψουν σε φετίχ την Αμερικανική Επανάσταση για τους δικούς τους άσχημους και ιστορικά ανακριβείς σκοπούς”, δήλωσε ο Scott P. Marler, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Memphis.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, οι δεσμοί αυτή δεν είναι αναγκαστικά αυτό που η Nike θα έπρεπε να σκεφτεί ότι πρέπει να αποφύγει.

“Εάν πολλοί ιστορικοί δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της λευκής υπεροχής και της σημαίας Betsy Ross, τότε ούτε η Nike είναι υποχρεωμένη να το γνωρίζει”, δήλωσε η Mary Beth Norton, καθηγήτρια Αμερικανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cornell .

Η σημαία “Betsy Ross” δεν αποτελεί μέρος της βάσης δεδομένων που διατηρεί η αντι-σημιτική ένωσης ADL με πάνω από 150 σύμβολα μίσους, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας του Ομόσπονδου κράτους, του Pepe the Frog και των Sadistic Souls, δήλωσε ο Mark Pitcavage, επικεφαλής αναλυτής στο κέντρο του ADL για τον εξτρεμισμό.

“Η σημαία της Betsy Ross είναι μια κοινή ιστορική σημαία”, δήλωσε ο Pitcavage. Σημείωσε ότι ενώ η σημαία έχει χρησιμοποιηθεί από λευκούς υπερασπιστές “από καιρό σε καιρό”, ποτέ δεν θα σκεφτόταν να προσθέσει τη σημαία Betsy Ross στη λίστα.

Σε δήλωσή της, η Nike επεσήμανε ότι η εταιρεία “αποφάσισε να σταματήσει τη διανομή των παπουτσιών” με βάση ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προσβάλει και να μειώσει την πατριωτική αυτή ημέρα του έθνους”.

Ενώ η απόφαση της Nike να αποσύρει τα παπούτσια προοριζόταν για την αποφυγή προσβολής, ξεκίνησε επίσης την πολιτική κριτική και έθεσε σε κίνδυνο τα πιθανά οικονομικά κίνητρα για την προσθήκη ενός κέντρου παραγωγής της εταιρείας στην Αριζόνα.

“Αντί να γιορτάζουμε την αμερικανική ιστορία την εβδομάδα της ανεξαρτησίας του έθνους μας, η Nike έχει φανερά αποφασίσει ότι η Betsy Ross είναι ανάξια και έχει υποκύψει στην τρέχουσα επίθεση της πολιτικής ορθότητας και του ιστορικού ρεβιζιονισμού”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Arizona, Doug Ducey στο Twitter, που υποστήριξε ότι διατηρούσε κεφάλαια που προορίζονταν για τη Nike για την προσθήκη θέσεων εργασίας στην Πολιτεία του.

Η σημαία της Ross έλαβε επίσημη αποδοχή στις 14 Ιουνίου 1777, όταν οι Η.Π.Α. ψήφισαν νόμο δημιουργώντας την Ημέρα της Σημαίας.

Η νομοθεσία αναφέρει: “Επιλύθηκε. Η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δεκατρείς λωρίδες που εναλλάσσονται με κόκκινο και λευκό. Η Ένωση είναι δεκατρία αστέρια, λευκά, σε ένα μπλε πεδίο, που αντιπροσωπεύουν ένα νέο αστερισμό ».

Η σημαία εξελίχθηκε από την αρχική της εκδοχή, προσθέτοντας περισσότερα αστέρια καθώς περισσότερες πολιτείες εντάχθηκαν στην Ένωση.

“Επειδή οι πατριωτικές ομάδες, οι πολιτοφυλακές κλπ. τείνουν να συνδέονται σταθερά με τον «100% λευκό αμερικανισμό, η φήμη τώρα έχει ριζώσει ότι η σημαία της Ross αποτελεί άλλο ένα τέτοιο σύμβολο όπως η σημαία της Συνομοσπονδίας” αναφέρει ο καθηγητής Marler του Πανεπιστημίου του Μέμφις. “Λοιπόν, αν δεν ήταν πριν, είναι βέβαιο ότι θα είναι τώρα και είναι κρίμα να το προσάψουμε στην εταιρεία αυτό.”

Οι μετοχές της Nike έκλεισαν λιγότερο από 1% στις συναλλαγές εκείνο το απόγευμα, έχοντας αυξηθεί περίπου 8% τους τελευταίους 12 μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.