09 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν να συνεργαστούν οι υπηρεσίες cloud, το 5G και  IoT;

5 MIN READ

Πώς μπορούν να συνεργαστούν οι υπηρεσίες cloud, το 5G και  IoT;

Πώς μπορούν να συνεργαστούν οι υπηρεσίες cloud, το 5G και  IoT;

Η πανδημία οδήγησε σταδιακά σε ένα κομβικό σημείο την αυξημένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ζωή μας. Το cloud, το IoT (Internet of Things) και το 5G βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επιτάχυνσης στην ψηφιοποίηση. Όμως, τα οφέλη τους είναι αυτόνομα ή  αλληλεξαρτώμενα;

1. Cloud services

Για πολλές εταιρείες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρηματικές τους εγκαταστάσεις λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία , οι υπηρεσίες Cloud βοήθησαν ούτως ώστε η επιχείρησή να παραμείνει λειτουργική.

Επιπλέον, μία έρευνα από την Deloitte διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις που απέδωσαν καλύτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαν ήδη υιοθετήσει τεχνολογίες εικονικής εμπειρίας και cloud.

Εκείνοι που δεν είχαν επενδύσει σε αυτούς τους τομείς σε έναν βαθμό υπολειτουργούσαν. Η PwC αναφέρει ότι οι δαπάνες για τις  υπηρεσίες Cloud αυξήθηκαν κατά 37% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ουσιαστικά, το cloud computing επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκτελούν εξελιγμένες λειτουργίες και να αποθηκεύουν δεδομένα σε διάφορους διασκορπισμένους servers, προσβάσιμους μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό σήμαινε ότι τα δεδομένα της εταιρείας και οι εφαρμογές λογισμικού θα μπορούσαν να είναι εύκολα προσβάσιμοι από το σπίτι, αντί να κλειδώνονται σε διακομιστές που βασίζονται σε εγκαταστάσεις του γραφείου.

Πολλές επιχειρήσεις είχαν αποφύγει την υιοθέτηση υπηρεσιών cloud, είτε λόγω φόβου για την τεχνική πολυπλοκότητα είτε λόγω έλλειψης budget, αλλά τελικά η πανδημία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να υπερκεραστούν αυτοί οι φόβοι.

Στην πραγματικότητα, οι υπηρεσίες cloud είναι πλέον σε έναν βαθμό συνυφασμένες με όλες τις δραστηριότητες, καθώς, σχεδόν κάθε εφαρμογή συνδέεται με μια υπηρεσία ή μια εφαρμογή cloud.

Η μετατόπιση της χρήσης των υπηρεσιών cloud από ένα απλό μέρος για την αποθήκευση δεδομένων στην επεξεργασία υπολογισμών ήταν καθοριστικής σημασίας.Στον τομέα των ταινιών και των μέσων ενημέρωσης, οι εταιρείες παραγωγής χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud για να συνεργαστούν για την επεξεργασία και την παραγωγή ταινιών, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την ανταλλαγή και τη διαχείριση δεδομένων από αισθητήρες σε εργοστασιακά περιβάλλοντα, γεγονός που αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία internet of things (IoT) και το cloud συνεργάζονται όλο και περισσότερο. 

Επομένως, ο αυξανόμενος αριθμός των συσκευών IoT θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω υιοθέτηση υπηρεσιών cloud. 

2. IoT

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της χρήσης του IoT είναι ότι έχει επίσης ενισχυθεί από την πανδημία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company, το μερίδιο των ψηφιακών ή ψηφιακά ενεργοποιημένων προϊόντων στα χαρτοφυλάκια της εταιρείας επιταχύνθηκε κατά επτά χρόνια.

Μια ακόμη έκθεση της Vodafone διαπίστωσε ότι το 84% των στελεχών σκέφτηκε ότι οι εφαρμογές IoT ήταν το κλειδί για τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τους συνδεδεμένους οικιακούς λαμπτήρες και τους θερμοστάτες έως τις εφαρμογές του industry 4.0, τα δίκτυα IoT περιλαμβάνουν ένα τεράστιο φάσμα δυνατοτήτων που μπορεί να ποικίλουν έντονα μεταξύ των τομέων.

