29 Απρ 2024
READING

Η Samsung μετατρέπει τα παλιά κινητά σε έξυπνες οικιακές συσκευές

4 MIN READ

Η Samsung μετατρέπει τα παλιά κινητά σε έξυπνες οικιακές συσκευές

Η Samsung μετατρέπει τα παλιά κινητά σε έξυπνες οικιακές συσκευές

Χάρη στην ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας οι καταναλωτές αναβαθμίζουν όλο και πιο συχνά τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων να εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια περιβαλλοντική πρόκληση. Παρόλο που βλέπουμε κάθε χρόνο μια αναβάθμιση στις ηλεκτρονικές συσκευές, ορισμένες από αυτές ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι απολύτως χρήσιμες, ωστόσο επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την αναβάθμιση, όταν ένας χρήστης αναβαθμίζει τις πιο πρόσφατες συσκευές, τα “παλιά” gadget αφήνονται σε ένα συρτάρι ή ακόμα χειρότερα καταλήγουν σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. 

Η Samsung λοιπόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με το Galaxy Upcycling at Home. Ειδικότερα, αυτό είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο ενσωματώνεται στην έκδοση beta και επιτρέπει στους κατόχους smartphone Galaxy να κατεβάσουν ένα απλό λογισμικό και να επαναχρησιμοποιήσουν τις παλιές τους συσκευές ως έξυπνα οικιακά αντικείμενα. 

Τα smartphones σήμερα είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από εξελιγμένους αισθητήρες, με πολλούς από τους ίδιους να χρησιμοποιούνται σε έξυπνες οικιακές συσκευές όπως κάμερες ασφαλείας και οθόνες για να βλέπουν οι γονείς τα μωρά τους. Η Samsung αποφάσισε ότι αντί να αγοράσει ένα από αυτά τα προϊόντα και να δημιουργήσει περισσότερα απόβλητα, μπορεί να μετατρέψει τα παλιά κινητά σε έξυπνες οικιακές συσκευές. 

Μέσω της εφαρμογής SmartThings της εταιρείας, η Samsung δίνει στους ιδιοκτήτες δύο αρχικούς τρόπους προκειμένου να επαναχρησιμοποιήσουν τα παλιά τους τηλέφωνα. Με τα ενσωματωμένα μικρόφωνα, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν τα τηλέφωνά τους σε αισθητήρες ήχου που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύουν διαφορετικούς θορύβους, όπως ένα μωρό που κλαίει ή ένα σκυλί που γαβγίζει. Οι χρήστες επιλέγουν συγκεκριμένους ήχους για ακρόαση και μόλις το τηλέφωνο αντιληφθεί κάποιον ήχο, τότε κάνει μια σύντομη εγγραφή η οποία αποστέλλεται στο κινητό του χρήστη.

Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα φωτισμού περιβάλλοντος ενός τηλεφώνου, η συσκευή μπορεί επίσης να επανατοποθετηθεί για να μετρήσει το επίπεδο φωτεινότητας σε ένα δωμάτιο και να ενεργοποιήσει αυτόματα τα φώτα ή μια τηλεόραση καθώς ο ήλιος δύει και ένα δωμάτιο γίνεται πιο σκοτεινό. 

Φαίνεται πως το Galaxy Upcycling at Home επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να επαναχρησιμοποιήσουν τις παλιές τους συσκευές σε χρήσιμα εργαλεία, επιτρέποντας τόσο στη Samsung όσο και στους χρήστες να έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε σωστά τους υπάρχοντες πόρους, καθώς το κλειδί για την αναβάθμιση είναι να βρεθούν λύσεις που μεταμορφώνουν την παλιά τεχνολογία σε κάτι νέο προσθέτοντας αξία.

Η Samsung αναφέρει πως το Galaxy Upcycling at Home είναι διαθέσιμο σήμερα στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κορέα σε όλα τα τηλέφωνα σειράς S, Note και Z που κυκλοφόρησαν από το 2018, δηλαδή τα Galaxy S9 και Note 9. Φαίνεται πως στο μέλλον όμως θα αρχίσουν να υποστηρίζονται και περισσότερες συσκευές. 

Ενώ εταιρείες όπως η Apple έχουν προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης και τη χρήση ανακυκλωμένων μετάλλων σε νέες συσκευές, η κυκλική οικονομία επισκευής και επανατοποθέτησης υπαρχουσών συσκευών θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον, επειδή η ανακύκλωση απαιτεί τη διάσπαση συσκευών σε μέρη, τα οποία χρησιμοποιούν ενέργεια που θα μπορούσε να εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου.

Το κίνημα «δικαίωμα επισκευής» βοήθησε ορισμένες εταιρείες όπως την Apple να δημιουργούν συσκευές οι οποίες θα είναι πιο εύκολες στην επιδιόρθωση και την αναβάθμιση, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κρατούν την ίδια συσκευή για περισσότερο χρονικό διάστημα πριν αγοράσουν νέες. Οι συσκευές της Apple έχουν γίνει όλο και πιο δύσκολο να επισκευαστούν με την πάροδο των χρόνων καθώς τα καταστήματα επισκευής πρέπει να ακολουθήσουν μια αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης προκειμένου να λάβουν προμήθειες απαραίτητων ανταλλακτικών και εγχειριδίων. Η Apple δήλωσε ότι η ασφάλεια και η προστασία των συσκευών είναι λόγοι για τους οποίους οι κανονικοί χρήστες δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τα MacBook τους.

Επομένως, το Galaxy Upcycling at Home είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Samsung για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας μειώνοντας τα απόβλητα και ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να στοχεύουν σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Φαίνεται πως θα χρειαστούν περαιτέρω βελτιώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική ουδετερότητα άνθρακα, όπως η κατασκευή νέων συσκευών με πλήρως ανακυκλωμένα υλικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.