30 Απρ 2024
READING

Η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγει νέες ευκαιρίες για καινοτομία στο λιανικό εμπόριο

5 MIN READ

Η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγει νέες ευκαιρίες για καινοτομία στο λιανικό εμπόριο

Η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγει νέες ευκαιρίες για καινοτομία στο λιανικό εμπόριο

Ένας από τους πολλούς τρόπους που έχει αλλάξει η ζωή μας από την αρχή της πανδημίας COVID-19 είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν.Η παραμονή στο σπίτι  επιτάχυνε την τάση για αγορές μέσω διαδικτύου ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας αμφισβήτησαν πολλούς εμπόρους λιανικής καθώς η τάση για εξατομικευμένες, συναρπαστικές εμπειρίες πελατών προκάλεσε δυσκολίες σε πολλούς από αυτούς.

Άλλες εταιρείες όμως, όπως παραδείγματα εμπορικών σημάτων ομορφιάς και μόδας, η L’Oreal και η Pandora που μετατρέπονται με την χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και αποκτούν έναν νέο τρόπο για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να δοκιμάσουν καλλυντικά, κοσμήματα ή ενδύματα.

Μέσα σε ένα χρόνο, η ιδέα της χρήσης τεχνολογίας AR για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του πελάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσαν να αισθανθεί σε ένα φυσικό κατάστημα έχει γίνει mainstream. Και αυτό αρέσει στους καταναλωτές. Σε μια πρόσφατη μελέτη του thinkmobiles.com, το 71% των αγοραστών είπε ότι θα ψώνιζαν πιο συχνά αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν AR, ενώ το 40% θα σκέφτονταν να πληρώσουν περισσότερα αν μπορούσαν να εξετάσουν ένα προϊόν μέσω AR.

Ωστόσο, οι πολύτιμες περιπτώσεις χρήσης της AR επεκτείνονται επίσης πολύ βαθύτερα στις δραστηριότητες των λιανοπωλητών. Η καινοτομία με συσκευές smartphone με δυνατότητα AR και εφαρμογές αυτόματης σάρωσης μόλις ξεκίνησε. Με την ενσωμάτωσή τους στις λειτουργίες και τις διαδικασίες ενός λιανοπωλητή, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε βασικές πληροφορίες προϊόντων και δεδομένα αποθεμάτων μέσω λειτουργιών AR.

Ακολουθεί μια σύντομη αναλυτική περιγραφή ορισμένων ειδικών περιπτώσεων χρήσης όπου η τεχνολογία AR θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικός καταλύτης  για τις επιχειρήσεις λιανικής και να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών.

Η AR μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες διαχείρισης προϊόντων και αποθεμάτων
Καθώς ο έλεγχος των προϊόντων και των πληροφοριών για τα αποθέματα είναι ένα σημαντικό σημείο για τους εργαζόμενους λιανικής εδώ είναι απαραίτητη μια εφαρμογή έξυπνης σάρωσης με AR. Ένα απλό σκανάρισμα του τηλεφώνου στο ράφι μπορεί να αποκαλύψει βασικές πληροφορίες μέσω της χρήσης AR. Οι προσφορές και τα κουπόνια ενημερώνονται γρήγορα σε κεντρικό επίπεδο, επιτρέποντας στο προσωπικό να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το marketing στο κατάστημα και να αντιδρά πιο γρήγορα σε αυτό που συμβαίνει στο στο φυσικό περιβάλλον.

Για τους αγοραστές, η ανάγκη να επιλέξουν ένα προϊόν και να ελέγξουν τις διατροφικές πληροφορίες (όπως είδη χωρίς ζάχαρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) μπορεί να είναι μια δουλειά για ορισμένους. Η δυνατότητα χρήσης AR για να δουν μοναδικά χαρακτηριστικά προϊόντων όπως κριτικές, βαθμολογίες, προδιαγραφές, εκπτώσεις και κουπόνια.

