02 Μάι 2024
READING

Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι με απόφαση δικαστηρίου

2 MIN READ

Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι με απόφαση δικαστηρίου

Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι με απόφαση δικαστηρίου

Η Uber έχασε μια κρίσιμη νομική διαμάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε την απόφαση ότι οι οδηγοί της πρέπει να καταχωρούνται ως εργαζόμενοι και όχι ως ανεξάρτητοι εργολάβοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε ομόφωνα για να απορρίψει την έφεση του Uber κατά της απόφασης. Η ετυμηγορία ολοκληρώνει μια σχεδόν πενταετή νομική μάχη μεταξύ της εταιρείας και μιας ομάδας πρώην οδηγών της, που ισχυρίζονται ότι ήταν εργαζόμενοι που δικαιούνται δικαιώματα απασχόλησης, όπως ελάχιστο μισθό, δώρα και άδειες.

Η Uber επιμένει ότι οι οδηγοί της είναι αυτοαπασχολούμενοι και ότι λειτουργεί περισσότερο ως «πρακτορείο» που τους συνδέει με επιβάτες μέσω μιας εφαρμογής. Η Uber θέλει να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομική ταξινόμηση των οδηγών της ως ανεξάρτητων εργολάβων, υποστηρίζοντας ότι οι οδηγοί προτιμούν αυτό το μοντέλο καθώς είναι πιο ευέλικτο – ωφελεί επίσης την Uber από την άποψη του κόστους.

Η υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει τη νομική διαμάχη της Uber με τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας, οι οποίες πέρυσι προσπάθησαν να επαναταξινομήσουν τους οδηγούς της Uber και υπηρεσιών όπως η Lyft ως υπαλλήλους, για να τους παράσχουν περισσότερη προστασία στην απασχόληση.
Η λογική της Uber και των υπολοίπων εταιρειών εφαρμόζουν την gig economy, η οποία δεν αποδίδεται ακριβώς στα ελληνικά αλλά σε γενικές γραμμές αναφέρεται συχνά και ως η «οικονομία της πλατφόρμας», καθώς αφορά τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μόνιμοι, αλλά ούτε και μερικής απασχόλησης.
Και το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.Αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη στην καινοτόμα δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος μακριά από τη χρήση της εργασίας του λεγόμενου gig μοντέλου.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.