01 Μάι 2024
READING

Πώς το Apple Watch κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο των έξυπνων ρολογιών

4 MIN READ

Πώς το Apple Watch κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο των έξυπνων ρολογιών

Πώς το Apple Watch κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο των έξυπνων ρολογιών

Το Apple Watch έχει αναπτυχθεί πολύ από τότε που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Αρχικά θεωρήθηκε ως αποτυχία το 2016 και απέτυχε να κερδίσει πελάτες τους μήνες μετά την κυκλοφορία του. Τώρα είναι το πιο δημοφιλές smartwatch στον κόσμο, με ένα μερίδιο αγοράς 55% που ξεπερνά τους ανταγωνιστές, όπως το Google, το οποίο με την απόκτηση του Fitbit για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια προσπάθησε να πάρει πλεονέκτημα το 2019.

Παράλληλα, το Facebook είναι έτοιμο να λανσάρει το πρώτο του smartwatch το 2022. Το έξυπνο ρολόι της Apple κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό και να φτάσει στην κορυφή και γι’ αυτό στη συνέχεια ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο τα κατάφερε.

Το Fitbit ήταν κάποτε πρωτοπόρο στον αγώνα

Το Fitbit κυκλοφόρησε το 2007 και είχε θέσει τις βάσεις για αυτό που θα γινόταν αργότερα στην αναπτυσσόμενη αγορά wearables, όταν το Apple Watch κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015. Με εύρος τιμών που ξεκινά από 349 δολάρια, απαιτούσε ένα iPhone για να λειτουργήσει και ήταν το πρώτο νέο δημοφιλές ντεμπούτο προϊόντων της εταιρείας από το iPad το 2010.

Οι παρατηρητές περίμεναν το προϊόν να προκαλέσει το τέλος για υπάρχοντες παίκτες της αγοράς όπως το Fitbit. Ωστόσο, οι καταναλωτές καθυστέρησαν να υιοθετήσουν το Apple Watch ως ένα must-have wearable. Ορισμένες πρώιμες κριτικές επισήμαναν ότι ένας χρήστης είναι δύσκολο να καταλάβει το ρολόι στο πως να το χρησιμοποιήσει, γενικά προσέφερε μια κακή εμπειρία χρήστη.

Η εταιρεία ανάλυσης Slice Intelligence κυκλοφόρησε δεδομένα τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του Apple Watch. Στα μέσα Απριλίου, η εταιρεία πωλούσε περίπου 35.000 ρολόγια την ημέρα. Μέχρι τις 2 Ιουλίου, η Apple πωλούσε περίπου 5.000 την ημέρα. Οι αναλυτές παρατήρησαν ότι η ζήτηση για το smartwatch της εταιρείας είχε μειωθεί απότομα από τότε που ξεκίνησε.

Το Fitbit πούλησε 21,4 εκατομμύρια συσκευές το 2015 και 22,3 εκατομμύρια το 2016. Η Apple πούλησε 7 εκατομμύρια ρολόγια από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο του 2015 και 11,9 εκατομμύρια το 2016. Εάν το Apple Watch επρόκειτο να πετύχει, πολλοί εικάστηκαν ότι ίσως χρειαζόταν χρόνο για να γίνει επιτυχία και αυτό ακριβώς συνέβη.

Το Apple Watch άρχισε να ανεβαίνει το 2017

Η Apple άρχισε να επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης και της υγείας στο ρολόι της και όχι απλώς στη μόδα και στην εμφάνισή του.

Το Watch Series 2 παρουσιάστηκε το 2016 με αντοχή στο νερό και GPS που οι άνθρωποι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χωρίς iPhone. Οι μεταγενέστερες εκδόσεις είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου και η ανίχνευση μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών.

Ξαφνικά, οι άνθρωποι ζητούσαν προϊόντα, τα οποία μπορούσαν να παρακολουθούν αποτελεσματικά την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση αντί να χρησιμεύουν απλώς ως είδη πολυτελείας. Η εταιρεία άρχισε να ανακαλύπτει εκ νέου πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα ρολόγια και έδειξε ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο χρήσιμα από το να λένε μόνο την ώρα. Επίσης, κατάφερε να ξεπεράσει το Rolex ως το νούμερο ένα ρολόι στον κόσμο στα μέσα του 2017.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple παρουσίασε το Apple Watch Series 3, το οποίο επέτρεψε στους χρήστες να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν κλήσεις και να κάνουν ροή μουσικής χωρίς το iPhone τους.

Το Fitbit είχε προηγουμένως διατηρήσει το ρεκόρ για τις περισσότερες wearable συσκευές που πωλήθηκαν από μία εταιρεία εντός ενός οικονομικού τριμήνου, με 6,1 εκατομμύρια ρολόγια το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Αλλά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, μετά την κυκλοφορία του Series 3, η Apple πούλησε 8 εκατομμύρια smartwatch και συνολικά 18 εκατομμύρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Apple έχει έκτοτε ξεπεράσει τις παλαιότερες τεράστιες ελβετικές εταιρείες ρολογιών, όπως η Swatch, η TAG Heuer και άλλες. Η Apple πούλησε περίπου 31 εκατομμύρια ρολόγια το 2019, σε σύγκριση με τις 21 εκατομμύρια πωλήσεις που υπολογίστηκαν συλλογικά από τις ελβετικές μάρκες ρολογιών.

Η Apple κυκλοφόρησε το Watch Series 4 το 2018, με μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης και το Apple Watch Series 5 τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιπλέον, λάνσαρε το Watch Series 6 και το Watch SE τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Apple ακόμη βρίσκεται στην πρώιμη περίοδο του ρολογιού

Η Apple μπορεί να είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής έξυπνων ρολογιών στον κόσμο, αλλά ο Cook δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο αριθμός των νέων ατόμων που είναι καινούριοι στο Watch είναι σχεδόν τρεις στους τέσσερις και τα wearables παραμένουν πολύ μακριά από το να γίνουν μια ώριμη αγορά.Η αγορά των wearables μπορεί να είναι νέα, σύμφωνα με τον Cook, αλλά είναι γεμάτη. Η Apple αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τους Samsung, Fitbit, Fossil, Garmin και πολλούς άλλους. Και σύντομα, ίσως το Facebook.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.