19 Απρ 2024
READING

Πρόστιμο 9.6 εκατομμυρίων δολαρίων στο Airbnb για παράνομες καταχωρήσεις

2 MIN READ

Πρόστιμο 9.6 εκατομμυρίων δολαρίων στο Airbnb για παράνομες καταχωρήσεις

Πρόστιμο 9.6 εκατομμυρίων δολαρίων στο Airbnb για παράνομες καταχωρήσεις

Δικαστήριο στο Παρίσι επέβαλε πρόστιμο στο Airbnb, τη δημοφιλή πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων για διακοπές. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τους τοπικούς κανονισμούς όσον αφορά την καταχώριση διαμερισμάτων στην πλατφόρμα. Το Airbnb θα πρέπει να καταβάλει 9,6 εκατομμύρια δολάρια (8,08 εκατομμύρια ευρώ) στην πόλη του Παρισιού.

Η απόφαση αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Όπως σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, το Airbnb είχε μερικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων στο Παρίσι. Πολλά διαμερίσματα εξαφανίστηκαν από την αγορά ακινήτων, καθώς έγιναν μόνιμα διαμερίσματα Airbnb, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση των ενοικίων.

Από το 2017, για όσους ζουν στο Παρίσι, δεν είναι τόσο εύκολο να καταχωρήσουν το σπίτι τους στην πλατφόρμα του Airbnb. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα για περισσότερες από 120 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν μεταπηδούν τόσο εύκολα από μόνιμους ενοικιαστές σε πελάτες της Airbnb.

Καθώς υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων για διακοπές, η πόλη του Παρισιού εφάρμοσε ένα σύστημα καταγραφής. Εάν κάποιος επιθυμεί να καταχωρίσει το διαμέρισμά του στο Airbnb, πρέπει πρώτα να λάβει έναν αριθμό μητρώου. Πλατφόρμες όπως το Airbnb θα πρέπει να ζητούν αυτόν τον αριθμό και να περιορίζουν τις καταχωρίσεις σε 120 διανυκτερεύσεις ετησίως.

Στην αρχή, το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού σημείωσε περίπου 1.000 διαμερίσματα που δεν είχαν καταχωρηθεί με τον σωστό τρόπο. Η λίστα στάλθηκε στο Airbnb, ζητώντας από την εταιρεία να αφαιρέσει αυτές τις καταχωρίσεις.

Το 2019, η πόλη του Παρισιού μήνυσε το Airbnb για τον ίδιο λόγο. Χάρη σε κάποιες νομοθετικές αλλαγές, η ευθύνη μοιράστηκε μεταξύ των host και της πλατφόρμας. Και έτσι οδηγούμαστε και στο τρέχον πρόστιμο που επιβλήθηκε στην πλατφόρμα.

Είναι η πρώτη φορά που, στη Γαλλία, μια τοπική κυβέρνηση κερδίζει μια υπόθεση εναντίον μιας τεχνολογικής εταιρείας-κολοσσού και οι πλατφόρμες επιτέλους αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Το Airbnb δήλωσε ότι το 95% των καταχωρίσεων στο Παρίσι έχουν δεσμευτεί για λιγότερο από 120 διανυκτερεύσεις τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το τελευταίο 5% των καταχωρίσεων αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο από το 5% των διανυκτερεύσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.