29 Απρ 2024
READING

Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα μπορούσε να πλησιάσει αρκετά τον Σκλαβενίτη και ίσως να τον ξεπεράσει

8 MIN READ

Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα μπορούσε να πλησιάσει αρκετά τον Σκλαβενίτη και ίσως να τον ξεπεράσει

Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα μπορούσε να πλησιάσει αρκετά τον Σκλαβενίτη και ίσως να τον ξεπεράσει

Χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας της ΑΒ Βασιλόπουλος , Ahold Delhaize, και ήταν εντυπωσιακά και σε μετρήσιμα μεγέθη αλλά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα μετά τον Σκλαβενίτη με απόσταση περίπου 1 δις. ευρώ πωλήσεις. Διαφορά πολύ μεγάλη που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα.

Όμως εάν επιχειρηθεί μια πιο προσεκτική και ποιοτική ανάλυση στα νούμερα, το μέγεθος και την ποιότητα της μητρικής εταιρείας αλλά και του AB Βασιλόπουλου, ίσως το μέλλον της αγοράς των super market στην Ελλάδα σε βάθος 5 ετών μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό.

Η Ahold Delhaize είχε πωλήσεις το 2020 σχεδόν 75 δις. ευρώ και αυτό την κατατάσσει στους 10 μεγαλύτερους retailers παγκοσμίως ανάμεσα στις εταιρείες super market.Το μέγεθος της είναι πάρα πολύ μεγάλο αλλά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά.Η ανάπτυξη του ψηφιακού καναλιού της παγκοσμίως ήταν επίσης πολύ εντυπωσιακό και εάν αυτό συνεχιστεί η εταιρεία θα χτίζει ακόμη περισσότερο την τεχνογνωσία ενός σύγχρονου omnichannel retailer.

Ο πρώτος ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους είναι το Amazon και αυτό αποτυπώνει την μεγάλη ανάπτυξη που έρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και την κατεύθυνση προς το μέλλον.

Βέβαια μια σημαντική αδυναμία του Amazon είναι το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων και η εξαγορά της Whole Foods πριν λίγα χρόνια μαζί με την ανάπτυξη των Amazon Fresh και Amazon Go γίνεται για να καλύψει αυτή την αδυναμία.Δεύτερη εξίσου μεγάλη εταιρεία είναι η Walmart με πολύ μεγάλο δίκτυο φυσικών καταστημάτων αλλά με σημαντική υστέρηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο από το Amazon.

Από την Ευρώπη δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες πέρα από την Ahold Delhaize, την Tesco, την Carrefour και τους δύο hard discount retailers,Lidl και Aldi.Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι μέρος μιας απο τις μεγαλύτερες και πιο ποιοτικές αλυσίδες super market σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται στην 2η θέση με πωλήσεις 2 δις. ευρώ στην Ελλάδα με μεγάλη διαφορά από τον Σκλαβενίτη ο οποίος εκτιμάται κοντά η λίγο πάνω από τα 3 δις. ευρώ.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο η αγορά των super market στην Ελλάδα κοντά στα 11.5 δις και δεν είναι πολύ πιθανή η είσοδος κάποιου μεγάλου ξένου πολυεθνικού “παίκτη” γιατί η ελληνική αγορά δεν είναι ανάμεσα στις πρώτες τους προτεραιότητες.Έχουν ακουστεί διάφορες φήμες για είσοδο της Tesco και της Casino κυρίως με πρόθεση εξαγοράς του Σκλαβενίτη αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε η ολοκληρώθηκε αντίστοιχη κίνηση.Επίσης μόλις λίγα χρόνια πριν η Carrefour αποχώρησε από την Ελλάδα με πολύ κακή κατάληξη.

Σε μια εκτίμηση για το μέλλον της αγοράς των super market-η οποία περιέχει μεγάλο περιθώριο για εκπλήξεις, γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν αλλά και δυναμικές που δεν γνωρίζουμε τώρα- και αξιολογώντας τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου σήμερα είναι εύλογη η αποτίμηση ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί να πλησιάσει τον πρώτο ,τον Σκλαβενίτη, και μεσοπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα να ξανά-διεκκδικήσει την πρώτη θέση.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την -ριψοκίνδυνη- εκτίμηση είναι αρκετοί και θα αναλυθούν σκιαγραφώντας τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ΑΒ Βασιλόπουλος την πιο ολοκληρωμένη μορφή σύγχρονου omnichannel retailer στον κλάδο της.

