03 Μάι 2024
READING

Εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα καταστήματα της Walmart

4 MIN READ

Εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα καταστήματα της Walmart

Εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα καταστήματα της Walmart
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Ο πιο προφανής τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να επηρεάσει τους λιανοπωλητές είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν τα σωστά προϊόντα όταν ψωνίζουν.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος λιγότερο προφανής τρόπος που η AI επηρεάζει τη λιανική πώληση αυτή τη στιγμή, σε μέρη που δεν βλέπουν οι καταναλωτές. Δύο μεγάλα παραδείγματα είναι οι νέες τεχνολογίες AI από εταιρείες που ονομάζονται Everseen και Pactum που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του λιανικού εμπορίου από μέσα προς τα έξω.

Το μέγεθος της Walmart ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο την καθιστά το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσει και να αναπτύξει νέα συστήματα AI.

Ακόμα, η φήμη της ως ηγέτης της τεχνολογίας λιανικής σημαίνει ότι τα συστήματα που δοκιμάζονται στη Walmart  θα λάβουν την προσοχή άλλων πιθανών πελατών. Δύο συστήματα, ένα που δοκιμάζεται και ένα που αναπτύσσεται τώρα στη Walmart, είναι εξαιρετικά παραδείγματα για το πώς κατευθύνεται και δρα η AI στο λιανικό εμπόριο.

Το ένα σύστημα είναι κατασκευασμένο από μια εταιρεία που ονομάζεται Everseen.Βασικά αυτό που κάνει το λογισμικό της Everseen είναι, να παρατηρεί ένα σύστημα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ενέργειες και να προσδιορίζει πότε δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Η πρώτη εφαρμογή θα είναι στο ταμείο σε περισσότερα από 2.000 καταστήματα Walmart. Το σύστημα παρατηρεί όλα τα αντικείμενα που περνούν το “σαρωτή” και όταν βλέπει ένα προϊόν που δεν έχει “σαρωθεί” σωστά, επισημαίνει το προϊόν αυτό στον/στην ταμία του καταστήματος.

Το σύστημα μπορεί να παρατηρήσει χιλιάδες ταμεία ταυτόχρονα και να εντοπίσει ακόμη και τις πιο εξελιγμένες απάτες, όπως το χέρι που “σαρώνει” ένα αντικείμενο, αλλά ένα διαφορετικό, πιο ακριβό, τοποθετείται στην τσάντα.

Η επόμενη περίπτωση χρήσης της τεχνολογίας Everseen είναι στο πίσω μέρος του καταστήματος όπου οι πελάτες δεν έχουν πρόσβαση καθώς και σε κέντρα διανομής.

Το οπτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει τι πρέπει να παραγγείλει όταν τα αποθέματα υπολείπονται και το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς να καταστήσει τη λειτουργία πιο αποτελεσματική, αλλά να μειώσει την ποσότητα των αποθεμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες.

Αυτό το χαρακτηριστικό μόνο θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων διαφορετικά θα επενδύουν σε αποθέματα  που “περιπλανιούνται” στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω ανθρώπινων σφαλμάτων.

Μόλις αναπτυχθεί ένα τέτοιο σύστημα στη βιομηχανία λιανικής, μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε.Οποιαδήποτε εργασία γίνεται επανειλημμένα μπορεί να παρακολουθείται από ένα σύστημα Everseen για να βοηθήσει να εντοπίζεται πότε χρειάζεται διόρθωση. Η αποκατάσταση εξαρτάται στη συνέχεια από τη διαχείριση, αλλά ένα σύστημα Eveseen μπορεί να επιβλέπει κάθε είδους διαδικασία.

Η δεύτερη εταιρεία, η οποία ξεκίνησε την συνεργασία της με την Walmart στις Η.Π.Α., δημιουργήθηκε από μια νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται Pactum.

Το λογισμικό του μπορεί να διαβάσει μια σύμβαση, να κατανοήσει τις προτεραιότητες και των δύο μερών της συμφωνίας, να ενσωματώσει οδηγίες από αυτά τα μέρη και να διαπραγματευτεί για λογαριασμό τους μέσω του chatbot. 

Λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχουν πολλές συμβάσεις για σχετικά μικρά ποσά που δεν δικαιολογούν τη συμμετοχή ακριβών επαγγελματιών στη διεξαγωγή επαναδιαπραγματεύσεων.

Μια μεγάλη εταιρεία, ειδικά μια τόσο μεγάλη όσο η Walmart, έχει πολλές χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες και πολλές παραμέτρους διαπραγμάτευσης που πρέπει να μεγιστοποιήσει.

Το λογισμικό της Pactum δεν ενδιαφέρεται για χρόνο και προσπάθεια. Είναι κατασκευασμένο για να μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα.Βρίσκεται εκεί όταν η μια πλευρά δεν μπορεί να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία χωρίς όμως να βλάπτει την άλλη πλευρά.

Το λογισμικό επιτρέπει και στις δύο πλευρές να ανακτήσουν την αξία που διαφορετικά εκείνη έμενε πίσω στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Η δυνατότητα εφαρμογής της διαπραγμάτευσης των συμβάσεων από την AI για τη βελτίωση της συμφωνίας είναι τεράστια και σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία στον κόσμο την χρειάζεται.

Καθώς το λογισμικό βελτιώνεται θα είναι σε θέση να διεξάγει ακόμη και τις πιο υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με τρόπους που παράγουν καλύτερα αποτελέσματα από όσα θα μπορούσαν να πετύχουν οι άνθρωποι.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.