07 Δεκ 2024
READING

Η “μάχη των brands” και η “απιστία” των καταναλωτών

3 MIN READ

Η “μάχη των brands” και η “απιστία” των καταναλωτών

Η “μάχη των brands” και η “απιστία” των καταναλωτών

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, τώρα και περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές φλερτάρουν και “απατούν” τα αγαπημένα τους εμπορικά σήματα – πολλά από τα οποία έχουν κρατήσει κοντά τους εδώ και χρόνια.

Είτε το κάνουν για να παραμείνουν ενημερωμένοι με τις τελευταίες τάσεις είτε για να δοκιμάσουν απλά κάτι που “εξάπτει” την περιέργεια τους, το “καινούργιο” έχει μεγαλύτερη έλξη αυτές τις μέρες.

Αλλά ενώ η δυνατότητα πολλών επιλογών είναι εξαιρετική για τους καταναλωτές, αυτός ο νέος εθισμός στον νεωτερισμό αφήνει τις καθιερωμένες εταιρείες να προσπαθούν για μια δεύτερη ευκαιρία.

Οι “γρήγοροι και ασταθείς” καταναλωτές – εκείνοι των οποίων η περιέργεια και τα μεταβαλλόμενα συμφέροντα οδηγούν τις αγοραστικές συνήθειες τους – ανεβάζουν το ποσοστό “απιστίας” των brands σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το 8% των παγκόσμιων καταναλωτών δηλώνουν ότι δεσμεύονται για τα εμπορικά σήματα που αγοράζουν.

Είναι σημαντικό για τα εμπορικά σήματα και τους retailers να εντοπίζουν αυτές τις τάσεις “του γρήγορου και ασταθούς”, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι προτεραιότητα έχουν αυτοί οι καταναλωτές.

Έτσι μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές marketing για να ενισχύσουν – ή να κάνουν πιο πιθανή την ανάκτηση-διατήρηση των πελατών.

Εκτός από την αγάπη τους για το νέο και διαφορετικό οι καταναλωτές λένε ότι δεν φοβούνται να δοκιμάσουν μάρκες που δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους.

Ανάλογα με τα μοντέλα αγορών τους, έχουν κατανεμηθεί αυτοί οι καταναλωτές σε δύο κατηγορίες: τους “ενεργούς εξερευνητές”, αυτούς που αγοράζουν συχνά νέα σήματα και συνειδητοποιημένους κριτές, εκείνους που προτιμούν να εμμείνουν στα εμπορικά σήματα που γνωρίζουν, αλλά εξακολουθούν να πειραματίζονται από καιρό σε καιρό.

Αν και διαφορετικές, κάθε ομάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της “απιστίας” της μάρκας.


Φυσικά η τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις αγοράς καταναλωτών. Ωστόσο, αν η τιμή ήταν κάποτε ο σημαντικότερος παράγοντας, αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

Με τους καταναλωτές που θέλουν περισσότερη αξία για τα χρήματα τους, η προώθηση των τιμών ως ένα χαρακτηριστικό που έχει σημαντικό βάρος στην απόφαση αγοράς ενός καταναλωτή- αποδεικνύεται λιγότερο σημαντικό για τους αγοραστές από την αξία που τους προσφέρει ένα προϊόν.


Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αλληλεπίδραση που προωθεί είναι ζωτικής σημασίας για τα εμπορικά σήματα σήμερα.

Παρόλο που οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα έντυπα εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στις αποφάσεις αγοράς των καταναλωτών, οι ανεξάρτητες απόψεις και κριτικές έχουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη επιρροή για να πείσουν τον καταναλωτή να αγοράσει ένα προϊόν ή μάρκα σε σχέση με ένα άλλο.

Τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ικανότητα δημιουργίας “προσωπικών διαλόγων” με τους καταναλωτές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Η χώρα προέλευσης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας αγορών που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην πίστη του εμπορικού σήματος όσο και στην παγκόσμια αγορά γενικά.

Τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν την τοποθεσία τους στις τακτικές marketing τους για να ενισχύσουν την πίστη των καταναλωτών τους.


Με ένα συντριπτικό 92% των παγκόσμιων καταναλωτών να δηλώνουν ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς στις μάρκες, τα γνωστά εμπορικά σήματα πρέπει να αγωνιστούν για να μην χάσουν την “ακτινοβολία” τους.

Πηγή:Nielsen.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.