Τεχνογνωσία

Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται από την Ahold Delhaize αλλά και την ιδια την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι κρίσιμης σημασίας και όσο πιο ηλεκτρονικό γίνεται το super market ακόμη πιο κρίσιμη.Αλλά και στη γνώση σχετικά με τα φυσικά καταστήματα υπάρχει πολύ μεγαλο βάθος αφού μπορούν να μελετήσουν εξελιξεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο Ελληνικό περιβάλλον.Δεν είναι τυχαίο οτι διαχρονικά πολλές τάσεις που είδαμε στην Ελληνική αγορά υιοθετήθηκαν πρώτα από την ΑΒ Βασιλόπουλος και στην συνέχεια από τις υπολοιπες εταιρείες που ακολούθησαν.Με λίγα λόγια στην ΑΒ ξέρουν την δουλειά χωρίς αυτό να σημαίνει οτι οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν.

Άρα η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι μια εταιρεία που έχει όλη την τεχνογνωσία για να διεκδικήσει την πρώτη θέση κατευθυνόμενη η αγορά σε ένα μέλλον που θα βασίζεται ακόμη περισσότερο σε data, omnichannel προσέγγιση και πολυμορφική παρουσία.

Τρόπος Διοίκησης

Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η μια από τις δύο (μαζί με την Lidl) που δεν διοικούνται από την οικογένεια των ιδιοκτητών.Σκλαβενίτης, Μασούτης και My Market έχουν διοίκηση από τις οικογένειες Σκλαβενίτη, Μασούτη και Παντελιάδη που είναι και ιδιοκτήτες των εταιρείων.Ο Β.Σταύρου είναι επικεφαλής της εταιρείας και έχει απεναντί του τρείς ιδιοκτήτες , εξαιρούμε την Lidl η οποία έχει ένα ξεκάθαρο πανομοιότυπο μοντέλο hard discounter σε όλο τον κόσμο.Η διοίκηση από έναν ιδιοκτητη μια εταιρείας είναι εξαιρετική πρακτική γιατί σημαίνει ταχύτητα στις αποφάσεις, ευελιξία, ανάληψη ευθύνης χωρίς διασταγμούς και πολλά άλλα θετικά χαρακτηριστικά.

Αλλά έχει και σημαντικές αδυναμίες γιατί μπορεί να σημαίνει εσωστρέφεια, αρχή ενός ανδρός, έλλειμα συνέχειας και διαδοχής, “ατροφικό” μοντέλο στελέχωσης.Συνεπώς ο τρόπος διοίκησης μιας πολυεθνικής εταιρείας με τα χαρακτηριστικά μιας δομής και αποκεντρωμένων αποφάσεων μπορεί να είναι το μοντέλο διοίκησης που θα απαιτηθεί για ένα πιο σύνθετο μέλλον.

Κεφάλαια

Η ΑΒ Βασιλόπουλος παράγει κέρδη αλλά έχει και την δυνατότητα άντλησης επιπλέον κεφαλαίων εάν κρίνει σκόπιμο ότι είναι απαραίτητο να κάνει κάποια στρατηγική κίνηση εξαγοράς η άλλη κίνηση ανάπτυξης.Μόλις προχθές η εταιρεία πλειοδότησε και αγόρασε δύο ακίνητα που στεγάζουν super market της με τίμημα που εκτιμάται κοντά στα 6 εκ. ευρώ και αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα ότι η εταιρεία έχει την δυνατότητα όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε κινήσεις που θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα της.Σε αυτό το θέμα των κεφαλαίων πρέπει να αξιολογηθεί και το θέμα του δανεισμού του Σκλαβενίτη ο οποίος προφανώς μπορεί να τον εξυπηρετήσει αλλά είναι και ένα σημαντικό βάρος για την εταιρεία.

Εάν κριθεί συμφέρον και απαραίτητο θα μπορούσε λοιπόν η ΑΒ Βασιλόπουλος να καθορίσει τις εξελίξεις έχοντας μάλιστα την υποστήριξη του ομίλου Ahold Delhaize και να βρεθεί πολύ κοντά στα μεγέθη του Σκλαβενίτη η ακόμη και να τα ξεπεράσει.

