03 Μάι 2024
READING

Πόσο vegan είναι η γενιά Z;

3 MIN READ

Πόσο vegan είναι η γενιά Z;

Πόσο vegan είναι η γενιά Z;

Το φαλάφελ και το χούμους είναι η πρώτη επιλογή ενός vegan καταναλωτή αφού είναι ένα ιστορικό τρόφιμο που προωθείται τον 21ο αιώνα λόγω των ποιοτικών και vegan συστατικών του. Η στάση πολλών ανθρώπων απέναντι στην κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. 

Η τάση πολλών ανθρώπων για αλλαγή της διατροφής τους έχει αυξηθεί, καθώς πολλοί άνθρωποι γίνονται vegan προκειμένου να αντιμετωπίσουν και ενδεχομένως να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ζώων. Η μη κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων (ή η μείωση των δύο) είναι απαραίτητη, καθώς έτσι βελτιώνεται η προσωπική υγεία, η κλιματική αλλαγή, η ευεξία και η σύνδεση με τον πολιτισμό. 

Ωστόσο πόσοι νέοι ακολουθούν αυτά τα είδη διατροφικών συνηθειών; 

Η έρευνα National Youth Trends διαπίστωσε ότι μόνο το 48,1% της γενιάς Z δηλώνει οτι καταναλώνει κρέας στην Αγγλία. Εκτός από ένα επιπλέον 2,4% που ακολουθεί θρησκευτικές δίαιτες, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους νέους γνωρίζουν σε κάποιο βαθμό τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Παρακάτω αναλύονται μερικά στατιστικά στοιχεία. 

Καταναλωτές κρέατος 48,1%

Στην σημερινή εποχή ο περισσότερος κόσμος τείνει να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αναφορά στο ότι η κατανάλωση μηδενικών ζωικών προϊόντων είναι ο κανόνας, ωστόσο πλέον οι άνθρωποι σκέφτονται πολύ περισσότερο για τις συνέπειες που έχει η υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Όπως δείχνουν τα άλλα στατιστικά στοιχεία, αυτό επηρεάζει τις μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες της γενιάς Z. Ωστόσο, η κατανάλωση φυτικής διατροφής δεν είναι δυνατή για μερικούς ανθρώπους, είτε πρόκειται για λόγους υγείας, θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς.

Καταναλωτές ψαριών ως υποκατάστατο του κρέατος (4,2%) και προσπάθεια ελαχιστοποίησης κατανάλωσης κρέατος (28,3%)

Από τη δημοσίευση ταινιών ντοκιμαντέρ όπως το Cowspiracy, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχει λάβει περισσότερες γνώσεις σχετικά με το ότι η γεωργική μας βιομηχανία είναι μία από τις κύριες αιτίες της αλλαγής του κλίματος στον κόσμο. Ως εκ τούτου, το κίνημα του περιβαλλοντισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν ή κόβουν το κρέας. Ως εκ τούτου, βλέπουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα νέων να υιοθετούν πιο συνειδητές προσεγγίσεις όπως το να τρώνε ψάρια αντί για κρέας ή να τρώνε λιγότερο κρέας και ζωικά προϊόντα.

Καταναλωτές σχολαστικής δίαιτας 

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις Δυτικές κοινωνίες ακολουθούν μια σχολαστική διατροφή. Πιο συγκεκριμένα μερικοί από αυτούς καταναλώνουν φαγητά χωρίς να προέρχονται από ζώα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η κατανάλωση κρέατος είναι μερικές φορές μέρος της θρησκείας ή του πολιτισμού ενός ατόμου. Επομένως, μερικές φορές η επιλογή να τρώμε κρέας ή όχι δεν είναι απλώς μια στάθμιση μεταξύ των ηθικών επιπτώσεων, αλλά μάλλον κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό. 

Vegeterian (11,5%) και Vegan (5,4%) 

Υπάρχουν πολλά στατιστικά στοιχεία που κυκλοφορούν γύρω από τον αριθμό των ατόμων που ακολουθούν δίαιτες για χορτοφάγους. Η χορτοφαγική κοινότητα εκτιμά ότι το 2-3% του τρέχοντος πληθυσμού στον Δυτικό κόσμο ακολουθεί αυστηρά τον vegan και τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Μπορούμε λοιπόν να δούμε, ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η γενιά Z συνεχίζει να υιοθετεί τον vegan και τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Συγκρίνοντας τα ευρήματά με αυτά της χορτοφαγικής κοινωνίας αποδεικνύεται πως οι νέοι έχουν 6 φορές έως 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.