02 Μάι 2024
READING

Παράδοση στα 10 λεπτά είναι το νέο στοίχημα για τις εταιρείες delivery

3 MIN READ

Παράδοση στα 10 λεπτά είναι το νέο στοίχημα για τις εταιρείες delivery

Παράδοση στα 10 λεπτά είναι το νέο στοίχημα για τις εταιρείες delivery

Μια νέα κατηγορία νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ευρώπη ανταγωνίζεται τον χρόνο για να παραδώσει τα είδη super market σε μόλις 10 λεπτά, τροφοδοτούμενη από επενδύσεις επιχειρηματιών και μια αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Το Getir της Τουρκίας, το Gorillas της Γερμανίας και το Dija της Βρετανίας είναι μερικές από τις εφαρμογές που υπόσχονται στους χρήστες παράδοση 10 λεπτών. Είναι μια ολοένα και πιο πολυσύχναστη αγορά με πολλούς νεοεισερχόμενους που προσπαθούν να αποκτήσουν ισχυρή θέση στις τοπικές αγορές.

Η Dija, η οποία δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση τον Δεκέμβριο. Τόσο η Getir όσο και η Gorillas εισήλθαν στην αγορα του Λονδίνου νωρίτερα αυτό το έτος.

Αυτές οι εταιρείες λειτουργούν αυτό που είναι γνωστό ως «dark stores», κέντρα εκπλήρωσης που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν διαδικτυακές παραγγελίες και όχι να εξυπηρετούν τους πελάτες αυτοπροσώπως. Οι Dija και Gorillas προσλαμβάνουν ταχυμεταφορείς τους, αντί να βασίζονται σε “συνεργάτες” όπως η Deliveroo και άλλοι.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία και επενδύουν αρκετά χρήματα με αποτέλεσμα οι εταιρείες παράδοσης που να έχουν συγκεντρώσει περίπου 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας εύκολα τα 687 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν το 2020.

Και οι προσφορές γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο η Getir όσο και η Gorillas αναζητούν σε νέους γύρους επενδύσεων τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, που θα οδηγήσει σε αποτίμηση αξίας 7 δισεκατομμύρια και 6 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι επενδυτές συρρέουν στην αγορά παράδοσης τροφίμων. Εφαρμογές παράδοσης φαγητού όπως το Uber Eats, το DoorDash και το Deliveroo έχουν αναπτυχθεί καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στην παράδοση ειδών παντοπωλείου, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό χρηστών-πελατών στην πανδημία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης εφαρμογών App Radar. Η Tesco ήταν η εφαρμογή με τη μεγαλύτερη λήψη στο Google Play Store, προσθέτοντας 1,2 εκατομμύρια χρήστες από τον Μάρτιο του 2020, ενώ η Asda – η οποία πωλήθηκε από τη Walmart σε μια συμφωνία 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι – ήταν σχεδόν πίσω, προσθέτοντας 964.000.

Ωστόσο, οι νέοι παίκτες αρχίζουν να πλησιάζουν. Το Gorillas έχει συγκεντρώσει 112.000 χρήστες στο Google Play από την κυκλοφορία του τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το App Radar.Προς το παρόν βέβαια, αν κοιτάξουμε μόνο τους αριθμούς, αυτές οι νεοσύστατες εταιρείες είναι προφανώς πολύ πίσω από καθιερωμένους παίκτες όπως το Amazon και οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές.Ωστόσο, τα πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα.

Οι μελλοντικές προκλήσεις

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα ευδοκιμήσουν πολύ μετά την πανδημία. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη και ειδικοί της βιομηχανίας λιανικής είναι δύσπιστοι για την άνοδο των εφαρμογών ταχείας παράδοσης ειδών παντοπωλείου.Οι σκεπτικιστές λένε ότι είναι μια χρήσιμη υπηρεσία και θα αναπτυχθεί γρήγορα αλλά η διαφοροποίηση θα είναι το μεγάλο στοίχημα και η πληθώρα επιλογών.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η τιμή της υπηρεσίας η οποία έχει μεγάλη σημασία και θα περάσει πολύς καιρός πριν αυτές οι εταιρείες φτάσουν σε μια μεγάλη κλίμακα για να έχουν τις τιμές των Tesco, Sainsbury, Asda.Οι δυνατότητες της τεχνολογίας και οι ανάγκες των καταναλωτών καθιστούν εύκολη την δημιουργία μιας αντίστοιχης εταιρείας αλλά είναι δύσκολο αυτή να είναι διαφοροποιημένη και κερδοφόρα.Το επικείμενο άνοιγμα των οικονομιών μετά από το lockdown απειλεί επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη των ταχέως αναπτυσσόμενων πλατφόρμων παράδοσης.Στα επόμενα τρία χρόνια θα διαπιστώσουμε εάν όλη αυτή η ανάπτυξη είναι βιώσιμη η τελικά ήταν μια συνέπεια της πανδημίας που δεν είχε τα χαρακτηριστικά αντοχής για την εποχή σε μια νέα κανονικότητα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.