03 Μάι 2024
READING

Η Nike προσφέρει 9 τρόπους εκπροσώπησης του Pride σε παπούτσια

5 MIN READ

Η Nike προσφέρει 9 τρόπους εκπροσώπησης του Pride σε παπούτσια

Η Nike προσφέρει 9 τρόπους εκπροσώπησης του Pride σε παπούτσια

Ακριβώς όπως κάθε Δεκέμβριο έρχονται τα Χριστούγεννα, για την κοινότητα LGBTQ κάθε Ιούνιο έρχεται το Pride Month. Μερικοί έμποροι αποκαλούν το Pride ως «Gay Christmas», δεδομένου του αριθμού των επιχειρήσεων που διακοσμούν ξανά τα λογότυπά τους με ουράνια τόξα, ελπίζοντας για περισσότερα χρήματα. Μακριά από αυτήν την τάση δεν έμεινε για ακόμα μια φορά η Nike.

Η κολεξιόν για το 2021, Be True, κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. στο nike.com και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, η Nike αναφέρει ότι ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση στην κολεξιόν από τις 15 Ιουνίου. Αυτό που κάνει τη φετινή συλλογή Be True μοναδική είναι ότι οι καταναλωτές μπορούν να προσαρμόσουν τα παπούτσια τους ώστε να αντιπροσωπεύουν τη δική τους ταυτότητα φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, μόλις τα βγάλουν έξω.

Η Nike προσφέρει αυτήν την επιλογή στις τέσσερις νέες επιλογές υποδημάτων της: το Blazer ’77 Low, το Air Max Pre Day, το All Out Utility Slide και το Infinity React Run 2. Η Nike περιγράφει το Be True 2021 Blazer ’77 Low ως αθλητικά παπούτσια με «κλασική απλότητα», επισημαίνοντας “τις φωτεινές και έντονες αποχρώσεις κατά την κίνηση”, αλλά με απλά λόγια είναι ένα αθλητικό παπούτσι που είναι κυρίως λευκό στην κορυφή, ροζ στο κάτω μέρος με λωρίδα ουράνιου τόξου κατά μήκος των πλευρών.

Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει ένα σακουλάκι που περιέχει εννέα σημαίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την κοινότητα LGBTQ και που μπορούν να προσαρτηθούν στο πίσω μέρος. Το έμπλαστρο Velcro σε κάθε παπούτσι είναι αρκετά μεγάλο για να εμφανίσει περισσότερες από μία σημαίες, όπως μια σημαία λεσβιών και μια τρανσέξουαλ, ή αμφότερες τις αμφιφυλόφιλες και τις σημαίες Progress Pride ή οποιονδήποτε συνδυασμό.

Οι άλλες τρεις επιλογές για το 2021: Το Air Max Pre-Day, διαθέτει μια έντονη, μπλε απόχρωση και πολύχρωμη κλίση. Το All Out Utility Slide διαθέτει σόλα διπλής στρώσης και τσέπη με φερμουάρ στον ιμάντα που εξασφαλίζει αποθήκευση για μικρά απαραίτητα αντικείμενα και άνεση. Είναι μαύρο και ροζ.Και το τελευταίο είναι το Nike Infinity React Run 2 Be True παπούτσι για τρέξιμο, το οποίο η εταιρεία υποστηρίζει ότι παρέχει «περισσότερη δύναμη και υποστήριξη στα δάχτυλα και περισσότερη αναπνοή σε περιοχές όπως στο πάνω μέρος και στη μέση. Είναι ως επί το πλείστον μαύρο, αλλά διαθέτει ένα μοτίβο με ουράνιο τόξο.

Η Nike προσφέρει, επίσης, και ρούχα με θέμα Pride, που κυμαίνονται από μπλουζάκια μέχρι φούτερ και σορτς, όπως και ο ανταγωνισμός της. Και ως συνήθως, υπάρχει πολύ ανταγωνισμός.

