01 Μάι 2024
READING

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις ενοικιάσεις ρούχων

5 MIN READ

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις ενοικιάσεις ρούχων

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις ενοικιάσεις ρούχων

Οι νεοσύστατες εταιρείες ενοικίασης μόδας στρέφουν την προσοχή τους μακριά από τους καταναλωτές και πωλούν το λογισμικό τους σε μεγάλους retailers. Οι βιομηχανία της ένδυσης είναι υπεύθυνη για ένα πολύ μεγάλο μέρους του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη. Η ενοικίαση, έναντι της αγοράς, των ρούχων θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα αυτό.

Αν οι φορές που ένα ρούχο φοριόταν διπλασιάζονταν, οι εκπομπές άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 44%. Αν, όμως, 5 άνθρωποι νοικιάσουν το ίδιο ρούχο, οι εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα θα μειωθούν επιπλέον κατά 70%, ακόμα και αν συνυπολογίσουμε και το πλύσιμο και τη μεταφορά του. 

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπάρχουν αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού αυτού, βοηθώντας τους χρήστες να νοικιάζουν είδη ρουχισμού. 

Πολλές μεγάλες εταιρίες λιανικής επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην βιομηχανία ενοικίασης ρούχων με μέγεθος 1.26 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανάγκη των πελατών τους να ψωνίζουν έχοντας οικολογική συνείδηση. Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοσύστατων επιχειρήσεων παρέχουν white-label υπηρεσίες για να βοηθήσουν τις εταιρίες να διαχειριστούν την πολύπλοκη διαδικασία της επιστροφής, πλύσης, στεγνού καθαρισμού, επιδιόρθωσης και επαναποστολής των ρούχων μετά την ενοικίαση.

Στο δρόμο της επιτυχίας

Τον Απρίλιο εισήχθηκε στο χρηματιστήριο η πρώτη white-label πλατφόρμα ενοικίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Zoa. Αυτή προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών για τις μάρκες, από την αποθήκευση των ρούχων και reverse logistics, μέχρι και την εύρεση λύσεων για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ρούχο όταν χαλάσει η ποιότητά του και δεν μπορεί πλέον να ενοικιαστεί. 

Ήταν σημαντικό να σχεδιαστεί το λογισμικό με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει στις εταιρίες λιανικής πώλησης. Η Zoa χρεώνει τις μάρκες ανάλογα με το πόσες από τις υπηρεσίες της θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι εταιρίες είναι να γνωστοποιήσουν στους πελάτες τους ότι παρέχουν τη δυνατότητα ενοικίασης των ρούχων.

Τον ίδιο μήνα που η Zoa εισήχθηκε στο χρηματιστήριο, η νεοσύστατη εταιρία από τις ΗΠΑ CaaStle λάνσαρε το λογισμικό ενοικίασης της στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής ανδρικών κοστουμιών Moss Boss. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Adidas λάνσαρε μια νέα πλατφόρμα ενοικίασης αθλητικών ειδών ρουχισμού στην Γαλλία, την Infinite Play Rental, χρησιμοποιώντας λογισμικό από την γαλλική νεοσύστατη εταιρία Lizee.

Η Lizee έχει μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από αυτή της Zoa. Συγκεκριμένα, δεν διευθύνει τη δική της αποθήκη, αντίθετα παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες τόσο στους πωλητές όσο και στους logistics προμηθευτές, που σκανάρουν ετικέτες RFID και λαμβάνουν οδηγίες για το πώς πρέπει να επισκευάσουν, να καθαρίσουν ή να συσκευάσουν ένα ρούχο. 

Γιατί στους λιανεμπόρους αρέσει η ιδέα της ενοικίασης ρούχων

Η ενοικίαση ρούχων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις εταιρίες λιανικής πώλησης, καθώς τις βοηθά να αυξήσουν τα κέρδη που λαμβάνουν από κάθε προϊόν ξεχωριστά. 

Σύμφωνα με την Lizee, ενώ μια εταιρία θα μπορούσε να κερδίσει 100€ από ένα μπουφάν αξίας 120€, αν το ίδιο μπουφάν ενοικιαζόταν 8 φορές στο 1/3 της αρχικής τιμής, το κέρδος της εταιρίας θα ήταν 300€.

