06 Μάι 2024
READING

Έχει φτάσει ο κορεσμός στην αγορά video steaming;

6 MIN READ

Έχει φτάσει ο κορεσμός στην αγορά video steaming;

Έχει φτάσει ο κορεσμός στην αγορά video steaming;

Οι νέοι συνδρομητές βίντεο στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,9% σε ετήσια βάση, ενώ η αύξηση του Amazon Prime Video παρέμεινε συνεπής, θέτοντας σοβαρό ανταγωνισμό για το Netflix. Η αγορά του video streaming στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο μετασχηματισμού. Το Entertainment on Demand αποκαλύπτει τις ακόλουθες συμπεριφορές συνδρομητών στις ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2021:

  • Το Amazon ανακτά την πρώτη θέση για νέους συνδρομητές για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2020

  • Το Discovery+ βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους νέους συνδρομητές, μόλις στο δεύτερο τρίμηνο πλήρους λειτουργίας του

  • Η βάση των Αμερικανών συνδρομητών του Netflix έπεσε στα δύο τρίτα, στη χαμηλότερη διείσδυσή της, καθώς οι θεατές αναζητούν νεότερες προσφορές

  • Καθώς οι περιορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των νοικοκυριών των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν νέα συνδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, σε 3,9% το 2ο τρίμηνο του 2021 από το 12,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση νέων συνδρομητών που έχει καταγραφεί

  • Το ποσοστό των νοικοκυριών των ΗΠΑ που έχουν συνδρομή βίντεο παρέμεινε σταθερό στο 74,6%, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα υπάρχουν 95,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με συνδρομές

  • Στο δεύτερο τρίμηνο του, το Discovery+ κερδίζει 1 στους 10 νέους συνδρομητές σε υπηρεσίες βίντεο

Η ανάπτυξη του Amazon Prime Video παραμένει ισχυρή

Ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν υποστεί μείωση των νέων συνδρομητών για το 2ο τρίμηνο του 2021, το Amazon Prime Video έχει αποκτήσει διείσδυση στην αγορά και κατατάσσεται στην πρώτη θέση για το μερίδιο των νέων συνδρομητών. Κοιτάζοντας τη διαδρομή αγοράς αυτών των νέων συνδρομητών, το Amazon Prime Video κερδίζει μέσω ιδιόκτητων σημείων επαφής, όπως η προσφορά δωρεάν δοκιμής και οι χρήστες που επισκέπτονται το Amazon.com. Και οι δύο παράγοντες δείχνουν ότι το Prime Video εξακολουθεί να επωφελείται από την αύξηση των συνδρομών Amazon Prime που πραγματοποιήθηκαν κατά το lockdown.

Καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην κανονικότητα, θα έχει ενδιαφέρον αν το πρωτότυπο περιεχόμενο του Prime Video μπορεί να αποτρέψει τους συνδρομητές από την ακύρωση της συνδρομής Prime. Τον τελευταίο χρόνο, παρά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, όπως τα HBO Max, Discovery+ και Peacock, το Amazon Prime παρέμεινε ισχυρό. Αυτό αντικατοπτρίζει την ποιότητα του πρωτότυπου περιεχομένου του.

Το Netflix αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τους νεοεισερχόμενους

Το Netflix δεν τα πήγε καλά στη συγκέντρωση νέων συνδρομητών αυτό το τρίμηνο. Το μερίδιο του Netflix στα νοικοκυριά που έχουν συνδρομές σε πλατφόρμες με βίντεο είναι στο χαμηλότερο, κάτω από 67% σε σχέση με 74% του 2ο τριμήνου του 2020 και ομοίως το μερίδιο των νέων συνδρομητών έφτασε το 6% αυτό το τρίμηνο, από 13% πέρυσι. Αν και το μερίδιο της αγοράς ξεπερνά τον ανταγωνισμό, ο κορεσμός της αγοράς video streaming των ΗΠΑ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι συνδρομητές του Netflix να αντικαταστήσουν την υπηρεσία με ένα νεότερο μοντέλο.

Νωρίτερα φέτος, οι συνδρομητές ανησυχούσαν ότι το Netflix ετοιμαζόταν για να περιορίσει την κοινή χρήση λογαριασμών. Ωστόσο, ο CEO Reed Hastings διαβεβαίωσε τους θεατές ότι αυτό δεν ισχύει. Είναι ενδιαφέρον ότι το Netflix έχει το υψηλότερο ποσοστό συνδρομητών που ισχυρίζονται ότι κάποιος άλλος πληρώνει (27,4%), σε σύγκριση με τη Disney+ (26,3%) και τη Hulu (23,1%), που υποδηλώνει ότι πραγματοποιείται πολλή κοινή χρήση λογαριασμών. Παράλληλα, οι ακυρώσεις διατηρούνται σταθερά στο 6% για το 2ο τρίμηνο του 2021.