Η κοινότητα LGBTQ είναι μια πολύτιμη δημογραφική ομάδα και όχι μόνο αυτή τη στιγμή του χρόνου. Πριν από πέντε χρόνια αναφέρθηκε ότι το «ροζ δολάριο» αντιπροσώπευε το 14% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος στις ΗΠΑ. Βάζοντας μια τιμή σε αυτό το ποσοστό, η Witeck Communications υπολόγισε ότι η αγορά LGBTQ επεξεργάζεται 917 δισεκατομμύρια δολάρια αγοραστικής δύναμης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του 2016.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τους καταναλωτές LGBTQ υποστηρίζουν ταυτόχρονα δυνάμεις που είναι κατά των LGBTQ. Η έρευνα δείχνει ότι οι πελάτες των εταιρειών που κάνουν περισσότερα για την κοινότητα και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των LGBTQ, είναι πιο πιθανό να είναι πιστοί.

Η 14η ετήσια έρευνα για καταναλωτές LGBTQ από το Community Marketing & Insights διαπίστωσε ότι το 80% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι μάρκες που υποστηρίζουν την ισότητα των LGBTQ θα έχουν περισσότερα κέρδη φέτος. Επίσης το 73% είχε πραγματοποιήσει μια αγορά τον περασμένο χρόνο, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της προσέγγισης μιας εταιρείας που περιλαμβάνει LGBTQ, πρακτικών απασχόλησης ή υποστηρικτικής πολιτικής στάσης.

Στην ίδια έρευνα του 2020, οι περισσότεροι από 34.000 ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποιες μάρκες προτιμούσαν και πρέπει να σημειωθεί ότι η Nike ήταν η μόνη εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων μεταξύ των 13 κορυφαίων. Με αλφαβητική σειρά, ήταν: Absolut, Amazon, American Airlines, Apple, Delta Air Lines, Disney/ABC, Google, Nike, Starbucks, Subaru, Target, TomboyX και Wells Fargo.

Όλη αυτή η προσοχή από τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει δυστυχώς διαιωνίσει έναν μύθο ότι οι ομοφυλόφιλοι και σχεδόν όλοι οι άλλοι που αναγνωρίζονται ως LGBTQ είναι εύποροι, κάτι που δεν υποστηρίζεται από πραγματική έρευνα. Σύμφωνα με μια ανάλυση του Williams Institute το 2019, περίπου το 22% των LGBTQ ενηλίκων στις Η.Π.Α. ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε σύγκριση με το εκτιμώμενο ποσοστό φτώχειας 16% για τους straight  Αμερικανούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αμερικανικά ποσοστά φτώχειας των αμφιφυλόφιλων γυναικών και των τρανσέξουαλ ενηλίκων (29% το καθένα) υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά των άλλων ομάδων. Συγκεκριμένα, οι μαύροι (40%) και οι λατίνοι (45%) τρανς ενήλικες είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες φτώχειας από τους τρανς ανθρώπους οποιασδήποτε άλλης φυλής.

Δίνοντας πίσω

Για αυτούς τους λόγους, η Nike είναι μία από τις μάρκες που επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που κερδίζει από τα ρούχα της πίσω στην κοινότητα. Το 2021, η Nike έχει δωρίσει συνολικά 625.000$ σε δεκαοχτώ LGBTQ οργανισμούς. Από το 2017, η Nike έχει προσφέρει περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική υποστήριξη και σε είδος στο LGBTQIA+ για να προωθήσει την ένταξη και να γιορτάσει το πάθος και την επιδίωξη του αθλητισμού από όλους τους αθλητές.

Από την πλευρά της, η Puma ισχυρίζεται ότι το 20% των εσόδων από τις πωλήσεις της συλλογής του Pride – με μέγιστη δωρεά 500.000$ – θα διατεθεί στο Ίδρυμα Cara Delevingne, ένα έργο του Giving Back Fund για την υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων LGBTQ παγκοσμίως.

Η Adidas υποστηρίζει οικονομικά την Athlete Ally, η οποία υπερασπίζεται την ένταξη LGBTQ στον αθλητισμό και το μη κερδοσκοπικό Stonewall του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτές οι δωρεές δεν συνδέονται με τις πωλήσεις προϊόντων. Επιπλέον, η Reebok θα δωρίσει 75.000$ στο Sylvia Rivera Law Project αυτό το Pride Month.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.