Και ενώ η έννοια του IoT ήταν παρούσα για περίπου 20 χρόνια, η εφαρμογή της ήταν κάτι που έδειχνε ότι απαιτούσε ακόμα πολύ χρόνο. Μήπως αυτό αυτό συνδέεται με τις υπηρεσίες cloud, και την απαραίτητη εφαρμογή τους πριν την εφαρμογή του IoT;

Οι υπηρεσίες cloud ενισχύουν το IoT, αλλά είναι εξίσου εφικτό να εκτελεστεί η συλλογή δεδομένων από μηχανή σε μηχανή και να να αναπτυχθούν αισθητήρες στον εξοπλισμό των εργοστασίων ούτως ώστε η λήψη των δεδομένων να γίνεται σε ένα τοπικό δίκτυο, όπως το WiFi.

Ωστόσο η δύναμη του συνδυασμού IoT και του  cloud μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς το cloud επιτρέπει στις εταιρείες, για παράδειγμα, να παρακολουθούν πέντε διαφορετικά εργοστάσια και να δημιουργούν μια συγκεντρωτική προβολή των δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αναλυθούν με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Συγχρόνως, η προσθήκη δικτύωσης 5G θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι οι προδιαγραφές για το όφελος είναι εξαιρετικά αισιόδοξες όταν συνδυάζεται το 5G, με το IoT και, όλο και περισσότερο, με τις υπηρεσίες cloud.

3. 5 G

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία και για τον αντίκτυπο του 5G, το οποίο προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες και αυξημένο φάσμα στις τεχνολογίες IoT και τις υπηρεσίες cloud. 

Το 5G φαίνεται ότι θα καταστεί αναγκαίο για την εκτεταμένη χρήση του IoT ή για πολλά εκατομμύρια συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες σε μια μικρή περιοχή.

Συγχρόνως, η επιχειρηματική πρόταση για αυτές τις λύσεις δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.Το τεράστιο δίκτυο του IoT με δυνατότητα 5G αναμένεται να είναι πολύτιμο για βιομηχανικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σιδηροδρόμων και της μεταποίησης, για την υποστήριξη απομακρυσμένης χειρουργικής επέμβασης και ασύρματων αυτόνομων μηχανών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτική δικτύωση 5G.

Οι πρώτες εφαρμογές εξετάζονται στον τομέα της μεταποίησης και συγκεκριμένα οι γερμανοί κατασκευαστές ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ιδιωτικό φάσμα 5G. Διερευνάται, επίσης, η εφαρμογή του στην παραγωγή ταινιών για ασύρματες κινητές αυτοματοποιημένες κάμερες.

Αλλά, καθώς φαίνεται, αν η ταχύτητα και η απόδοση δεν είναι κατά περίπτωση κρίσιμης σημασίας, το 5G δεν θα χρειαστεί. Για παράδειγμα, ένα δίκτυο έξυπνης στάθμευσης, που απαιτεί χαμηλή ισχύ και απόδοση δεν χρειάζεται 5G. το IoT δεν εξαρτάται πραγματικά από το 5G ή τις υπηρεσίες cloud, αλλά εξαρτάται στην ουσία από το δράσεις του εκάστοτε φορέα και το κατά πόσο μπορεί να τις ενισχύσει ή όχι. 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο σπίτι, το 5G θα πρέπει να ανταγωνιστεί την ευρυζωνική σύνδεση με ίνες, εκτός αν μιλάμε για μια περιοχή με κακή σύνδεση. 

Καταληκτικά,  η δυσκολία της εφαρμογής σχετίζεται με την ενσωμάτωση νέων γενεών τεχνολογίας στις παλιές γενιές, καθώς είναι πιθανό οι υπάρχουσες υπηρεσίες cloud να μην είναι αρκετά ισχυρές για να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες υπό την ηγεσία του IoT και του 5G που θα είναι διαθέσιμες.

Εντούτοις, είναι εξίσου σημαντικό να υποστηρίξουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση διότι διαφορετικά η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών δεν θα έχει επιτυχία.Επομένως, τα cloud, IoT και 5G απέχουν πολύ από το να αλληλοεξαρτώνται, αλλά ένας συνδυασμός αυτών είναι πιθανώς μία πολύ ισχυρή λύση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.