03 Μάι 2024
READING

Η Lego είχε κέρδη ρεκόρ το 2020 και σχεδιάζει να γίνει “πράσινη”

3 MIN READ

Η Lego είχε κέρδη ρεκόρ το 2020 και σχεδιάζει να γίνει “πράσινη”

Η Lego είχε κέρδη ρεκόρ το 2020 και σχεδιάζει να γίνει “πράσινη”

Η δανέζικη Lego, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες παιχνιδιών, κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ το 2020, μια χρονιά κατά την οποία πολλές οικογένειες κλεισμένες στο σπίτι λόγω της καραντίνας ασχολήθηκαν με τα διάσημα τουβλάκια.

Η Lego, που δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ανακοίνωσε αύξηση κατά 19% των καθαρών της κερδών για το 2020 στα 1,3 δισεκ. ευρώ, τα υψηλότερα που έχει καταγράψει στην ιστορία της.Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 13% και ο όμιλος είπε ότι αυξήθηκε το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, παρά την πανδημία που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα και το Μεξικό, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος αποστολής.Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, κυρίως χάρη στην ενίσχυση του διαδικτυακού εμπορίου και τον διπλασιασμό των επισκέψεων στην ιστοσελίδα της Lego, παράλληλα με το άνοιγμα 134 νέων καταστημάτων, 91 εκ των οποίων στην Κίνα, όπου η Lego σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της.

Παρά την άνθηση των διαδικτυακών πωλήσεων, ο όμιλος που εδρεύει στο Μπίλουντ στη δυτική Δανία σχεδιάζει να ανοίξει το 2021 επιπλέον 120 καταστήματα, εκ των οποίων τα 80 στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε.Εκτός από τα κλασικά προϊόντα, που παραμένουν μεταξύ των ευπώλητων, η Lego βασίζεται επίσης σε ψηφιακές και διαδραστικές εμπειρίες με παιχνίδια που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο.

Η στρατηγική της Lego βασίζεται στο εύρημα ότι ο τελευταίος χρόνος απέδειξε τη σημασία της δημιουργίας μιας ευέλικτης, ανταποκρινόμενης επιχείρησης πάνω σε ισχυρές ψηφιακές βάσεις αλλά οι άνθρωποι αναζητούν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με το brand μέσω των φυσικών καταστημάτων οπότε θα συνεχίσει να επενδύει για να επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμα λιανικής.Και η στρατηγική αυτή προσέγγιση ενισχύει την μάρκα δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο σε όλα τα κανάλια.

Η εταιρεία που κατασκευάζει τα δημοφιλή τουβλάκια, είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, νωρίτερα από τον αρχικό της προγραμματισμό.Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια παιχνιδιών της Ευρώπης, θα προσπαθήσει να σταματήσει τη χρήση πλαστικής σακούλας στα κουτιά που περιέχουν τουβλάκια, πριν από την αρχική προθεσμία του 2025.

Πρόκειται για τμήμα ενός τεράστιου έργου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων υλικών για τους σχεδόν 100.000 τόνους πλαστικών τούβλων που παράγει η Lego κάθε χρόνο.Προς το παρόν, η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες «πηγαίνει καλά παρόλο που βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμής.Είναι μια μακρά διαδικασία με προσαρμογές σε πολλά μηχανήματα στα εργοστάσια αλλά προχωράει καλά, και το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι είναι εντός προγραμματισμού.
Η Lego θέλει τελικά να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά  στα θρυλικά τουβλάκια που την έχουν καταστήσει σε μία από τις πιο γνωστές μάρκες στον κόσμο.Η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα 100 ατόμων που έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη των «πράσινων» παιχνιδιών της και πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν που μπορεί να βάλει στα ράφια των καταστημάτων, έως το 2030.

Μέχρι τότε, τα πολύχρωμα τουβλάκια της Lego θα κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά, όπως ζαχαροκάλαμο. Αλλά αυτή η μετάβαση είναι πολύ, πολύ πιο περίπλοκη από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.Η εταιρεία διέθεσε 400 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει πράσινη, αν και τα χρήματα δεν είναι αυτό που την ανησυχεί.

Θέλει να αναπτύξει ένα προϊόν που να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν τώρα τα τουβλάκια το οποίο πρέπει να είναι ανθεκτικό και να διαρκεί πολλά, πολλά χρόνια. Πρέπει να είναι ασφαλές, ώστε να μην γίνεται αιχμηρό εάν σπάσει. Πρέπει επίσης να αντέχει σε διαφορετικές θερμοκρασίες, να  είναι χημικά ασφαλές.Στο μεταξύ, η εταιρεία προσπαθεί να παραμείνει ελκυστική και στη νέα γενιά παιδιών, που μεγαλώνουν σε μεγάλο βαθμό με εικονικές μορφές ψυχαγωγίας και τα μικρότερα παιδιά ενδιαφέρονται για την πράσινη μετάβαση και τη βιωσιμότητα.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.