16 Ιούλ 2024
READING

Το Amazon ενισχύει το δίκτυο φυσικών καταστημάτων Amazon Fresh

3 MIN READ

Το Amazon ενισχύει το δίκτυο φυσικών καταστημάτων Amazon Fresh

Το Amazon ενισχύει το δίκτυο φυσικών καταστημάτων Amazon Fresh

Το Amazon αλλάζει το όνομα σε μια από τις μορφές φυσικών καταστημάτων που έχει και συγκεκριμένα μετονομάζει Amazon Go Grocery σε “Amazon Fresh”.Το Amazon Go Grocery, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές του 2020, στις αρχές του 2020, είναι μοντελοποιημένο – και χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το – Amazon Go αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η αλλαγή έρχεται καθώς το Amazon επεκτείνει την ιδέα του Amazon Fresh παντοπωλείου, η οποία επί του παρόντος έχει 12 τοποθεσίες στις ΗΠΑ.Μετά το άνοιγμα του πρώτου φυσικού καταστήματος Amazon Fresh τον Αύγουστο του 2020, το Amazon πρόσθεσε μερικά ακόμη καταστήματα και τώρα, σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη περισσότερες τοποθεσίες – μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης επιτάχυνσης για το φυσικό αποτύπωμα της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, το Amazon κυκλοφορεί επίσης τις δικές του μάρκες τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας – την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε μια νέα σειρά που ονομάζεται Aplenty.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Amazon έθεσε τις βάσεις για μια εθνική αλυσίδα φυσικών καταστημάτων. Και αυτή η γρήγορη επέκταση έρχεται καθώς η εταιρεία φαίνεται να έχει αναγνωρίσει ότι για να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην αγορά των σούπερ μάρκετ, χρειάζεται φυσικές τοποθεσίες για να συμπληρώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ενώ τα διαδικτυακά super market έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί πελάτες εξακολουθούν να αγοράζουν είδη τροφίμων από πολλά κανάλια. Το ίδιο το κατάστημα είναι ένα όχημα marketing για το Amazon και πιθανότατα τα καταστήματα Amazon Fresh να μην προορίζονται μόνο ως προορισμός για αγορές στο κατάστημα μακροπρόθεσμα.Τα καταστήματα προσελκύουν πελάτες που πραγματοποιούν αγορές στο κατάστημα και στο διαδίκτυο.Στο τέλος της ημέρας, οι αγοραστές θέλουν να κάνουν και τα δύο.

Αλλά φαίνεται οτι τα καταστήματα είναι ένα “προσωρινό” παιχνίδι από το Amazon.Για παράδειγμα, το μέγεθος των καταστημάτων Fresh είναι μικρότερο από το μέσο σούπερ μάρκετ – και η επιλογή των προϊόντων είναι σχετικά περιορισμένη.

Καθώς το Amazon Fresh θα αναπτύσσει την πελατειακή του βάση,πιθανότατα το Amazon σταδιακά θα μειώσει το φυσικό δίκτυο αγορών και τελικά, μόλις συγκεντρώσει πελάτες που τους ενδιαφέρει η παράδοση στο σπίτι , θα είναι σε θέση να εξαλείψει το κόστος των καταστημάτων και να λειτουργεί ειδικά συστήματα παράδοσης που είναι πιο αποτελεσματικά.Επίσης τα καταστήματα Fresh μπορεί μια μέρα να γίνουν σε μεγάλο βαθμό σημεία παράδοσης και μάλλον το Amazon βλέπει το φυσικό δίκτυο ως το μέσο για την κυριαρχία.

Η Whole Foods η οποία ανήκει στο Amazon έχει μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση στην αγορά, επικεντρωμένη στις φυσικές και βιολογικές τροφές για έναν πελάτη με υψηλό εισόδημα.Το Amazon προσπαθεί να διευρύνει την αγορά και τα καταστήματα Amazon Fresh φαίνεται να είναι η μέθοδος: προορίζονται να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές χαμηλότερων εισιδημάτων. Μια πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley διαπίστωσε ότι οι τιμές του Amazon Fresh είναι κάτω από τον μέσο όρο.

Επίσης το Amazon προσπαθεί να διαφοροποιηθεί μέσω της τεχνολογίας που ενσωματώνει στο κατάστημα.Ο απόλυτος διαφοροποιητής για τα καταστήματα Amazon Fresh πιθανότατα θα είναι το δίκτυο εκπλήρωσης της εταιρείας. Ακόμα κι αν ο αριθμός των καταστημάτων Amazon Fresh δεν ανταγωνίζεται άλλες μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων, η εκπλήρωση θα βοηθήσει στην αύξηση της εμβέλειας των καταστημάτων Fresh.Εκεί θα κερδίσει μερίδιο επειδή δεν θα έχει τόσες φυσικές τοποθεσίες καταστημάτων όσο οι ανταγωνιστές του.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.