02 Μάι 2024
READING

Το δέμα σου φθάνει στο σπίτι με ένα ποδήλατο

3 MIN READ

Το δέμα σου φθάνει στο σπίτι με ένα ποδήλατο

Το δέμα σου φθάνει στο σπίτι με ένα ποδήλατο

Ένα νέο όχημα παράδοσης από μια γερμανική εταιρεία που ονομάζεται Ono μοιάζει σαν ένα μικρό φορτηγό. Αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, αρκετά στενό ώστε να κινείται μέσα στην κίνηση και ακόμη και να χωράει σε μια λωρίδα ποδηλάτου όταν είναι απαραίτητο.

Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών παράδοσης κινούνται προς τα ηλεκτρικά οχήματα – όπως το Amazon, το Ono υποστηρίζει ότι το μέγεθος των οχημάτων έχει επίσης σημασία καθώς τα ηλεκτρονικά ψώνια αυξάνονται στην χρονική στιγμή που οι δρόμοι είναι ήδη γεμάτοι.

Το φυσικό αποτύπωμα ενός Ono είναι μόνο το ένα τέταρτο του μεγέθους σε σύγκριση με ένα ηλεκτρικό φορτηγό και επομένως, δεν προκαλεί επιπλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση και είναι πολύ πιο εύκολο και πιο ευέλικτο στη λειτουργία.

Είναι επίσης φθηνότερο να διατηρηθεί. Και όπως και άλλα ηλεκτρικά οχήματα, εξαλείφει τις εκπομπές και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Σιάτλ διαπίστωσε ότι οι οδηγοί παράδοσης περνούν τουλάχιστον το 28% του χρόνου τους αναζητώντας χώρο στάθμευσης.

Όταν δεν βρίσκουν, καταλήγουν συχνά να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Μια ξεχωριστή μελέτη  διαπίστωσε ότι ενώ τα φορτηγά αποτελούν περίπου το 7% της κυκλοφορίας, αντιπροσωπεύουν το 28% της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ενώ ένα μεγάλο φορτηγό της Mercedes έχει τετραπλάσιο χώρο για την μεταφορά παραγγελιών, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να τα ανταγωνιστούν ως προς τον χρόνο παράδοσης αλλά και ως προς τον γρήγορο χρόνο που παίρνει να ξαναφορτώσουν.

Το Amazon και η DHL δοκιμάζουν επίσης την παράδοση  μέσω ηλεκτρικών ποδηλάτων στη Νέα Υόρκη. Το ποδήλατο του Ono αναπτύχθηκε εν μέρει αφού είδε τι χρησιμοποιούσε η UPS και συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ανάγκη για κάτι καλύτερα σχεδιασμένο για τη δουλειά.

Στο νέο όχημα, οι οδηγοί προστατεύονται από τον καιρό με μια πλήρως κλειστή καμπίνα. Το όχημα ξεκλειδώνει και ξεκινά με ένα τσιπ RFID, αντί για ένα κλειδί, για να αποφευχθεί η κλοπή και να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερο για τον οδηγό να ξεκινήσει την διαδρομή του.

Τα κιβώτια που μεταφέρουν το φορτίο έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη αλλαγή. Στο εσωτερικό, υπάρχει θήκη smartphone, θύρα USB και θυρίδα ασφαλείας για τα αντικείμενα του οδηγού.

Η εταιρεία διέθεσε αρκετά short pilots , δοκιμάζοντας τον βέλτιστο αριθμό οχημάτων και κόμβων για να εξυπηρετήσει διαφορετικές γειτονιές και ξεκινώντας σε τέσσερις γερμανικές πόλεις αυτό το φθινόπωρο.

Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, σύντομα θα λειτουργούν πέντε κόμβοι για την υπηρεσία, ενώ προγραμματίζονται στην συνέχεια περισσότεροι.

Το EIT InnoEnergy, μια εταιρεία που υποστηρίζει την καινοτομία στην αειφόρο ενέργεια, επενδύει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να το βοηθήσει να επεκταθεί.

Μέχρι το 2025, στοχεύει να λειτουργήσει 14.000 οχήματα σε περισσότερες από 60 πόλεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.