02 Μάι 2024
READING

Η Apple επενδύει στην προστασία της ιδιωτικότητας

4 MIN READ

Η Apple επενδύει στην προστασία της ιδιωτικότητας

Η Apple επενδύει στην προστασία της ιδιωτικότητας

Στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC), η Apple παρουσίασε νέες ρυθμίσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε όλα τα λειτουργικά της συστήματα, αποκαλύπτοντας πώς η εταιρεία σχεδιάζει να ενισχύσει την “κληρονομιά της ηγετικής θέσης στην προστασία της ιδιωτικής ζωής” για να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της, όπως το Facebook και το Google. 

Οι νέες αλλαγές, σε συνδυασμό με το App Tracking Transparency που τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα φέτος, αναμένεται να δυσκολέψουν τις εταιρείες να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα ενδέχεται να είναι ωφέλιμες για την αναπτυσσόμενη διαφημιστική επιχείρηση της Apple.

Το νέο Mail Privacy Protection εμποδίζει τους αποστολείς email να συλλέγουν πληροφορίες του χρήστη, όπως μια διεύθυνση IP ή πότε ανοίγει ένα email, ενώ το Hide My Email επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μοναδικές, τυχαίες διευθύνσεις email για να διατηρούν την προσωπική τους διεύθυνση email ιδιωτική. Επιπλέον, το Private Relay είναι μια νέα υπηρεσία ενσωματωμένη στο iCloud που κρυπτογραφεί κάθε κίνηση ενός χρήστη στο Safari. Η υπηρεσία Intelligent Tracking Prevention του Safari θα αποκρύπτει πλέον και τις διευθύνσεις IP των χρηστών.

Οι προηγούμενες αλλαγές στην προστασία της ιδιωτικής ζωής της Apple και η κατάργηση των cookies από το Google, οδήγησαν τους εμπόρους να επικεντρωθούν στα first-party δεδομένα. Όλο και περισσότερο, οι μάρκες χρησιμοποιούν το περιεχόμενο και τις κινήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στις δικές τους ιστοσελίδες, προκειμένου να αποκτήσουν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για σκοπούς marketing. Τώρα, καθώς η Apple κάνει πιο αυστηρό το απόρρητο γύρω από τις προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εταιρεία περιορίζει ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα αυτών των κινήσεων απόκτησης  first-party δεδομένων, δημιουργώντας ένα νέο πρόβλημα στα σχέδια των εταιρειών καθώς προσπαθούν να δεσμεύσουν τους online καταναλωτές.

Οι μάρκες δεν θα μπορούν πλέον να κατανοήσουν τα ενδιαφέροντα των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να στέλνουν γενικά email, τα οποία δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Αυτό αποτελεί πλήγμα για τις εταιρείες ενώ οι πολέμιοι της πρακτικής της Apple λένε και για τους καταναλωτές. 

Το Private Relay, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κρύβουν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο και μοιάζει με ένα virtual private network (VPN), θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις προσπάθειες targeting και tracking. Εάν αυτό υιοθετηθεί ευρέως από τους καταναλωτές, θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τη δυνατότητα των εταιρειών να παράγουν έσοδα από τις διαφημίσεις.

Ο ανταγωνισμός αυξάνεται 

Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά απορρήτου της Apple έρχονται μόλις λίγους μήνες αφότου η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή το App Tracking Transparency, το οποίο κατέστησε το mobile Identifier for Advertisers (IDFA) ένα opt-in χαρακτηριστικό. 

Οι εταιρείες και οι διαφημιστικές πλατφόρμες έχουν ανησυχήσει για την αλλαγή αυτή, καθώς το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι απίθανο να συναινέσει στην κοινή χρήση του αναγνωριστικού συσκευής της Apple με τις εφαρμογές που το ζητούν. 

Το Facebook αναφέρει ότι η κίνηση IDFA θα μπορούσε να προκαλέσει 50% πτώση των εσόδων για το Audience Network του, το οποίο επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα δεδομένα των καταναλωτών του για τη στόχευση διαφημίσεων εντός της εφαρμογής. 

Η Apple θα είναι επίσης σε θέση να παρέχει στους διαφημιστές περισσότερα δεδομένα σχετικά με την απόδοση των διαφημίσεων τους εντός εφαρμογών που αγοράζονται μέσω της εταιρείας και όχι μέσω τρίτων – γεγονός που ενδεχομένως θα της δώσει πλεονέκτημα εάν επιχειρήσει να επεκτείνει τις διαφημιστικές της δραστηριότητες.

Ο ανταγωνισμός με το Facebook και άλλες τεχνολογικές εταιρείες-κολοσσούς φαίνεται ότι οδήγησε σε κάποιες άλλες καινοτομίες. Η Apple αναβάθμισε την πλατφόρμα βιντεοκλήσεων FaceTime, προσθέτοντας spatial audio, νέες λειτουργίες μικροφώνου και μια λειτουργία Portrait mode, καθώς και μια νέα προβολή πλέγματος για το Group FaceTime. Επιπλέον, οι κλήσεις FaceTime μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται και σε συσκευές Android και Windows.

Στο σύνολό τους, αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Apple να ανταγωνιστεί εφαρμογές τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom, που έχουν μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές. Ομοίως, η Apple παρουσίασε επίσης το SharePlay API που επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε μουσική, να παρακολουθούν βίντεο και να προβάλλουν εφαρμογές από κοινού μέσω του FaceTime, μια λειτουργία που έχει ενσωματωθεί σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Twitch και το Disney+. 

Εκτός από την ενεργοποίηση χαρακτηριστικών απορρήτου που θα επηρεάσουν τις μάρκες και τις διαφημιστικές πλατφόρμες, οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε ένα App Privacy Report, όπου θα μπορούν να δουν πόσο συχνά έχουν χρησιμοποιήσει οι εφαρμογές ένα σύνολο δεδομένων στα οποία τους έχει δοθεί άδεια πρόσβασης. Το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, το iOS 15, είναι διαθέσιμο τώρα για τους προγραμματιστές, με μια δημόσια beta έκδοση να ξεκινάει τον επόμενο μήνα, προτού κυκλοφορήσει στους χρήστες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.