19 Μάι 2024
READING

Μην στοιχηματίζετε κατά της Κίνας

4 MIN READ

Μην στοιχηματίζετε κατά της Κίνας

Μην στοιχηματίζετε κατά της Κίνας

Τι συμβαίνει στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ποιες είναι οι συνέπειες για τις μάρκες των ΗΠΑ που αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά της Κίνας, έχοντας επίγνωση των κινδύνων;

Στο τελευταίο γύρο εμπορικών εντάσεων, η Κίνα απάντησε στους δασμούς των Η.Π.Α. με νέα δικά της τέλη και ο Πρόεδρος Trump είπε ότι οι αμερικανικές εταιρείες αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτική λύση έναντι της Κίνας.

Όμως, οι τριμηνιαίοι αριθμοί της Alibaba μας υπενθυμίζουν γιατί είναι συνήθως λάθος να στοιχηματίζουμε εναντίον της Κίνας – τουλάχιστον όταν πρόκειται για λιανικές πωλήσεις.

Υπάρχουν πολλές κακές ειδήσεις για την Κίνα και τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Το ακούμε από όλα τα μέσα ότι τα εμπορικά ζητήματα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει όλα τα είδη προβλημάτων στην αγορά.

Αυτό ισχύει, αλλά η εγκυρότητα αυτής της δήλωσης ποικίλλει μεταξύ των τομέων.

Η γεωργία των ΗΠΑ έχει πληγεί σκληρά. Τα καταναλωτικά αγαθά των ΗΠΑ, όχι τόσο πολύ – ίσως και καθόλου.

Και ένα μέρος του πρόσθετου κόστους των δασμών αντισταθμίστηκε από την υποτίμηση του κινεζικού γιουάν έναντι του δολαρίου.

Πέραν των εμπορικών και δασμολογικών ζητημάτων, βλέπουμε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα έχει περάσει την περίοδο αιχμής της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, αλλά η Κίνα έχει ακόμη ένα ισχυρό 2019, έρχεται με αύξηση 6%, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

Στη συνέχεια, υπάρχει το Χονγκ Κονγκ, όπου διαδηλωτές έχουν βγει στο δρόμο, αρχικά σε αντίθεση με ένα νομοσχέδιο φόρου, αλλά οι διαμαρτυρίες έχουν εξελιχθεί σε μια ευρύτερη έκφραση των παραπόνων προς τους ηγέτες του Χονγκ Κονγκ και την αστυνομία.

Αυτή η δημοτική αναταραχή υπονομεύει και τις λιανικές αγορές; Αυτό θα ήταν απίθανο, αφού η ηπειρωτική Κίνα είναι η κύρια αγορά για το ηλεκτρονικό εμπόριο και όχι το Χονγκ Κονγκ.

Έτσι με όλα τα κακά νέα εκεί έξω, τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Alibaba ήρθαν ως μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για την αγορά.

Τα τριμηνιαία έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 54% και τα καθαρά κέρδη της διπλασιάστηκαν.

Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έχει πάρει φωτιά και η φλόγα δεν παραμένει άσβεστη χωρίς να επηρεάζεται ούτε από τις πολιτικές ούτε από τις οικονομικές ειδήσεις.

Τα βασικά επίπεδα από αυτά τα γεγονότα:

– Τα κακά νέα μπορεί να είναι ακόμα εκεί έξω, αλλά είναι λιγότερα από τα καλά νέα. Η οικονομία είναι εκτός αιχμής, αλλά θα πετύχει ακόμα έναν εντυπωσιακό αριθμό φέτος.

Οι δασμοί δεν βοηθούν, αλλά αυτό το πρόσθετο κόστος αντισταθμίζεται από την αύξηση της δύναμης των προσωπικών δαπανών και τη μεταβολή του νομίσματος.

– Στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι καταναλωτικές δαπάνες τείνουν να ξεπεράσουν τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ.

– Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ξεπεράσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα αυξηθεί κατά 20% έως 30% φέτος. Η Alibaba δεν ήταν ο μόνος νικητής. Η JD.com παρουσίασε επίσης κέρδος 23% στα τριμηνιαία έσοδα.

– Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν βρει νέα σημεία αύξησης των πωλήσεων στην Κίνα.

Περίπου το 70% του πληθυσμού της Κίνας ζει σε μικρότερες πόλεις, όπου αναζητούν αναβαθμίσεις του τρόπου ζωής, αλλά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε φυσικές εγκαταστάσεις αγορών.

Στην πιο πρόσφατη εκδήλωση πωλήσεων, η Alibaba απέκτησε 300 εκατομμύρια νέους αγοραστές από αυτές τις περιοχές, ενώ οι πωλήσεις στις μικρότερες πόλεις υπερδιπλασιάστηκαν από την περσινή διοργάνωση.

Ομοίως, η επέκταση της Alibaba και της JD στο o2o (online σε offline) συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις στην αγορά.

– Τα πολιτικά ζητήματα και οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν μερικές φορές τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις μεγάλες δαπάνες και τα χρηματοπιστωτικά μέσα, αλλά σπάνια επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σίγουρα, υπάρχει πάντα η προοπτική της μεταβλητότητας στην αγορά και οι οικονομικοί νόμοι ισχύουν στην Κίνα όπως παντού άλλωστε.

Έτσι, οι ξένες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν επίγνωση του σταθερού κόστους και να προχωρούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα μοντέλο μεταβλητού κόστους.

Αλλά είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από το γενικό συμπέρασμα ότι η Κίνα παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και πιο ελκυστική καταναλωτική αγορά στον κόσμο, παρά τους δυνητικούς κινδύνους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.