03 Μάι 2024
READING

Είναι το βιώσιμο αθλητικό παπούτσι των Adidas και Allbirds κάτι παραπάνω από ένα τέχνασμα για τις ανάγκες του marketing;

3 MIN READ

Είναι το βιώσιμο αθλητικό παπούτσι των Adidas και Allbirds κάτι παραπάνω από ένα τέχνασμα για τις ανάγκες του marketing;

Είναι το βιώσιμο αθλητικό παπούτσι των Adidas και Allbirds κάτι παραπάνω από ένα τέχνασμα για τις ανάγκες του marketing;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Adidas και η Allbirds – που μέχρι τώρα ήταν ανταγωνιστές – συνεργάστηκαν προκειμένου να ικανοποιήσουν ένα μεγαλύτερο σκοπό. Οι δύο εταιρίες μοιράστηκαν μεταξύ τους τις γνώσεις και την εμπειρία τους με στόχο να φτιάξουν ένα αθλητικό παπούτσι που δεν θα αφήνει αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Δεν κατάφεραν να τελειοποιήσουν το εγχείρημά τους, αλλά το παπούτσι που έφτιαξαν, το οποίο ονομάζεται Futurecraft.Footprint, έχει αναλογία έκκρισης 2.94kg διοξιδίου του άνθρακα ανά ζευγάρι. Οι δύο εταιρίες το υποδέχτηκαν ως ένα μεγάλο επίτευγμα, που αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το παπούτσι Adizero RC3 της Adidas, σύμφωνα με την εταιρία, εκκρίνει 7.86kg διοξιδίου του άνθρακα και το αποτύπωμα άνθρακα των παπουτσιών της μπορεί να είναι μέχρι και το διπλάσιο από αυτό. Το 2019 η Adidas παρήγαγε 448 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια, που αντιστοιχούν σε εκπομπή άνθρακα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων κιλών ή περίπου όσο είναι οι εκκρίσεις 765.808 αυτοκινήτων σε βάθος ενός έτους. Η Allbirds αναφέρει ότι ο μέσος όρος του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνουν τα προϊόντα της είναι 7.2kg διοξιδίου του άνθρακα. Το Futurecraft.Footprint μειώνει σημαντικά αυτά τα νούμερα. 

Μια κοντινότερη ματιά στο Futurecraft.Footprint.

Το Futurecraft.Footprint θα κυκλοφορήσει στην αγορά αυτόν τον μήνα σε μια αρχική ποσότητα των 100 ζευγαριών. Αυτό το φθινόπωρο θα αυξηθεί η παραγωγή και θα φτάσει τα 10.000 ζευγάρια μέσα στο 2022. Ακόμα και αν η παραγωγή του αυξηθεί γρήγορα, ο μόνος τρόπος να μειώσει η Adidas τις επιπτώσεις της στην ατμόσφαιρα είναι να μειώσει την παραγωγή των υπόλοιπων προϊόντων της ή να βρει τρόπους να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της. 

Η Adidas έχει ως στόχο να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά της κατά 15% ανα προϊόν μέχρι το 2025. Η Allbirds υπόσχεται να αξιοποιήσει τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διαδικασία παραγωγής. 

Από πού προέρχονται οι εκκρίσεις διοξιδίου του άνθρακα;

Περισσότερο από τα 2/3 των εκκρίσεων διοξιδίου του άνθρακα από τα παπούτσια πηγάζουν από την διαδικασία κατασκευής τους. Γενικά, τα παπούτσια αποτελούνται από διάφορα συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι φτιαγμένα από αναμεμιγμένα πλαστικά, που παράγονται σε εργοστάσια που πιθανώς λειτουργούν με άνθρακα.

Οι Adidas και Allbirds αναθεώρησαν τις συνηθισμένες κατασκευαστικές τεχνικές, τα υλικά, ακόμα και τη συσκευασία των παπουτσιών προκειμένου να φτάσουν τα νούμερα του Futurecraft.Footprint.

Το πάνω μέρος του παπουτσιού είναι φτιαγμένο από 70% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και 30% tencel, ένα υλικό φτιαγμένο από πολτό μαλλιού. Δομικά στοιχεία όπως η μεσαία σόλα, ο πάτος και η γλώσσα περιλαμβάνουν αφρό με βάση το ζαχαροκάλαμο και έχουν κατασκευαστεί από την Allbirds. Οι δύο εταιρίες αναφέρουν ότι οι βασικοί τους προμηθευτές, για την κατασκευή του συγκεκριμένου παπουτσιού, θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές. 

Η Adidas έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τις επιπτώσεις της στο κλίμα. Έχει δεσμευτεί να μειώσει μέχρι το 2030 τις θερμοκηπιακές της εκπομπές κατά 30% από τα επίπεδα του 2017 και να είναι ουδέτερη προς το κλίμα μέχρι το 2050. Η καινοτομία πίσω από το Futurecraft.Footprint πιθανώς να συμβάλει στο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι εάν εξελιχθούν πέρα από το Futurecraft.Footprint. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.