02 Μάι 2024
READING

Το Uber εγγυείται σε 70.000 οδηγούς τον κατώτατο μισθό και άλλα προνόμια

3 MIN READ

Το Uber εγγυείται σε 70.000 οδηγούς τον κατώτατο μισθό και άλλα προνόμια

Το Uber εγγυείται σε 70.000 οδηγούς τον κατώτατο μισθό και άλλα προνόμια

Το Uber έλαβε πλέον την απόφαση-ορόσημο να εγγυηθεί σε όλους τους 70.000 οδηγούς του τον κατώτατο μισθό, αμοιβές των διακοπών και την δυνατότητα σύνταξης και αυτή είναι μια κίνηση που πρόκειται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα όλον τον τομέα της  gig οικονομίας.Το Uber, η πρωτοπόρα εταιρεία του μοντέλου της gig-economy στο οποίο βασίζονται πολλές αντίπαλες επιχειρήσεις όπως η Deliveroo και η Amazon Flex, ανακοίνωσε ότι θα κατηγοριοποιήσει όλους τους οδηγούς του Ηνωμένου Βασιλείου ως κανονικούς εργαζόμενους από σήμερα.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο αποφάνθηκε υπέρ μιας ομάδας οδηγών σε ένα δικαστήριο τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να οι οδηγοί της εταιρείας να χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι και όχι ως αυτοαπασχολούμενοι από τη στιγμή που συνδέονται στην εφαρμογή.

Το Uber υποστήριζε έως στιγμής ότι η εταιρεία ήταν απλώς ένας μεσάζοντας και ότι οι οδηγοί λειτουργούσαν ως αυτοαπασχολούμενοι. Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση και οι νομικές προκλήσεις σε διάφορες αγορές ενθάρρυναν μια έντονη στροφή στην πολιτική της.

Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί θα ταξινομούνται τώρα ως εργαζόμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουν και πάλι τα ίδια οφέλη με τους υπαλλήλους των άλλων τομέων, αλλά θα δικαιούνται τον ελάχιστο κατώτατο μισθό ανά ώρα εργασίας, δεκαπενθήμερη αμειβόμενη άδεια διακοπών με βάση το 12% των αποδοχών τους και πρόσβαση σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Uber Eats έχει γίνει ο σημαντικότερος πόρος εσόδων για την εταιρεία χάρη στην έκρηξη των υπηρεσιών παράδοσης και αποστολής προϊόντων που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι. Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι μεταφορείς του Uber Eats θα απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σύντομα σε αποτελέσματα-ντόμινο σε ολόκληρη την οικονομία gig, καθώς κρίνεται πιθανό ότι θα υπάρξουν κι άλλοι φορείς που θα αναγκαστούν τώρα να επανεκτιμήσουν το καθεστώς απασχόλησης των οδηγών στους οποίους βασίστηκαν για να αναπτύξουν προσοδοφόρες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υπηρεσίες όπως το Uber Eats και το Deliveroo αποτελούν πλέον τις κορυφαίες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου , αφού αγωνίστηκαν σκληρά για να επεκτείνουν τις υπηρεσίες παράδοσης αρκετά γρήγορα ώστε να ταιριάζουν με τη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Deliveroo, το οποίο υποστηρίζεται τώρα από την Amazon, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την IPO στο Λονδίνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, αλλά αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το μοντέλο λειτουργίας της, καθώς οι εργαζόμενοι της gig οικονομίας σε ολόκληρο τον τομέα θα αισθάνονται πλέον μεγαλύτερη ανάγκη να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους.Η Uber έπρεπε να δεχτεί την πίεση των δικαστικών αποφάσεων και της κοινής γνώμης για να αποδώσει στους εργαζομένους της τα προνόμιά τους, αλλά τελικά συμφώνησε να ακολουθήσει την απόφαση των δικαστηρίων και να αντιμετωπίσει τους οδηγούς της ως εργαζόμενους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.