18 Μάι 2024
READING

Υπάρχει πρόβλημα ύψους 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ψυγείο μας

5 MIN READ

Υπάρχει πρόβλημα ύψους 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ψυγείο μας

Υπάρχει πρόβλημα ύψους 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ψυγείο μας

Στις ΗΠΑ, χάνoνται μέχρι και 218 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν ποτέ κάθε χρόνο, αναλύοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων και συσκευασμένων-επεξεργασμένων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο άνθρακας που εκπέμπεται από την σπατάλη τροφίμων μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ξεχωριστή χώρα – ο τρίτος χειρότερος πομπός άνθρακα στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.


“Οι άνθρωποι βάζουν πράγματα στα ψυγεία τους με τις καλύτερες προθέσεις, αφήνοντάς τα, τις περισσότερες φορές, να πεθαίνουν αργά”, λέει ο Brian Roe, καθηγητής στο Ohio State University, ο οποίος έχει μελετήσει τα θέματα τροφίμων εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Μερικές φορές τα τρόφιμα απλώς σαπίζουν πριν τα φάμε! Αλλά συχνά, τα τρόφιμα πετάγονται εξαιτίας ενός πιο συγχρόνου εθισμού: την ετικέτα λήξης.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δημοσίευμα του Roe, που δημοσιεύεται στο “Resources, Conservation, & Recycling”, οι ημερομηνίες “ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ” είναι ο τρίτος συνήθης λόγος που πετάμε το φαγητό από το ψυγείο μας.


Το πρόβλημα με αυτό; Συχνά, οι εν λόγω ετικέτες δεν είναι τυποποιημένες, είναι ασαφείς, παραπλανητικές και μερικές φορές ακόμη και λάθος, πράγμα που σημαίνει ότι βρώσιμα τρόφιμα καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών.

Επιπλέον, μια ετικέτα τροφίμων που έχει λήξει μπορεί επίσης να ανακουφίσει την ενοχή του πετάγματος τροφής.

Για τη μελέτη αυτή, ο Roe και οι συνεργάτες του εξέτασαν 307 άτομα, ρωτώντας τους κάθε είδους ερωτήσεις, όπως πόσο συχνά ψωνίζουν και καθαρίζουν το ψυγείο τους.

Ζήτησαν επίσης από τα άτομα να μοιραστούν τα περιεχόμενα των ψυγείων τους, και έπειτα μια εβδομάδα αργότερα, τους ζήτησαν να βγάλουν μια φωτογραφία του ψυγείου τους και να περιγράψουν τι είχαν φάει και τι όχι.

Όσον αφορά τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν, η ομάδα ανέλυσε το λόγο. Η ένοχη μεταβλητή ήταν συχνά η ίδια η ετικέτα τροφίμων και πιθανότατα η πεποίθηση ότι το φαγητό είχε πάθει κακό επειδή είχε επίσημα «λήξει».

Με βάση την ανάλυσή τους, τα περισσότερα από αυτά ήταν πλήρως βρώσιμα ακόμα. Τι συνέβη λοιπόν; Οι ετικέτες με την λήξη των τροφίμων ήταν λανθασμένες και η βιομηχανία τροφίμων το γνωρίζει.

Όπως εξηγεί ο Roe, δύο όμιλοι βιομηχανίας τροφίμων, το Food Marketing Institute και το Grocery Manufacturers Association, προέβησαν σε κοινή δήλωση σχετικά με το θέμα το 2017.

Πρότειναν την υιοθέτηση δύο επιμέρους συστημάτων επισήμανσης λήξης τροφίμων που θα μπορούσε να καλύψει όλες τις περιστάσεις.

Το πρώτο ήταν ” best if used by “, το οποίο θα έπρεπε να δείχνει ότι, μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το φαγητό μπορεί να πέσει σε ποιότητα αλλά ακόμα να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Το δεύτερο ήταν “use by”, το οποίο να υποδεικνύει ένα θέμα ασφάλειας που θα μπορούσε να συμβεί μετά από μια δεδομένη ημερομηνία.

Τέτοιες τροφές είναι στην πραγματικότητα λίγες, εξηγεί ο Roe – μια τέτοια ετικέτα θα πρέπει γενικά να είναι απαραίτητη μόνο για τρόφιμα όπως τα κρέατα και τα μαλακά τυριά.

