02 Μάι 2024
READING

Η βιωσιμότητα αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία

4 MIN READ

Η βιωσιμότητα αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία

Η βιωσιμότητα αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία

Η Volvo κινείται με γοργούς ρυθμούς πετυχαίνοντας ισχυρό χτύπημα στους ανταγωνιστές της όπως η General Motors, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ανέφερε ότι θα μετατρέψει ολόκληρη τη σειρά των οχημάτων της σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μέχρι το 2030 και δεν θα πωλεί πλέον αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η δήλωση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας γίνεται αντιληπτή ως μία σημαντική προσπάθεια μιας παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας να σπάσει τους δεσμούς της με το παρελθόν των ορυκτών καυσίμων. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο και αυξάνει την πίεση που ασκείται στις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, ούτως ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία των αυτοκινήτων κινείται προς την ηλεκτροδότηση εδώ και χρόνια, αλλά η μετατόπιση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη τον τελευταίο καιρό, γεγονός που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις επιπτώσεις της πανδημίας. Η εκλογή του προέδρου Μπάιντεν, μαζί με τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έχουν αυξήσει τις προσδοκίες των καταναλωτών οι οποίοι αναμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις πρωτοβουλίες οι οποίες βοήθησαν ούτως ώστε να γίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής αγοράς κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Μπορεί κάποτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να καυχούνταν για την ιπποδύναμη και την επιτάχυνση των οχημάτων τους, αλλά πλέον συναγωνίζονται στο πεδίο της βιωσιμότητας . Η  General Motors δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα στρέψει όλα τα μοντέλα της στο μοντέλο της ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2035, ενώ η Ford δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποσύρει πλήρως τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα από την Ευρώπη ξεκινώντας από το 2030 και η  Jaguar έδωσε μία παρόμοια υπόσχεση για τα πολυτελή οχήματα της.

Φυσικά, τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων, αλλά στην Ευρώπη οι πωλήσεις αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, φτάνοντας περίπου τα 730.000 οχήματα, σύμφωνα με την Schmidt Automotive Research, ενώ οι πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων υποχώρησαν σημαντικά.

Βέβαια, η BMW, η Audi και η Mercedes-Benz και οι άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που στοχεύουν τους ίδιους εύπορους αγοραστές με τη Volvo, δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνίες λήξης για τα μοντέλα εσωτερικής καύσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να φοβούνται ακόμα την σημαντική απώλεια των αγοραστών των βενζινοκίνητων οχημάτων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εταιρείες δεν επενδύουν πλέον σε μεγάλο βαθμό στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και σπεύδουν να παράγουν οχήματα που μπορούν να ανταγωνιστούν τα ηλεκτρικά μοντέλα της Tesla. Η Volkswagen θα αρχίσει να πωλεί το  ID.4 SUV ηλεκτροκίνητο μοντέλο της στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος για περίπου 40.000 δολάρια.

Η Volvo, η οποία ανήκει στην Geely Holding της Κίνας,  είχε σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους μεγαλύτερους αντιπάλους της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, όλα τα μοντέλα που πωλεί η εταιρεία στην Ευρώπη είναι είτε υβριδικά είτε λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρίες.

Ωστόσο, μερικά από τα Volvo ανήκουν στην κατηγορία των ήπιων υβριδικών μοντέλων, τα οποία διαθέτουν μεν ηλεκτρικό κινητήρα που βοηθά τον βενζινοκινητήρα αλλά δεν είναι σε θέση να λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρία. Τα υβριδικά, προσφέρουν μεν καλύτερη οικονομία καυσίμου σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, αλλά δεν θεωρούνται πολύ καλύτερα για το κλίμα ή για την ποιότητα του αστικού αέρα εάν οι οδηγοί δεν χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές ικανότητες όπως πρέπει.

Έτσι, μέχρι το 2030, η Volvo θα καταργήσει-σύμφωνα με τις δηλώσεις της- σταδιακά οποιοδήποτε αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών μοντέλων της.

Παράλληλα, ακόμα μία καινοτομία που θα εισάγει η εταιρεία σε σχέση με τις παραδοσιακές πρακτικές των αυτοκινητοβιομηχανιών, είναι ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volvo θα πωλούνται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Οι αντιπρόσωποι θα εξακολουθούν να προσφέρουν test-drives, αλλά η παραγγελία θα γίνεται αποκλειστικά στο διαδίκτυο και οι τιμές θα είναι προκαθορισμένες.

Επιπλέον, η Volvo αναγνώρισε ότι η σημαντική ώθηση προς την ηλεκτροκίνηση, εν μέρει, αποδίδεται στην πίεση των κυβερνήσεων, πολλές από τις οποίες ανακοίνωσαν απαγορεύσεις και περιορισμούς στις μηχανές εσωτερικής καύσης, οι οποίοι θα εφαρμοστούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ακόμη, στην Ευρώπη πολλοί δήμοι σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα από τα κέντρα των πόλεων λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του αέρα.

Η απόφαση να μετατρέψει όλα τα οχήματα της σε ηλεκτρικά εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Volvo, η οποία διαθέτει μόνο ένα τέτοιο αυτοκίνητο στην αγορά έως στιγμής, αλλά η εταιρεία διαθέτει ακόμη περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα που πρόκειται να αναπτυχθούν.

Τέλος, πολλά στοιχεία της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση και μελέτη. Ωστόσο, η επιστήμη των μπαταριών εξελίσσεται γρήγορα και δεν είναι σαφές ποιος συνδυασμός υλικών θα επικρατήσει. Παράλληλα, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι ακόμα εξαιρετικά κερδοφόρα για τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των μπαταριών και οι σταθμοί φόρτισης εξακολουθούν να είναι λίγοι και μακριά σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά αυτά τα ζητήματα πρόκειται να λυθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.