30 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται η αγορά των τροφίμων μετά την πανδημία 

4 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται η αγορά των τροφίμων μετά την πανδημία 

Πώς διαμορφώνεται η αγορά των τροφίμων μετά την πανδημία 

Είναι γεγονός ότι οι αγορές των προϊόντων και των ειδών των supermarket παρουσίασαν μία ισχυρή αύξηση το 2020 και αυτό ήταν κάτι που δεν είχε προβλεφθεί.

Παίρνοντας τεράστια ώθηση από την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι πωλήσεις των αγορών αυτών αυξήθηκαν κατά 10% φέτος και δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να φανερώνει επιβράδυνση στον ρυθμό εξέλιξης.

Οι ισχυρές μετατοπίσεις που συνέβησαν το 2020 μαρτυρούν πολλά για τις εξελίξεις που πρόκειται να συμβούν στις αγορές των τροφίμων τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, το New Consumer δημοσίευσε μια πρόσφατη έκθεση που απαριθμεί μερικές από τις σημαντικότερες καταναλωτικές τάσεις του 2020, χρησιμοποιώντας δεδομένα αγορών από την Earnest Research και μια εσωτερική έρευνα 3.500 καταναλωτών. 

Παρακάτω δίνονται τα σημαντικότερα ευρήματα:

* Ενώ οι αγορές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2% τα τελευταία χρόνια, το 2020 αυξήθηκαν κατά 10%.Επιπλέον, μία αύξηση 10% στην αγορά αυτή μεταφράζεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια/έτος.

* Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές αυτής της αγοράς δηλώνουν ανοιχτά ότι προτιμούν τα online ψώνια για τις αγορές τους. Το κανάλι των αγορών αυτών αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις προβλέψεις πριν την πανδημία, ενώ υπάρχει ακόμα περιθώριο για ανάπτυξη.Ωστόσο, η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στις αγορές τροφίμων και ποτών υστερεί από άλλες σημαντικές κατηγορίες όπως η ομορφιά, η φυσική κατάσταση και η ενδυμασία.

* Το 75% των Αμερικανών ανέφερε ότι δοκιμάζει νέα ήθη και καταναλωτικές συμπεριφορές φέτος και το 73% δήλωσε ότι θα συνεχίσει με τη νέα μέθοδο αγορών ή με την εταιρεία που δεσμεύτηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2021; 

Η έκθεση καταναλωτών συνεχίζει:

* Η έννοια των supermarket φαίνεται να αλλάζει. Η σημερινή εμπειρία των αγορών αυτής της κατηγορίας σχετίζονται με live αγορές, ηλεκτρονικές συνδρομές, εφαρμογές παράδοσης,  ηλεκτρονικά παντοπωλεία και απευθείας online πωλήσεις προς τους καταναλωτές. Έτσι, οι εταιρείες πρέπει να αποκτήσουν συνεπή παρουσία σε μια ποικιλία πλατφορμών και να οικοδομήσουν μια άμεση σύνδεση και επικοινωνία με τους καταναλωτές τους. 

* Το E-merchandising αλλά και οι αγορές σε φυσικό κατάστημα είναι απαραίτητες και οφείλουν να συνλειτουργούν. Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει να εμπορεύονται με διαφορετικά μέσα σε όλα τα κανάλια. Επιπλέον, όλων των ειδών τα εμπορικά προϊόντα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα προϊόν για να αποδίδει τα μέγιστα θα πρέπει να μπορεί να έχει δυνατή παρουσία και εκπροσώπηση τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. 

* Οι κατηγορίες των προϊόντων της υγιεινής διατροφής εξετάζουν το πως θα γίνουν προσιτές για μεγαλύτερες μερίδες των καταναλωτών.  Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πολίτες με εισόδημα $ 25.000 έως $ 100.000 ετησίως ανέφεραν ότι τρώνε πιο υγιεινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανώς εξαιτίας της αύξησης της συνήθειας του μαγειρέματος, ένα σημαντικό 72% των Αμερικανών με εισόδημα πάνω από $150.000 ετησίως ανέφερε το ίδιο. Ως αποτέλεσμα, αρκετές εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες στο να στοχεύσουν τους Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην προσπάθειά τους για υγιεινή διατροφή.

Μπορεί η συγκεκριμένη έκθεση να επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πώς τρώμε, αλλά αυτό που τρώμε αλλάζει επίσης. 

Υπάρχουν μερικές ακόμα τάσεις που οφείλει κανείς να λάβει υπόψιν:

* Οι γεύσεις αλλάζουν για του Αμερικανούς. Ενώ πάνω από το 80% των Αμερικανών επιλέγουν τρόφιμα εθνικής προέλευσης, μέχρι το 2045, θα υπάρξει αντιστροφή μεταξύ των μειονοτικών και τον πλειοψηφικών κατηγοριών των τροφίμων και αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες για την αγορά των τροφίμων. Επιπλέον, δεδομένου ότι η αύξηση του πληθυσμού στις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυπολιτισμική σύνθεση της, ποικίλες εταιρείες  φέρνουν νέες τολμηρές επιλογές τροφίμων με ιδιαίτερη πολιτισμική προέλευση σε διάφορα μοντέλα λιανικής πώλησης και άμεσης κατανάλωσης.

* Το κατεψυγμένο είναι το νέο φρέσκο. Πιο συγκεκριμένα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και οι καταναλωτές αναζητούν καθαρές και προσιτές επιλογές. Εταιρείες κατεψυγμένων προϊόντων επαναπροσδιορίζουν την κατηγορία αυτή και οι καταναλωτές αλλάζουν προσανατολισμό. 

* Η φυτοφαγική τάση θα κυριαρχήσει. Τέλος, το 2020 εδραίωσε την φυτοφαγική τάση και είναι εδώ για να μείνει.Σύμφωνα με το New Consumer, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές έχουν ήδη δοκιμάσει κρέας με βάση κάποια φυτική πρώτη ύλη. Μάλιστα, μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία τροφίμων φέτος ήταν το γάλα βρώμης ενώ τα δύο τρίτα των ατόμων της γενιάς Ζ και των Millennials έχουν δοκιμάσει ήδη κάποιο φυτικό γάλα.

Μπορεί αυτή η κατηγορία να έχει ακόμα δυνατότητες εξέλιξης, όμως οι νεοεισερχόμενοι σε αυτόν τον κλάδο θα πρέπει να επικεντρωθούν πιο συστηματικά στη διατροφή με πιο φυσικά συστατικά από αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. 

Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2020 ήταν ένα δυσάρεστο έτος σε προσωπικό, κοινωνικό και παγκόσμιο επίπεδο και οι βιομηχανίες όλων των ειδών σε όλο τον κόσμο είχαν δυσκολίες.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, η πανδημία επιτάχυνε τις ήδη υπαρκτές τάσεις γύρω από τον τρόπο διατροφής των πολιτών της Αμερικής. Επομένως, τι μπορούμε να περιμένουμε το 2021;

Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία της Αμερικής και το άνοιγμά στην φυτοκεντρική κατανάλωση θα συνεχιστούν ακόμα και μετά την επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς διαβίωσης.

Συνεπώς, οι εταιρείες που θα ενσωματώσουν εγκαίρως αυτές τις τάσεις θα έχουν θέσει γερές βάσεις για να αναπτυχθούν άρτια στην επόμενη δεκαετία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.