Προφίλ και τύπος εταιρείας που θα επικρατήσει

Οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες super market στην Ελλάδα περιέχουν και έναν hard discounter, την Lidl η οποία είναι και Γερμανική εταιρεία.Εάν εξετάσουμε το προφίλ και τον τύπο της εταιρείας που θα επικρατήσει στην επόμενη πενταετία η Lidl θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ο πρώτος λόγος είναι οτι μάλλον πολύ δύσκολα ένας hard discounter μπορεί να γίνει πρώτη εταιρεία super market στην Ελλάδα. Και στην προηγούμενη δεκαετία με κρίση και μνημόνια που είναι η καλύτερη περίοδος για έναν hard discounter η Lidl ωφελήθηκε αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ο δεύτερος λόγος είναι το θέμα της ελληνικότητας που δεν μπορεί να ξεπεράσει.Παρά τις φιλότιμες και διαρκείς προσπάθειες της Lidl να παρουσιάσει ένα “φίλτρο ελληνικότητας” η να υποστηρίξει με πολλές ενέργειες την Ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι σχεδόν απίθανο να επικρατήσει στην Ελληνική αγορά.

Το προφίλ και ο τύπος της εταιρείας που θα επικρατήσει είναι ανάμεσα στον Σκλαβενίτη και την ΑΒ Βασιλόπουλος. Έχουν και οι δύο πολύ δυνατά χαρακτηριστικά αλλά και μερικές προσκλήσεις να αντιμετωπίσουν.Εάν η εποχή απαιτεί περισσότερο τιμή ο Σκλαβενίτης θα είναι πιο “μάχιμος” αλλά εάν η εποχή αξιολογεί περισσότερο ποικιλία και λίγο πιο premium προιόντα η ΑΒ Βασιλόπουλος θα είναι πιο κοντά.Αυτό φάνηκε τα πρώτα χρόνια της κρίσης στα οποία η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε δυσκολία να ανταπεξέλθει στην στροφή της αγοράς αλλά τελευταία έχει τοποθετηθεί σωστά και στο πεδίο προσφορών και αντίληψης για καλές τιμές.

Εικόνα

Ο Σκλαβενίτης και η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι δύο μάρκες που αγαπούν οι Έλληνες και έχουν το δικό τους πιστό κοινό αλλά και “κοινό” κοινό.Δηλαδή υπάρχουν αρκετοί πελάτες που με ευκολία αγοράζουν από την μια εταιρεία η την άλλη.Οι δύο αυτές εταιρείες είναι οι δύο top επιλογές.Και η εικόνα που έχουν και οι δύο εταιρείες είναι πολύ θετική.Υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνουν μια μεγαλύτερη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Είναι κοινώς γνωστό -χωρίς να έχουμε κάποια έρευνα στα χέρια μας- αλλά φαίνεται από την δημόσια συζήτηση πόσο έχει ωφελήσει τον Σκλαβενίτη η απόφαση του να μην ανοίγει Κυριακές.Αυτή η απόφαση έχει ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την αντίληψη-πραγματικότητα ότι οι εργαζόμενοι στον Σκλαβενίτη απολαμβάνουν σεβασμό από τους ιδιοκτήτες.Και αυτό είναι αλήθεια.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση η οποία είναι αλληλένδετη με την τοποθέτηση της στην αγορά.Πρέπει να παραμένει “μαζική αλλά να είναι και premium”.Η αντίληψη για τις τιμές λοιπόν ήταν μια πρόκληση που θα έπρεπε πάντα να διαχειρίζεται και να επικοινωνεί το μήνυμα για καλές τιμές χωρίς να χάνει το “και του πουλιού το γάλα” παλαιότερα και το “για ότι θέλεις να είσαι” σήμερα.

Και οι δύο εταιρείες λοιπόν έχουν μια πολύ θετική εικόνα και με διορθωτικές ενέργειες η καθεμία από αυτές διατηρεί το dna του νικητή που και οι δύο έχουν.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μα σειρά από παράγοντες που σκιαγραφούν την εικόνα της ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά αυτοί οι πέντε που παρατέθηκαν είναι αρκετοί και ουσιώδεις.

Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Σκλαβενίτης τώρα είναι στην πρώτη θέση με διαφορά περίπου 1 δισ. ευρώ πωλήσεις.Κανείς όμως επίσης δεν πρέπει να αγνοήσει ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει τα χαρακτηριστικά για να είναι πρώτη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.