29 Απρ 2024
READING

Έρευνα I Η γεύση αποτελεί προτεραιότητα για τους καταναλωτές γιαουρτιού 

3 MIN READ

Έρευνα I Η γεύση αποτελεί προτεραιότητα για τους καταναλωτές γιαουρτιού 

Έρευνα I Η γεύση αποτελεί προτεραιότητα για τους καταναλωτές γιαουρτιού 

Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (48%) θεωρούν τη γεύση ως τον κορυφαίο λόγο κατανάλωσης γιαουρτιού, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων (IFIC). Τα οφέλη για την υγεία (38%) και η θρεπτική αξία (37%) συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Οι καταναλωτές που τρώνε γιαούρτι προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία, το κάνουν για γενική υγεία και ευεξία (70%) και για την υγεία του πεπτικού/εντέρου (60%). Οι καταναλωτές που τρώνε γιαούρτι για τη θρεπτική του αξία δίνουν προτεραιότητα στην πρωτεΐνη (39%) και την περιεκτικότητα σε ασβέστιο (31%). Σχεδόν ένας στους τέσσερις αγοραστές αναζητά γιαούρτι με φυσικές αξιώσεις, ενώ ένας στους πέντε αναζητά αξιώσεις χαμηλών λιπαρών.

Οι καταναλωτές που αγοράζουν γιαούρτι γάλακτος είναι πιο πιθανό από εκείνους που αγοράζουν φυτικό γιαούρτι, να δώσουν προτεραιότητα σε χαμηλή/μειωμένη ζάχαρη, σύμφωνα με την έρευνα του IFIC. Όλοι οι αγοραστές γιαουρτιού αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο τι να επιλέξουν λόγω των υπερβολικών επιλογών, καθώς οι κατασκευαστές εισάγουν μια ποικιλία τόσο γαλακτοκομικών όσο και φυτικών επιλογών με διαφορετικές αξιώσεις και ιδιότητες, για να ξεχωρίσουν και να βοηθήσουν στην αναβίωση της κατηγορίας.

Οι μισοί καταναλωτές θεωρούν τη λίστα των συστατικών σημαντική όταν ψωνίζουν γιαούρτι. Αυτό δείχνει πόσο αφοσιωμένοι είναι αυτοί οι αγοραστές και έχει αυξήσει την πίεση στους κατασκευαστές γιαουρτιού να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους και να κάνουν τους ισχυρισμούς για τα συστατικά και την υγεία επίκεντρο της επωνυμίας τους.

Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη υπήρξε θέμα ανησυχίας και ενδιαφέροντος για πολλούς αγοραστές. Ορισμένοι κατασκευαστές ανταποκρίθηκαν με την εισαγωγή γιαουρτιών που έχουν χαμηλή ή καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συχνά σε συνδυασμό με ενισχυμένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Τον Απρίλιο, η General Mills παρουσίασε γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στη σειρά προϊόντων της, που περιέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια ζάχαρης. Η ισλανδική εταιρεία παρασκευής γιαουρτιού Siggi’s δίνει, επίσης, έμφαση στη χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και σε υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, ενώ η Noosa προσφέρει τα προϊόντα «HiLo», τα οποία περιέχουν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια ζάχαρης.

Η Danone έχει εστιάσει τις μάρκες γιαουρτιού της σε συγκεκριμένες τάσεις υγείας και ευεξίας. Το ελληνικού τύπου εμπορικό σήμα της, «Two Good», περιέχει μόνο δύο γραμμάρια ζάχαρης. Η εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερα από 111 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κατά τους πρώτους 16 μήνες στην αγορά. Η εταιρεία γαλακτοκομικών προσφέρει, επίσης, μια επιλογή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με την επωνυμία «Oikos Greek Triple Zero» με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδενικά προστιθέμενα σάκχαρα.

Τα συστατικά για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου γίνονται, επίσης, επίκεντρο για τους κατασκευαστές γιαουρτιού. Η Danone υπήρξε εδώ και πολύ καιρό παίκτης στην κατηγορία αυτή μέσω της μάρκας Activia. Η Chobani πρόσφατα εισήλθε στο χώρο, λανσάροντας το Chobani Probiotic  και το Chobani Complete, ελληνικού τύπου γιαούρτι χωρίς λακτόζη, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αμινοξέα.

Μέχρι σήμερα, οι ποικιλίες που βασίζονται στα φυτά αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,9% του συνολικού τμήματος γιαουρτιού. Ωστόσο, οι πωλήσεις φυτικού γιαουρτιού αυξάνονται γρήγορα, με αύξηση κατά 20% το 2020. Αυτό ενθάρρυνε τους κατασκευαστές γιαουρτιού να μπουν στην κατηγορία. Η Chobani εισήγαγε μια σειρά προϊόντων από καρύδες που ονομάζεται Non-Dairy Chobani, το 2019. Η Siggi κυκλοφόρησε τη δική της φυτική σειρά ισλανδικού γιαουρτιού αργότερα το ίδιο έτος.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της IFIC, ωστόσο, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία από μόνα τους δεν θα κερδίσουν απαραίτητα τους καταναλωτές. Καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να συνδυάσουν περισσότερες τάσεις στις παροχές τους, δεν μπορούν να χάσουν τη γεύση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.