Οι συσσωρευμένες συνδρομές συνεχίζουν να αυξάνονται

Με τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών των ΗΠΑ να έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες video streaming, το περιθώριο ανάπτυξης επιβραδύνεται και λιγότεροι συνδρομητές εισέρχονται στην αγορά. Αυτό αυξάνει τον ανταγωνισμό, καθώς τα υπάρχοντα νοικοκυριά αναζητούν το περιεχόμενο που τους αρέσει. Οι καταναλωτές που είναι ευαίσθητοι στις τιμές στις ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερες επιλογές από ποτέ για να μειώσουν το κόστος συνδρομής. Το HBO Max, για παράδειγμα, ξεκινά μια υπηρεσία που υποστηρίζεται από διαφημίσεις από αυτόν τον μήνα. Εάν το περιεχόμενο υπάρχει και η διεπαφή είναι καλή, οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις.

Αξιολόγηση των πρώτων 6 μηνών του Discovery+

Το νεότερο μέλος της βιομηχανίας video streaming, το Discovery+ έχει καταλάβει το ένα δέκατο όλων των νέων συνδρομητών και βαθμολογείται πρώτο για ικανοποίηση με την ποιότητα των εκπομπών. Στους πρώτους 6 μήνες, το Discovery+ προσφέρει ήδη μια εξαιρετική εμπειρία για νέους πελάτες, η οποία ανταγωνίζεται το Netflix. Οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται στην κορυφαία θέση όσον αφορά την ευκολία ρύθμισης της υπηρεσίας σε μια συσκευή και η εγγραφή είναι απλή και εύκολη. Επιπλέον, το Discovery+ κερδίζει το Netflix σε συνδρομητές που μπορούν να βρουν περιεχόμενο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. 

Καθώς περισσότεροι συνδρομητές θα φτάσουν στο τέλος της δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου τους επόμενους μήνες, είναι σημαντικό για το Discovery+ να τους διατηρήσει αφοσιωμένους. Μολονότι κατέχει μόνο το 3% της διείσδυσης στην αγορά αυτή τη στιγμή, αν μπορέσει να συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιό του στους νέους συνδρομητές και να προωθεί το νέο περιεχόμενο, το Discovery+ θα μπορούσε να είναι μια υπηρεσία που θα απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Μια παράλληλη δραστηριότητα έχουμε στην Ελλάδα όπου Nova και Cosmote ανταγωνίζονται για να κερδίσουν νέους συνδρομητές και να αυξήσουν τα μερίδια τους.Η νέα εκκίνηση της Nova μετά την εξαγορά της και την πιθανή είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία.

Η Ελληνική αγορά είναι σε πιο ανώριμο στάδιο από την αγορά στην Αμερική και τα περιθώρια ανάπτυξης μεγαλύτερα αλλά η άρση των περιορισμών έχει επηρεάσει και την δική μας αγορά.Το Netflix συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελληνική αγορά αλλά σίγουρα όχι με τους ρυθμούς που είχε κατά την διάρκεια της πανδημίας.Στοιχεία μετρήσιμα δεν υπάρχουν για το Netflix αλλά η εκτίμηση είναι ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 400.000 συνδρομητές.

Η μεγάλη πρόκληση στην Ελληνική αγορά για Cosmote και Nova είναι το ίδιο το περιεχόμενο αφού μέχρι τώρα οι πρωτότυπες παραγωγές ήταν λίγες και χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να προσελκύσουν πολλούς νέους συνδρομητές.Φαίνεται όμως ότι τελευταία υπάρχει διάθεση για επένδυση από την Cosmote και αυτό μπορεί να αλλάξει την αγορά.

Σημαντική είναι η εστίαση και στο αθλητικό περιεχόμενο από τις εταιρείες με τις Cosmote-Nova να ανταγωνίζονται για τα δικαιώματα πολλών αθλητικών διοργανώσεων και κυρίως του Ελληνικού πρωταθλήματος.Πέρα από το ενδιαφέρον των φιλάθλων, τα δικαιώματα των αγώνων έχουν σοβαρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον αφού είναι βασικός λόγος προσέλκυσης συνδρομητών.

Η Ελληνική αγορά μάλλον βρίσκεται ακόμη μακριά από το σημείο κορεσμού αλλά από την άλλη είναι μια μικρή αγορά και η πιθανή συγκέντρωση με εξαγορά κάποιας εταιρείας δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.Και αυτό μάλλον συνδέεται με την είσοδο της Nova στην κινητή τηλεφωνία που εάν γίνει θα αλλάξει ριζικά την αγορά αλλά και θα καθορίσει πολλές εξελίξεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.