01 Μάι 2024
READING

Τα fidget spinners είναι πλέον εκτός μόδας | το νέο δημοφιλές παιχνίδι είναι το Bubble Wrap από σιλικόνη.

4 MIN READ

Τα fidget spinners είναι πλέον εκτός μόδας | το νέο δημοφιλές παιχνίδι είναι το Bubble Wrap από σιλικόνη.

Τα fidget spinners είναι πλέον εκτός μόδας | το νέο δημοφιλές παιχνίδι είναι το Bubble Wrap από σιλικόνη.

Παρόλο που μερικές φορές είναι ενοχλητικά, τα fidget παιχνίδια έχουν πρακτική χρησιμότητα τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά – ειδικά σε αγχωτικές περιόδους. Η νεότερη τάση στα fidget παιχνίδια είναι τα παιχνίδια που “σκάνε”. Ενήλικες και παιδιά ανά τον κόσμο αγοράζουν αυτήν την ατελείωτα επαναχρησιμοποιήσιμη εκδοχή της από πάντα αγαπημένης μας δραστηριότητας: να σκάμε Bubble Wrap.

Πρόκειται για μισές φυσαλίδες, φτιαγμένες από σιλικόνη σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, που μπορούν να πιεστούν προς τα μέσα κάνοντας έναν ελαφρύ, ικανοποιητικό ήχο “έκρηξης”. Αφού τα “σκάσουμε” όλα μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι από την άλλη πλευρά και να ξαναξεκινήσουμε. 

Τα Fidget Spinners κυκλοφόρησαν το 2017 και αποτέλεσαν επίμαχο ζήτημα, με μερικούς δασκάλους να απαγορεύουν την χρήση τους εντός της σχολικής αίθουσας. Τα popping παιχνίδια εγείρουν το αιώνιο ερώτημα εάν και πότε τα fidget παιχνίδια μπορεί να είναι χρήσιμα. Αποτελούν ενόχληση; Ή μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να διαχειριστεί το άγχος που έχει προκύψει από την πανδημία και την συγκεχυμένη σκέψη;

Έρευνες ασχολούνται με το πώς τα παιδιά και οι ενήλικες χρησιμοποιούν τα fidget παιχνίδια και αντικείμενα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αντικείμενα αυτά δεν προβλέπεται να εξαφανιστούν σύντομα. 

Κατανοώντας το fidgeting

Ένα παράδειγμα fidget παιχνιδιού είναι το να ανοιγοκλείνει κανείς επαναλαμβανόμενα ένα στυλό. Οι άνθρωποι αναφέρουν συχνά ότι το να παίζουν νευρικά με ένα παιχνίδι τους βοηθάει να παραμένουν συγκεντρωμένοι όταν κάνουν μια μακράς διάρκειας δραστηριότητα ή να παραμένουν ακίνητοι και προσεκτικοί κατά τη διάκεια κάποιας χρονοβόρας σύσκεψης. Τα αντικείμενα με τα οποία “παίζει” ο κόσμος περιλαμβάνουν συνδετήρες, δίσκους USB, ακουστικά και κολλητική ταινία. Συχνά, βέβαια, ο κόσμος αγοράζει αντικείμενα ειδικά για τον συγκεκριμένο σκοπό, όπως popping παιχνίδια.

Ο ρόλος της τελειοποίησης στην συγκέντρωση

Σύμφωνα με έρευνες στον κλάδο της ψυχολογίας γύρω από την αναζήτηση αίσθησης, οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να τροποποιήσουν τις εμπειρίες και το περιβάλλον τους προκειμένου να έχουν το κατάλληλο επίπεδο διεγερσιμότητας. Διαφορετικοί άνθρωποι λειτουργούν καλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Μερικοί χρειάζονται απόλυτη ησυχία προκειμένου να συγκεντρωθούν, ενώ άλλοι προτιμούν να δουλεύουν σε θορυβώδη και γεμάτα κόσμο μέρη.

Το κατάλληλο επίπεδο διεγερσιμότητας ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με την εκάστοτε δραστηριότητα. Κάποιος μπορεί να θεωρήσει χρήσιμο ένα fidget αντικείμενο που θα τον βοηθήσει να παραμείνει συγκεντρωμένος και ήρεμος ενώ παραμένει ακίνητος, σε περίπτωση που η συνθήκη στην οποία βρίσκεται δεν του επιτρέπει να σηκωθεί. 

Άλλος ένας λόγος που οι ενήλικες χρησιμοποιούν fidget αντικείμενα – όπως είναι για παράδειγμα η αγαπημένη λεία πέτρα – είναι ότι αυτά μπορούν να τους ηρεμήσουν και να τους βοηθήσουν να φτάσουν σε μια πιο ήρεμη, διαλογιστική ή ακόμα και ενσυνείδητη κατάσταση. Όσον αφορά τα παιδιά, τα fidget αντικείμενα μπορούν να τα βοηθήσουν στην διαχείριση των συναισθημάτων τους. 

Ανακούφιση από το άγχος και επικέντρωση της προσοχής

Τα fidget παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με προβλήματα προσοχής ή άγχος να παραμείνουν συγκεντρωμένα και ήρεμα μέσα στην σχολική αίθουσα. Στην πραγματικότητα, εδώ και πολύ καιρό είναι διαθέσιμα για τα παιδιά για θεραπευτικούς σκοπούς. Σε μια έρευνα βρέθηκε πως όταν οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις μπάλες άγχους κατά τη διάρκεια του μαθήματος, βελτιώθηκε η συμπεριφορά τους, η προσοχή τους, οι γραφικές τους δειξότητες και η συναναστροφή τους με τους συμμαθητές. 

Αποφεύγοντας τη διάσπαση προσοχής

Δεν είναι όλα τα fidget αντικείμενα το ίδιο. Μερικά είναι πιο διασπαστικά από άλλα. Τα popping παιχνίδια δεν έχουν κίνηση που να προσελκύει τα βλέμματα των άλλων, αλλά κάνουν θόρυβο. Γι’αυτόν τον λόγο, τα popping παιχνίδια μπορεί να μην είναι τόσο ευπρόσδεκτα όσο ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά σε μια πιο διαπροσωπική εκπαίδευση. Αλλά πιθανότατα είναι κατάλληλα για παιδιά (ή ενήλικες) που μπορούν να πατήσουν το κουμπί της σίγασης στην τηλεκπαίδευση ή σε κάποια τηλεδιάσκεψη. 

Η εμπειρία των θεραπευτών, καθώς και η αυτοκριτική ενηλίκων και παιδιών δείχνουν ότι τα fidget παιχνίδια μπορεί να προσφέρουν συναισθηματική και γνωστική υποστήριξη. Πιθανόν να υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να αγοράσουμε για τους εαυτούς μας ή για τα παιδιά μας fidget παιχνίδια, που θα βοηθήσουν να τα βγάλουμε πέρα σε κάποια βαρετή διάσκεψη μέσω Zoom ή σε μια αγχωτική ημέρα στο σχολείο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.