Ειδικοί πάνω στο λιανικό εμπόριο πιθανολογούν ότι, μέχρι το 2025, το 20% των εσόδων της βιομηχανίας της μόδας θα προέρχεται από τις ενοικιάσεις ρούχων. Μόνο στην Ευρώπη η μόδα αποτελεί μια αγορά αξίας 413 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Υπάρχουν και άλλες αποδείξεις των πλεονεκτημάτων της ενοικίασης ρούχων. Το 60% των καταναλωτών προτιμούν να παίρνουν αγοραστικές αποφάσεις βασισμένες στην βιωσιμότητα, υπάρχει μια αύξηση του ύψους 36% στις αγορές μέσω διαδικτύου, πράγμα που ωφελεί την ενοικίαση.

Τα brands αντί να πωλούν τα προϊόντα τους σε πλατφόρμες ενοικίασης ρούχων, μπορούν να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη σχέση τους με τους πελάτες τους, καθώς και να μάθουν νέες πληροφορίες όσον αφορά τα προϊόντα που πουλάνε και τα υλικά που χρησιμοποιούν.

Μέσω της διαδικασίας πλύσης και αναδόμησης, η νεοσύστατη εταιρία Lizee μπορεί μέσα σε 2 μήνες να κατανοήσει αυτά που οι εταιρίες χρειάστηκαν 2 χρόνια για να αντιληφθούν, όσον αφορά τα προϊόντα, καθώς δεν λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τους πελάτες ή τα εργοστάσια. Για παράδειγμα, όταν ένα μαξιλάρι πωλείται από την πλατφόρμα της Lizee, μπορούν να γνωστοποιούνται πληροφορίες όπως πόση ώρα χρειάζεται για να μπει και να βγει από την θήκη του ή πόσο εύκολα σιδερώνεται η θήκη. 

Προετοιμάζοντας τις εταιρίες λιανικής πώλησης

Παρόλο που η ενοικίαση φαίνεται ότι θα είναι ωφέλιμη για τις μεγάλες μάρκες, θα χρειαστεί χρόνος να πειστούν. Ακόμα, ο ρυθμός υιοθεσίας της συνήθειας αυτής δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να επενδύσουν. Χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά, καθώς υπάρχει μια τελείως νέα προσέγγιση στον έλεγχο της ποιότητας, ένας τελείως διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης της πώλησης και της οργάνωσης και χρειάζονται νέα λογισμικά που θα προσφέρουν λύσεις. 

Οι μάρκες και οι εταιρίες λιανικής πώλησης δεν είναι ακόμα έτοιμες να ενστερνιστούν την ενοικίαση ρούχων. Πολλές από αυτές υιοθετούν την μεταπώληση, πράγμα που θα αποτελέσει το πρώτο κύμα των κυκλικών και δευτερευόντων αγορών μόδας. Είναι σίγουρο ότι το δεύτερο κύμα θα αφορά τις ενοικιάσεις ρούχων.

Κάποιοι παράγοντες ενδεχομένως να συμβάλλουν στην επιτάγχυνση της διαδικασίας αυτής. Η πανδημία άφησε τους λιανεμπόρους με αρκετά αποθέματα ρούχων, τα οποία και βγαίνουν σταδιακά εκτός μόδας. Αυτό τους καθιστά πιο “ανοιχτούς” σε εναλλακτικές λύσεις. 

Παρόλο που κάποιες καινοτόμες εταιρίες λιανικής πώλησης – όπως είναι η Adidas – αρχίζουν να συμμετέχουν σε αυτό, η συμπερίληψη της ιδέας της ενοικίασης στην χονδρική πώληση δεν θα πραγματοποιηθεί, παρά μόνο όταν τα μέλη της Γενιάς Ζ αναλάβουν διευθύνοντες ρόλους. Αν οι άνθρωποι γίνονταν διευθύνοντες σύμβουλοι από το 25 τους χρόνια, οι βασικές μάρκες λιανικής πώλησης θα άλλαζαν ραγδαία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.