16 Μάι 2024
READING

Η Ikea αλλάζει διακριτικά το σήμα της ξανά, για πολύ καλό λόγο

4 MIN READ

Η Ikea αλλάζει διακριτικά το σήμα της ξανά, για πολύ καλό λόγο

Η Ikea αλλάζει διακριτικά το σήμα της ξανά, για πολύ καλό λόγο

Η παγκόσμια δύναμη οικιακού design, Ikea, είναι γνωστή για τη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο εμπορεύεται προϊόντα σε διάφορες χώρες για να ταιριάζει στα τοπικά γούστα.

Όμως, καθώς ο γίγαντας των επίπλων συνεχίζει να επεκτείνεται παγκοσμίως, η Ikea έχει αναβαθμίσει την τυποποιημένη γραμματοσειρά  της σε μία που θα λειτουργεί σε οποιαδήποτε αγορά, επειδή υποστηρίζει περισσότερες από 800 γλώσσες.

Η γραμματοσειρά, που ονομάζεται Noto, ξεκίνησε το 2016 από την Google και την Monotype, η οποία πέρασε πέντε χρόνια δημιουργώντας μια οικογένεια γραμματοσειρών που περιλαμβάνει πάνω από 300.000 ειδικούς χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 800 γλώσσες.

Οι λατινικοί χαρακτήρες στην οικογένεια γραμματοσειρών είναι απλοί και sans-serif, και φαίνονται ελαφρώς πιο αδύνατοι και καθαρότεροι από τον προηγούμενο τύπο της Ikea, Verdana.

Αλλά αυτό δεν είναι ο κύριος λόγος που η αλλαγή αυτή έχει πολύ νόημα για την Ikea.

Καθώς η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί 422 καταστήματα παγκοσμίως και ανοίγει ακόμη περισσότερα, χρειάζεται ένα τυπογραφικό στοιχείο που θα λειτουργεί σε όλα αυτά τα πλαίσια ενώ θα ενοποιεί το εμπορικό σήμα της Ikea.

Με την Noto, η Ikea συνεχίζει με σαφήνεια την τάση προς την παγκοσμιοποίηση και την ένταξη, την οποία συχνά υπερασπίζεται.

Η Noto θεωρείται η πιο καθολική γραμματοσειρά  που υπάρχει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπολογιστές δεν αναγνωρίζουν απαραίτητα όλους τους ειδικούς χαρακτήρες, ειδικά σε λιγότερο κοινές γλώσσες που έχουν τα δικά τους στοιχεία.

Εάν ο υπολογιστής σας δεν αναγνωρίζει μια επιστολή, θα μετατρέψει τον ειδικό χαρακτήρα σε “κουτί”, το οποίο καλείται Tofu στη γλώσσα των γραμματοσειρών.

Η Noto είναι η συντομία για το “No Tofu”, παρέχοντας οπτικές αναπαραστάσεις σε κάθε γράμμα από όλες τις 800 γλώσσες.

Αποτελεί μέρος του στόχου της Google να διαθέσει μια γραμματοσειρά για κάθε γλώσσα που θεωρείται σενάριο από τη Unicode, την κοινοπραξία που δημιουργεί πρότυπα για υπολογιστές.

Δεδομένου ότι το περασμένο έτος η Ikea άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στην Ινδία, όπου υπάρχουν 22 εθνικά αναγνωρισμένες τοπικές γλώσσες, για να προχωρήσει με τα καταστήματα σε όλη την Ασία όπου τα συμβατικά δυτικά τυπογραφικά στοιχεία δεν λειτουργούν επίσης, είναι λογικό ότι η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει μια γραμματοσειρά που θα υποστηρίζει μια ευρύτερη γκάμα γλωσσών.

“Η φιλοδοξία μας είναι να καταστήσουμε την Ikea μία από τις πιο αγαπημένες και αξιόπιστες μάρκες στον κόσμο “, δήλωσε εκπρόσωπος της Ikea.

“Ανανεώνουμε την οπτική ταυτότητα της Ikea για να καταστήσουμε την Ikea ακόμα πιο αναγνωρίσιμη. Σήμερα, οι άνθρωποι βιώνουν την Ikea σε πολλά διαφορετικά μέρη, τόσο φυσικά όσο και ψηφιακά.

Χρειάστηκε να συμπληρώσουμε και να ενημερώσουμε την οπτική μας ταυτότητα για να επιτρέψουμε σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να συναντήσουν την Ikea με έναν συνεπή και εμπνευσμένο τρόπο.

“Η εταιρεία ενημέρωσε πρόσφατα το λογότυπό της, καθιστώντας το πιο ευανάγνωστο και φιλικό προς κινητά τηλέφωνα και η νέα γραμματοσειρά, “ξεχωρίζει, χτίζει μια ισχυρή οπτική ταυτότητα με την πάροδο του χρόνου μέσα από συνεπή και συνεκτική χρήση και μοιάζει σύγχρονη”.

Επάνω: Νοto – Κάτω: Verdana

Η χρήση της Noto σημαίνει ότι η Ikea δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την αλλαγή γραμματοσειρών για διαφορετικές γλώσσες όταν εκτυπώνει τους ετήσιους καταλόγους της, ο πιο πρόσφατος από τους οποίους έφθασε νωρίτερα αυτό το μήνα και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την Noto.

Αντ ‘αυτού, η εταιρεία θα είναι εγγυημένα μια τυποποιημένη επωνυμία σε περισσότερες από 50 αγορές όπου αυτή τη στιγμή διαθέτει καταστήματα και στα μέρη όπου θέλει να επεκταθεί στο μέλλον.

Προηγουμένως, η Ikea χρησιμοποιούσε τη γραμματοσειρά Verdana, την οποία ξεκίνησε το 2009, επειδή εκείνη που χρησιμοποιούσε πριν, η Ikea Sans, δεν υποστήριζε τους ασιατικούς χαρακτήρες.

Με την υιοθέτηση της Noto ως γραμματοσειρά της, η Ikea αγκαλιάζει τις σύγχρονες τάσεις branding, όπου οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν custom fonts, ώστε να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους.

Αλλά ενώ αυτή η τάση μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε ένα εμπορικό σήμα σε πολλές χώρες, γλώσσες και περιβάλλοντα – κάτι που η Ikea έχει συνειδητοποιήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.