02 Μάι 2024
READING

Εκεί καταλήγουν τα παλιά έπιπλα Ikea 

3 MIN READ

Εκεί καταλήγουν τα παλιά έπιπλα Ikea 

Εκεί καταλήγουν τα παλιά έπιπλα Ikea 

Τον τελευταίο καιρό, το Ikea έχει μιλήσει πολύ για τα σκουπίδια. Η πιο πρόσφατη διαφήμιση του Ikea της Νορβηγίας, “Trash Collection”, παρουσιάζει σπασμένα και πεταμένα έπιπλα Ikea να μαραζώνουν σε αυλές, σωρούς σκουπιδιών και πλαγιές λόφων. Στη συνέχεια, τα έπιπλα αποκτούν ζωή – επισκευάζονται και τοποθετούνται σε μια δική τους έκθεση – για να δείξουν πώς τα προϊόντα της σουηδικής εταιρείας λιανικής πώλησης μπορούν να ανακυκλωθούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα απορρίμματα. 

Η νέα διαφήμιση στοχεύει στην προώθηση της προσφοράς της Ikea να αγοράζει τα έπιπλα που οι πελάτες δεν επιθυμούν πλέον, καθώς και να παρέχει δωρεάν ανταλλακτικά για τα έπιπλα που χρειάζονται επιδιόρθωση. Η Ikea έχει ήδη ξεκινήσει παρόμοια προγράμματα στη Σκωτία και τον Καναδά. Σύμφωνα με τη νορβηγική διαφημιστική εταιρεία Try, στη Νορβηγία, κάθε χρόνο περισσότερα από 3 εκατομμύρια έπιπλα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Η εκστρατεία αυτή είναι η τελευταία κίνηση της Ikea για να υμνήσει τη βιωσιμότητα. Τον Ιανουάριο, ξεκίνησε μια διαφήμιση που απεικόνιζε έναν γιγαντιαίο μετεωρίτη από σκουπίδια – συσκευές, παιχνίδια, πλαστικά μιας χρήσης που έχουν απορριφθεί – να κατευθύνεται προς τη Γη. Ο μόνος τρόπος για να τον σταματήσει ήταν να αλλάξουν οι άνθρωποι τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και να υιοθετήσουν το παλιό τρίπτυχο “reduce, reuse, and recycle”. Στη συνέχεια, τον Μάιο, η μάρκα κυκλοφόρησε ένα σποτ, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ένα μικρό ρομπότ που προσπαθούσε να σώσει τον πλανήτη καθαρίζοντας πράγματα όπως πλαστικές σακούλες και μια διαρροή τοξικού πετρελαίου (δυστυχώς, χωρίς επιτυχία). Το ρομπότ πηγαίνει στο σπίτι του, λυπημένο και απογοητευμένο, αλλά γίνεται πιο ζωηρό και χαρούμενο μόλις βρεθεί με τη ρομποτική του οικογένεια, η οποία χρησιμοποιεί ευσυνείδητα επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και άλλα βιώσιμα προϊόντα, από το Ikea φυσικά. 

Τον Φεβρουάριο, το Ikea κυκλοφόρησε οδηγίες αποσυναρμολόγησης για έξι δημοφιλή προϊόντα του. Αυτή η προσπάθεια, σε συνδυασμό με τα προγράμματα ενοικίασης επίπλων και την ολοένα διευρυνόμενη πρωτοβουλία επαναγοράς που προβάλλεται στη νέα νορβηγική διαφήμιση, συνάδουν με τη θετική για τον άνθρωπο και τον πλανήτη στρατηγική του Ikea, που παρουσιάστηκε το 2018. Σε αυτήν, η εταιρεία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πλήρως την κυκλική οικονομία μέχρι το 2030. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό προϊόντων με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την επαναχρησιμοποίησή τους για άλλο σκοπό και την ανακύκλωση, τη χρήση μόνο ανανεώσιμων, ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών και την εξάλειψη των αποβλήτων. 

Τα προϊόντα της Ikea δεν είναι γνωστά για τη μακροζωία τους, οπότε η εστίαση του marketing στον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα της μπορούν να μείνουν μακρυά από τα σκουπίδια είναι έξυπνη. Μας ενθαρρύνει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά την κατανάλωσή μας, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τη δική της τεράστια πλατφόρμα και ευθύνη για την παροχή των εργαλείων που θα βοηθήσουν τις μεμονωμένες προσπάθειες να επεκταθούν. Η εξέλιξη της εταιρείας είχε προαναγγελθεί με το remake του 2018 της κλασικής διαφήμισης “Lamp” του Spike Jonze από το 2002. Σε αυτήν, ο Σουηδός που παραμονεύει συνειδητοποιεί τελικά ότι το να αισθάνεσαι άσχημα που πετάς μια λάμπα δεν είναι καθόλου παράλογο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.