Η νομοθεσία για να επισημοποιηθούν αυτές οι συστάσεις ως νόμος έχει ενεργοποιηθεί από το Κογκρέσο από το 2016.

Μια τρίτη επανάληψη του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που ονομάζεται The Food Date Labeling Act του 2019, βρίσκεται υπό εξέταση τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τη Γερουσία.

“Δεν νομίζω ότι κανείς είναι πραγματικά αντίθετος”, λέει ο Roe, ο οποίος παραθέτει κάποια διστακτική υποστήριξη. “Νομίζω ότι μερικά από τα βιομηχανικά συμφέροντα διστάζουν να επιτρέψουν οποιαδήποτε ρύθμιση. Νομίζω ότι θα προτιμούσαν να το κάνουν εντελώς οικειοθελώς. “

Έτσι για την ώρα, ζούμε στο χάος της κουζίνας. Μία μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί από την ομάδα του Roe, η οποία αναφέρει τις εναλλακτικές ημερομηνίες λήξης που χρησιμοποιούν σήμερα οι παραγωγοί τροφίμων, προσφέρει μια ματιά στο πόσο τυχαία και δύσκολη είναι η ανάλυση αυτών των ετικετών.

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας από εμάς δεν ξέρει τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα ή πού είναι η γραμμή μεταξύ ποιότητας και ασφάλειας.

“Αν δεν το καταναλώσω μέσα στην προτεινόμενη ημερομηνία, θα με σκοτώσει;” Μια κοινή εκδοχή – απλά η τοποθέτηση της ημερομηνίας χωρίς συνοδευτικό κείμενο – είναι στην πραγματικότητα η χειρότερη επιλογή όλων.

Η έρευνα του Roe έδειξε ότι αυτές οι ασαφείς ετικέτες μόνο με την ημερομηνία προκάλεσαν τους ανθρώπους να μην καταναλώσουν τα τρόφιμα σε πολύ υψηλό βαθμό.


Η λύση, για τον Roe, είναι το σύστημα δύο ετικετών που θα επιβάλλεται από τον προτεινόμενο νόμο. Δεν είναι ότι η διατύπωση είναι απολύτως σαφής με οποιοδήποτε μέσο.

Είναι ότι πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε σε κάτι, έτσι ώστε όλοι να συμφωνήσουμε τι σημαίνει αυτό.

Η καλύτερη επισήμανση θα βοηθήσει πραγματικά στη μείωση των απόβλητων τροφίμων και την αλλαγή του κλίματος; Ναί.

Σε ένα άλλο μη δημοσιευμένο και ακόμα μη αναθεωρημένο paper που επεξεργάζεται ο Row, διαπίστωσε ότι η σωστή διατύπωση μπορεί να μειώσει την πρόθεση να πεταχτεί. Δεν είναι κακό για να ξανασκεφτούμε λίγο μελάνι παραπάνω.

Η ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, ωστόσο, είναι η βιομηχανία τροφίμων να εξετάσει τα δικά της πρότυπα.

Ο Roe δεν προτείνει να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κακά βακτήρια με οποιονδήποτε τρόπο.

Προτείνει ότι εάν μια εταιρεία τροφίμων μπορεί να αντέξει την ποιότητα του προϊόντος της μόνο για μια άλλη μέρα ή δύο (δηλαδή η ετικέτα “καλύτερα αν χρησιμοποιηθεί” είχε μερικές ακόμη ημέρες σε αυτήν), αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πρόθεση να πετάξει κάποιος ένα προιόν από 20% έως 30%, πράγμα που θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα απορρίμματα τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, για τις αποφάσεις του τι πρέπει να κρατάτε και τι να πετάτε από το ψυγείο, ο Roe παροτρύνει τους ανθρώπους να δώσουν σε κάθε είδος φαγητού τη δική του ευκαιρία να παλέψει.

“Υπάρχει πάντα ένας αυστηρός υπεύθυνος για την εφαρμογή της ετικέτας σε κάθε νοικοκυριό.”Γελάει. “Βοηθήστε τον να κάνει αυτό το βήμα πίσω. Εκτός αν πρόκειται για νωπά κρέατα ή μαλακά τυριά. Είναι μια πρόταση. Χρησιμοποιήστε τη μύτη σας, μυρίστε το και δώστε του μια δεύτερη ευκαιρία προτού το πετάξετε αυτόματα. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.