19 Μάι 2024
READING

Το ψηφιακό νόμισμα του Facebook

3 MIN READ

Το ψηφιακό νόμισμα του Facebook

Το ψηφιακό νόμισμα του Facebook

Το Facebook κυκλοφόρησε ένα whitepaper – ένα ενημερωτικό έγγραφο που προορίζεται συνήθως για τις νεοσύστατες εταιρείες, μαζί με μια ανακοίνωση του Libra, ενός “σταθερού” ψηφιακού νομίσματος που η εταιρεία ελπίζει να φέρει στη ζωή το 2020.

Το μη κερδοσκοπικό όργανο του ψηφιακού νομίσματος, το Libra Association, περιλαμβάνει μια σειρά 28 επιχειρήσεων ανάμεσα τους οργανισμοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως τα Andreessen Horowitz, Lyft, Mastercard, PayPal, Uber, VISA και Spotify – ο μοναδικός συνεργάτης μουσικής σε αυτό το στάδιο.

Με τα ιδρυτικά μέλη που συγκεντρώθηκαν στρατηγικά από όλους τους τομείς – συναλλαγές, τεχνολογία και αγορές, τηλεπικοινωνίες, blockchain, μη κερδοσκοπικά κεφάλαια και κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, καθένα από αυτά έπρεπε να επενδύσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια στη λειτουργία του Libra – μια φαινομενικά μέτρια επένδυση για πρόσβαση σε 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες.

“Υπάρχει μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε καλύτερα την συνολική αγορά του Spotify, να εξαλείψουμε τις τριβές και να επιτρέψουμε τις πληρωμές σε μαζική κλίμακα”, δήλωσε το Spotify στην ανακοίνωση του για την ένταξή του στο The Libra Association.

Σε μια προσπάθεια οικοδόμησης βιώσιμων και συνδεδεμένων με τους οπαδούς σχέσεων, υιοθετώντας το Libra, θα μπορούσε να εισαχθεί η υπηρεσία Spotify σε περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως χωρίς πρόσβαση σε mobile χρήματα, σε τραπεζικό λογαριασμό ή σε κάρτα πληρωμής που το Libra ελπίζει να αντικαταστήσει.

Με την επιτυχία για το Spotify σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Νότια Ασία όπου τα smartphones είναι σε μεγάλο βαθμό η εισαγωγή στην τεχνολογία οθόνης – εκατομμύρια κόσμος εξακολουθεί να μην διαθέτει πρόσβαση σε συσκευές τεχνολογίας, σχέδια δεδομένων και συνθήκες δικτύου – δημιουργώντας εμπόδια στην εξυπηρέτηση περιεχομένου παγκοσμίως.

Τον Μάρτιο, το Spotify ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία της μουσικής θα έρχεται προεγκατεστημένη στις κινητές συσκευές Samsung – ένα δημοφιλές εμπορικό σήμα στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Η απόκτηση ενός νέου τηλεφώνου της Samsung θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με την ανακάλυψη δεκάδων εκατομμυρίων κομματιών ηχητικού περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Με τις πρόσφατες εξαγορές στον χώρο του podcasting, το Spotify υποστηρίζει περισσότερο περιεχόμενο από ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ένα podcast που καταγράφηκε στο φεστιβάλ των Κανών, όπως αναφέρθηκε από το Musical, ο Daniel Ek, Διευθύνων Σύμβουλος του Spotify, εξηγεί μια πιο ισχυρή περίπτωση χρήσης για το Libra που θα επέτρεπε στους ακροατές να πληρώνουν απευθείας τους καλλιτέχνες.

“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι θα επιτρέψει να πληρώνουν διάφορα πράγματα ψηφιακά σε πολλά μέρη του κόσμου που αυτά τα είδη πληρωμών δεν υπάρχουν καν – μια υπηρεσία όπως το Spotify, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν επιτρέψουν στους χρήστες, για παράδειγμα, να είναι σε θέση να πληρώσουν απευθείας τους καλλιτέχνες ».

Ο κόσμος παρακολουθεί εναγωνίως, με την Αγγλία και τη Γαλλία να μπαίνουν στη συζήτηση σχετικά με την ανακοίνωση του Libra στο Facebook.

Ενώ η Γαλλία δεν αντιτίθεται στην απόφαση του Facebook να δημιουργήσει ένα μέσο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αντιτάσσεται στο ότι αυτό το μέσο γίνεται κρατικό νόμισμα.

Ομοίως, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του BBC ότι το Libra προτείνεται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, οπότε θα πρέπει να έχει άμεση ρυθμιστική εποπτεία, να μην ανήκει στο Facebook ή σε ομάδα εταιρειών τεχνολογίας και θα πρέπει εξεταστούν σε μεγάλο βαθμό οι πιθανοί κίνδυνοι των προσωπικών δεδομένων.

Ο ρυθμός αλλαγής στην Κίνα είναι ταχύτερος από τις ΗΠΑ, γεγονός που διευκολύνει τη διάδοση και υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας πιο γρήγορα.

Όλοι έχουν επίσης μεγαλώσει με τεχνολογία όπως η πληρωμή χωρίς μετρητά.

Το κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο της Κίνας WeChat εξυπηρετεί 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες μόνο στην Κίνα, σε σύγκριση με τα 2 δισεκατομμύρια του Facebook παγκοσμίως και η Alipay ξεπέρασε το PayPal ως τη μεγαλύτερη πλατφόρμα πληρωμών παγκοσμίως το 2013.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.