16 Μάι 2024
READING

Για να μειώσει τα απόβλητα, η Ikea “κοιτάζει” προς την τεχνητή νοημοσύνη

2 MIN READ

Για να μειώσει τα απόβλητα, η Ikea “κοιτάζει” προς την τεχνητή νοημοσύνη

Για να μειώσει τα απόβλητα, η Ikea “κοιτάζει” προς την τεχνητή νοημοσύνη

Τα έπιπλα της Ikea – πανταχού παρόντα, οικονομικά προσιτά και φιλικά προς το χρήστη – είναι τόσο δημοφιλή που μπορούν να βρεθούν παντού μετά από χρόνια αγαπημένης χρήσης.

Ο σουηδός mega-retailer έχει πωλήσεις περίπου στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια με τα 12.000 προιόντα του κάθε χρόνο και περίπου ένα στα δέκα από αυτά επιστρέφεται, εκ των οποίων το 15% γίνεται απορρίπτεται.

Δεδομένου αυτού του υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης, η Ikea ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα προσέγγιση για τον χειρισμό των εμπορευμάτων που επιστρέφονται, την τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι μέρος της στρατηγικής της Ikea για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της. Ο Jesper Brodin, Διευθύνων Σύμβουλος της Ingka Group-η εταιρεία που επιβλέπει τα καταστήματα λιανικής πώλησης της Ikea-έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να καταστήσει την εταιρεία «θετική για το κλίμα» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία έχει διαθέσει περίπου 223 εκατομμύρια δολάρια για την πρωτοβουλία και έχει δεσμευτεί να εφεύρει πιο ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις για μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της.

Τα απόβλητα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα. Μόλις ένα προϊόν εγκαταλείψει ένα κατάστημα Ikea, η εταιρεία δεν έχει απόλυτο έλεγχο σχετικά με το αν επιστρέφεται, μεταβιβάζεται σε κάποιον ή καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Έτσι, η Ikea προσπαθεί να αποτρέψει τα απόβλητα στην αρχή. Η εταιρεία εγκατέστησε μια πλατφόρμα AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία λογισμικού logistics Optoro Inc. (της οποίας η Ikea είναι επενδυτής) σε 50 αμερικανικά καταστήματα το περασμένο φθινόπωρο.

Μέχρι στιγμής, καλύπτει μόνο τα προιόντα που επιστρέφονται στο κατάστημα, αλλά το λογισμικό αναμένεται να φιλοξενήσει και τις online επιστροφές σύντομα.

Λειτουργεί με την πρόβλεψη του καλύτερου δυνατού προορισμού για τα επιστραφέντα εμπορεύματα, είτε αυτά είναι στο κατάστημα είτε online στην ιστοσελίδα αυτά δωρίζονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, είτε πωλούνται σε τρίτο χονδρέμπορο. Ο αλγόριθμος καθορίζει αυτό με βάση το τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τα κέρδη της Ikea.

Το λογισμικό εξαρτάται ελάχιστα από τους υπαλλήλους της Ikea, εκτός από τα αρχικά στάδια της επεξεργασίας.

Οι πωλητές εισαγάγουν στοιχεία ταυτοποίησης σχετικά με το επιστρεφόμενο προιόν (αριθμό SKU) μαζί με την κατάστασή του όταν επιστραφεί.

Αυτό δείχνει στο σύστημα Optoro το οποίο χρησιμοποιεί προηγούμενες συναλλαγές και άλλα δεδομένα τι χρειάζεται για να καθορίσει τη μοίρα του προϊόντος.

Με τη συνεργασία με την Optoro, χρησιμοποιοεί το σύστημα για να ελαχιστοποιήσει τυχόν απόβλητα και αυτό θα βοηθήσει να επιτύχει 100% κυκλικότητα και μηδενικά απόβλητα.

Το σύστημα AI παρέχει επίσης έναν “οδικό χάρτη” για όλους τους χώρους όπου τα μέρη του προϊόντος μπορούν να καταλήξουν πριν πάνε σε απόρριψη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.