Απευθείας αγορά

Με την χρήση αυτής της τεχνολογίας οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν απευθείας αυτό που βλέπουν στο κινητό τους και σε κάποιες περιπτώσεις να το δοκιμάσουν πριν το επιλέξουν.Η προβολή των προϊόντων με αυτό τον τρόπο είναι συναρπαστική καθώς οι αγοραστές μπορούν να δουν πάρα πολλές πληροφορίες στο κινητό τους που δεν θα μπορούσαν με άλλο τρόπο να έχουν πρόσβαση σε αυτές.Μάλιστα η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή η σύνδεση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος.

Επαλήθευση τιμής και τοποθεσία προϊόντος

Οι υπάλληλοι λιανικής μπορούν να χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές AR για την αποτελεσματική διόρθωση σφαλμάτων τιμών και την αναδιάταξη προϊόντων που έχουν τοποθετηθεί σε λάθος θέση. Το προσωπικό του καταστήματος μπορεί να συγκρίνει γρήγορα δεδομένα προϊόντων με ετικέτες πραγματικών τιμών.Με μια εφαρμογή για κινητά με δυνατότητα σάρωσης γραμμωτού κώδικα, οι υπάλληλοι μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα και εύκολα αντικείμενα με βάση προκαθορισμένα κριτήρια. Αυτή η λειτουργικότητα είναι ανεκτίμητη για τις υπηρεσίες Click & Collect, όπου ένας υπάλληλος σαρώνει τον γραμμωτό κώδικα από την απόδειξη του πελάτη και, στη συνέχεια, εντοπίζει τη σωστή παραγγελία μέσω «αναζήτησης και εύρεσης» στην αποθήκη.

Επιλογή παραγγελίας στο κατάστημα

Το προσωπικό στα καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία AR για να βρει γρήγορα και απρόσκοπτα τα σωστά προϊόντα για τους πελάτες με ένα μόνο άγγιγμα στα smartphone τους. Αυτό επιτρέπει στους εργαζόμενους να βρίσκουν τα σωστά είδη των πελατών πολύ πιο γρήγορα ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Αποστολή & παραλαβή

Χρησιμοποιώντας smartphone που είναι ενεργοποιημένα με λογισμικό AR, το προσωπικό της αποθήκης μπορεί αμέσως να εντοπίσει και να συλλέξει παραγγελίες μέσω μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής. Αυτό παρέχει μια πιο αποτελεσματική προσπάθεια αποστολής και παραλαβής. Αυτές οι διαισθητικές λύσεις διαχείρισης λιανικής δεν απαιτούν εκπαίδευση για γρήγορη υλοποίηση σε όλες τις ομάδες λιανικής.

Διαχείριση αποθεμάτων και απογραφής

Χρησιμοποιώντας AR εντός εφαρμογής, οι υπάλληλοι λιανικής μπορούν να καταγράψουν τους γραμμωτούς κωδικούς πολλών προϊόντων με μία σάρωση. Στη συνέχεια, μπορούν να δουν πληροφορίες αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη της συσκευής. Αυτός ο τύπος βελτίωσης της αποτελεσματικότητας αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει το κόστος που συνεπάγεται η διαχείριση του αποθέματος καταστημάτων.

Εκτός από την αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες του καταστήματος, η προσθήκη AR σε μια εφαρμογή αυτόματης σάρωσης για κινητά μπορεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύσει την εμπειρία του πελάτη, και στους υπαλλήλους εύκολα να παρέχουν μια πιο εξατομικευμένη και “καθηλωτική εμπειρία” στους αγοραστές. Αυτό ανοίγει ακόμη μια ευρύτερη γκάμα περιπτώσεων χρήσης για τις οποίες είναι μόλις η αρχή αλλά ήδη πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν την επαυξημένη πραγματικότητα μεταξύ αυτών τα Zara και η Nike.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.