02 Μάι 2024
READING

Πλήρως circular αναμένεται να είναι τα προϊόντα της Timberland μέχρι το 2030

4 MIN READ

Πλήρως circular αναμένεται να είναι τα προϊόντα της Timberland μέχρι το 2030

Πλήρως circular αναμένεται να είναι τα προϊόντα της Timberland μέχρι το 2030

Η Timberland αποφάσισε να θέσει έναν καινούριο στόχο βιωσιμότητας, ο οποίος και υπερβαίνει τις συνήθεις εταιρικές δεσμεύσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών βλαβών. Απώτερος σκοπός της; Μέχρι το τέλος της προσεχούς δεκαετίας, η εταιρεία να έχει καθαρά θετικό αντίκτυπο στη φύση και το περιβάλλον εν γένει.

Το brand προετοιμάζεται να σχεδιάσει το σύνολο των προϊόντων της προκειμένου να ανταποκρίνονται στις επιταγές που επιτάσσει η έννοια της κυκλικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Τα υλικά για ένα προϊόν επαναχρησιμοποιούνται σε έναν περιορισμένο κύκλο ώστε να φτιάξουν άλλα προϊόντα – και να προμηθεύσουν το σύνολο των φυσικών υλικών από αγρότες που εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας.

Το φθινόπωρο μπότες από ανακυκλωμένο δέρμα
Υπό αυτό το πρίσμα, η Timberland αποτέλεσε έναν πρώιμο «παίκτη» στον τομέα της κυκλικότητας. Για παράδειγμα, υιοθέτησε ύφασμα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει να ανακυκλώνει υλικά που δεν έχουν ανακυκλωθεί ποτέ κατά το παρελθόν. Φέτος το φθινόπωρο, αναμένεται να λανσάρει νέες μπότες που θα είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο δέρμα.

Τα μποτάκια, τα σακάκια, οι ζώνες, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα προϊόντα της Timberland θα είναι -επίσης- σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διαχωρίζονται εύκολα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Αποτέλεσμα; Τα εν λόγω υλικά να μπορούν να ανακυκλωθούν στη συνέχεια της διάρκειας της ζωής τους. Μάλιστα, το brand έχει ξεκινήσει από το 2009 να επεξεργάζεται παρόμοιες ιδέες, όταν και σχεδίασε μια μπότα που θα είχε την δυνατότητα να αποσυναρμολογηθεί πλήρως. Σήμερα, όμως, η ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα όπως αυτό και η σταθερή ανάδυση που επιτυγχάνει τελευταία η έννοια της κυκλικότητας, έχουν ισχυροποιήσει τους σχετικούς σχεδιασμούς από μέρους ενός brand. Βέβαια, οι εταίροι της αλυσίδας εφοδιασμού και η υποδομή, διευκολύνουν και απλοποιούν τα πράγματα, στηρίζοντας με αποτελεσματικό τρόπο την επιλογή μιας εταιρείας ή ενός brand να ενστερνιστεί την πρακτική του circularity.

Η εταιρεία θεωρεί, επίσης, ότι οφείλει να εργαστεί σκληρά προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρησιμοποιημένα προϊόντα θα επιστραφούν για ανακύκλωση. Εξάλλου, όπως ισχυρίζονται στελέχη της, στην περίπτωση κατά την οποία πρόκειται να σχεδιάσουν ένα προϊόν που προορίζεται να αποσυναρμολογηθεί και να επανατοποθετηθεί, σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη η επιθυμία επιστροφής των εν λόγω προϊόντων. Επιπροσθέτως, μεταξύ τους κερδίζει έδαφος η διαπίστωση πως με την πάροδο του χρόνου και την ταυτόσημη αύξηση της παροχής ανακυκλωμένου υλικού, θα δύναται να χρησιμοποιούνται ολοένα και λιγότερα καινούρια υλικά.

Θεμιτές αλλαγές προς ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο περιβάλλον
Το σύνολο των προαναφερθέντων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ίδια η εταιρεία, ωστόσο στις προθέσεις της τελευταίας είναι να προχωρήσει έτι περαιτέρω μεταβαίνοντας στην αναγεννητική γεωργία στο σημείο ολοκλήρωσης των αλυσίδων εφοδιασμού της. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του δέρματος, η αναγεννητική γεωργία θα επιβάλει την αλλαγή πρακτικών, όπως λ.χ. η βόσκηση σε ένα αγρόκτημα με τρόπο που βοηθά να συλλάβει περισσότερο άνθρακα στο έδαφος και να κάνει το τοπικό περιβάλλον, ακόμη πιο υγιές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους ίδιους: «Μια επιχείρηση επιλέγοντας να είναι ενεργή στην κυκλική οικονομία και βιώσιμη, πάντοτε ακολουθώντας υπεύθυνους τρόπους και αντίστοιχες πρακτικές, δεν σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιήσει θεμιτές αλλαγές προς το καλύτερο, αποφεύγοντας με τις κινήσεις σου να κάνεις τα πράγματα χειρότερα».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έρευνα για τα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο επίπεδο, δίχως να θεωρείται πλήρως αποδεδειγμένη, και κατ’ επέκταση η εταιρεία επενδύει διαρκώς σε πρόσθετες μελέτες.

Η ομάδα ελπίζει να εμπνεύσει τους προμηθευτές της και την υπόλοιπη βιομηχανία ενδυμάτων να υιοθετήσουν την αλλαγή. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της, πρόκειται για μια έκκληση-ανοιχτή πρόταση για την ανάληψη δράσης για τη βιομηχανία και τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας, έτσι ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά για την επίλυση του ζητήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα brand της δυναμικής, της ιστορίας και της αξίας της Timberland δύναται να ηγηθεί των εξελίξεων, καθώς η αναφορά και μόνο του brand-name είναι ικανή να παρακινήσει κι άλλους «παίκτες» της αγοράς να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.