02 Μάι 2024
READING

Έρευνα του Wisdrop | Πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το περιβάλλον σήμερα;

2 MIN READ

Έρευνα του Wisdrop | Πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το περιβάλλον σήμερα;

Έρευνα του Wisdrop | Πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το περιβάλλον σήμερα;

Ενώ ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ανησυχία για το περιβάλλον και σχεδόν όλοι (9 στους 10) θεωρούν ότι είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την προστασία του, μόλις ένας στους δέκα καταλήγει να κάνει κάτι στην πράξη.

Η ευκολία παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινητοποίησης (πχ. σχετικά με την ανακύκλωση),αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως η συμπεριφορά μας επηρεάζει τη στάση μας και όχι το αντίθετο. Με άλλα λόγια, δεν ανακυκλώνουμε επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, αλλά απολογιστικά και εφόσον διαμορφώσουμε την συνήθεια της ανακύκλωσης, υιοθετούμε και την ανάλογη στάση απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να ταιριάζει με την συμπεριφορά μας. Το κλειδί λοιπόν για την ενίσχυση αυτής της τάσης δεν είναι τα επιπλέον κίνητρα (πχ. χρηματική ανταπόδοση), αλλά η παραπάνω ευκολία (πχ. περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης).

Στην έρευνα εντοπίστηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα διάφορα δημογραφικά κοινά (πχ. οι γυναίκες φαίνεται να ανησυχούν και να τις απασχολεί περισσότερο), ενώ προέκυψαν και 4 ξεχωριστά προφίλ:

Doers (12%). Είναι αυτοί που δεν μένουν στα λόγια, αλλά κάνουν ουσιαστικές ενέργειες προκειμένου να προστατέψουν το περιβάλλον (εθελοντικές δράσεις, αλλαγή διατροφής, ανακύκλωση, κτλ.).

Considerers (42%): Είναι αυτοί που δηλώνουν ότι νοιάζονται για το περιβάλλον, αλλά στην ουσία δεν έχουν αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά τους.

Thinkers (36%): Η προστασία του περιβάλλοντος δεν τους έχει απασχολήσει ιδιαίτερα.

Indifferent (10%): Είναι αυτοί που δεν νοιάζονται καθόλου και το δηλώνουν.

Στην ίδια έρευνα αξιολογήθηκαν δεκάδες μάρκες/εταιρίες από 6 διαφορετικούς κλάδους (Retailers, εταιρίες Ενέργειας, FMCG, Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρίες καυσίμων και πετρελαίου και Υπηρεσίες) όσον αφορά στην συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και παρακάτω παρουσιάζονται οι 20 κορυφαίες.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η γενική κατάταξη κάθε μάρκας/εταιρίας, η βαθμολογία της από το σύνολο του δείγματος, ο κλάδος στον οποίον ανήκει, καθώς και η κατάταξη της σύμφωνα με τη βαθμολογία που της δίνουν οι Doers, το κοινό με την μεγαλύτερη εμπλοκή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η έρευνα Sustainability πραγματοποιήθηκε online σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 800+ ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021 και είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για τους συνδρομητές του Wisdrop. To Wisdrop είναι μια συνδρομητική υπηρεσία η οποία προσφέρει ολιστική γνώση του καταναλωτή, παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς του μέσα από νέες ποσοτικές έρευνες κάθε βδομάδα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.wisdrop.com.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.